Justin Jones: Ahli parlimen Tennessee yang dipulihkan berkata dia akan terus menyeru pembaharuan senjata
slot online

Justin Jones: Ahli parlimen Tennessee yang dipulihkan berkata dia akan terus menyeru pembaharuan senjataCNN

Selepas mengangkat sumpah kembali ke Dewan Perwakilan Tennessee pada hari Isnin, seorang penggubal undang-undang yang diusir beberapa hari lalu kerana demonstrasi kawalan senjata api di tingkat kamar berkata dia akan terus menyeru agar reformasi senjata api.

“Perkara pertama yang saya lakukan apabila saya masuk ke dalam bangunan ini sebagai wakil adalah untuk meneruskan seruan untuk undang-undang senjata api akal,” kata Demokrat Justin Jones ketika dia berdiri di tangga Capitol selepas pengembaliannya pada hari Isnin.

Jones dan seorang lagi Demokrat Hitam, Justin Pearson, telah dipaksa keluar daripada badan perundangan yang dikawal Republikan minggu lalu, selepas protes di tingkat dewan didorong oleh penembakan besar-besaran bulan lalu di sebuah sekolah Kristian Nashville yang menyebabkan enam orang terbunuh.

Demokrat ketiga yang telah menyertai mereka dalam protes, Rep. Gloria Johnson, mengelakkan pengusiran.

Majlis Metropolitan Nashville mengundi 36-0 Isnin untuk melantik semula Jones ke Dewan Perwakilan, menjadikannya sekali lagi wakil Dewan Daerah 52 – tetapi kali ini untuk sementara. Undang-undang negeri membenarkan badan perundangan tempatan melantik ahli Dewan Rakyat sementara untuk mengisi kerusi ahli parlimen yang dipecat sehingga pilihan raya diadakan.

“Hari ini kami menghantar mesej yang kuat bahawa demokrasi tidak akan dibunuh dalam keselesaan senyap,” kata Jones kepada orang ramai yang bersorak Isnin selepas berarak kembali ke Capitol.

Kini secara teknikalnya ahli baharu, Jones berkata dia boleh memfailkan 15 rang undang-undang dan dia akan mengusahakan undang-undang pembaharuan senjata dengan segera apabila dia kembali pada hari Selasa.

“Setiap rang undang-undang itu akan mempunyai kaitan dengan itu, kerana itulah yang dirayu oleh golongan muda ini untuk kami lakukan,” kata Jones kepada CNN petang Isnin.

The Tennessee House Republicans mengeluarkan kenyataan pada hari Isnin, dengan mengatakan, “Perlembagaan Tennessee menyediakan laluan kembali daripada pengusiran. Sekiranya mana-mana ahli yang dipecat dilantik semula, kami akan mengalu-alukan mereka. Seperti orang lain, mereka dijangka mematuhi peraturan Dewan serta undang-undang negeri.”

Sementara itu, kerusi District 86 Pearson yang masih kosong ditetapkan untuk ditangani pada hari Rabu semasa mesyuarat Lembaga Pesuruhjaya Shelby County di Memphis, mengumumkan Pengerusi Suruhanjaya Mickell Lowery, yang berkata pengusiran Pearson “dijalankan secara tergesa-gesa tanpa mengambil kira kaedah tindakan pembetulan yang lain. ”

“Kepada sesiapa yang meragui Selatan, sesiapa sahaja yang meragui kuasa Tennesseans untuk menyokong penamatan keganasan senjata api, sesiapa sahaja yang meragui pergerakan untuk menamatkan senjata serangan – sesiapa sahaja yang meragui pergerakan itu, inilah jawapan anda: Pergerakan itu masih hidup, ” kata Pearson sambil berdiri di tangga Capitol bersama Jones Isnin.

Pearson memberitahu CNN John Berman bahawa walaupun hari Isnin meraikan pengembalian semula Jones, ia juga merupakan satu lagi hari tragis yang ditandai dengan tembakan beramai-ramai di Louisville, Kentucky – kurang daripada sebulan selepas kejadian tembakan di sekolah di Tennessee yang menyebabkan protes penggubal undang-undang.

Penembakan di Louisville menunjukkan “realiti yang menyedihkan bahawa kami tidak melakukan cukup untuk mencegah keganasan senjata api,” tambah Pearson.

“Ia juga merupakan saat yang menyakitkan untuk mengiktiraf bahawa penggubal undang-undang dan orang-orang seperti (Speaker of the House) Cameron Sexton dan parti Republikan di Tennessee dan di seluruh Selatan di negara ini tidak melakukan apa-apa untuk menghalang senjata daripada jatuh ke tangan orang ramai. dan melakukan semua daripada kerja holistik pencegahan senjata api yang perlu di tempat-tempat di seluruh komuniti kita,” kata Pearson kepada CNN.

Memandangkan terdapat lebih daripada 12 bulan sebelum pilihan raya umum akan datang pada November 2024, pilihan raya khas akan diadakan untuk mengisi kerusi itu, menurut Perlembagaan Tennessee.

Tiada tarikh ditetapkan untuk pilihan raya khas, tetapi undang-undang negeri mengatakan gabenor harus menjadualkannya dalam tempoh 55 hingga 60 hari.

Nampaknya kedua-dua Jones dan Pearson layak untuk bertanding semula di kerusi mereka dalam pilihan raya khas. Sementara itu, “badan perundangan daerah kediaman penggubal undang-undang yang digantikan pada masa pemilihannya boleh memilih pengganti sementara,” kata Perlembagaan negeri.

Sexton, Speaker Dewan Rakyat, menyatakan awal Isnin bahawa beliau tidak akan menghalang pelantikan jika badan pemerintah tempatan memilih untuk menghantar Jones dan Pearson kembali ke dewan.

“Kedua-dua badan pentadbir akan membuat keputusan mengenai siapa yang mereka mahu lantik di kerusi ini,” kata jurucakap pejabat speaker kepada CNN Isnin. “Dua individu itu akan dilantik sebagai wakil rakyat mengikut kehendak perlembagaan.”

Pada hari Isnin, Jones menyeru peletakan jawatan Sexton.

“Dia adalah musuh demokrasi, dan dia tidak layak berada di pejabat penceramah dewan itu lagi,” kata Jones kepada CNN.

CNN telah menghubungi Sexton untuk mendapatkan komen.

Dalam mengusir Jones dan Pearson minggu lalu, Republikan mengadakan undian parti untuk menggulingkan mereka, menuduh mereka “secara sedar dan sengaja” membawa “kekacauan dan kehinaan kepada Dewan Perwakilan” tanpa diiktiraf untuk bercakap, lapor sekutu CNN WSMV.

Walaupun Perlembagaan negeri mengatakan ahli boleh dibuang kerana berkelakuan tidak senonoh dengan undi majoriti dua pertiga, mereka tidak boleh dibuang “kali kedua atas kesalahan yang sama.”

Peguam untuk wakil rakyat yang disingkirkan – antaranya bekas Peguam Negara AS Eric Holder – menghantar surat kepada Sexton Isnin, memanggil penyingkiran mereka “tidak berperlembagaan.”

“Pengusiran partisan mereka adalah luar biasa, menyalahi undang-undang dan tanpa sebarang sejarah atau duluan undang-undang,” kata peguam.

Pemegang dan peguam Scott J. Crosby – yang masing-masing mewakili Jones dan Pearson – menggesa Dewan untuk tidak “menimbuhkan kesilapannya dengan mengambil sebarang tindakan balasan selanjutnya.”

“Sebarang tindakan pembalasan partisan, seperti layanan diskriminasi terhadap pegawai yang dipilih, atau ugutan atau tindakan untuk menahan pembiayaan untuk program kerajaan, akan membentuk tindakan tidak berperlembagaan selanjutnya yang memerlukan pembetulan,” kata surat itu.

Kaukus Hitam Kongres mengeluarkan kenyataan Isnin selepas Jones dikembalikan ke kerusinya.

“Walaupun ini yang layak diterima oleh penduduk Nashville, kita mesti menyedari bahawa Rep. Jones telah dilantik semula ke jawatannya bukan kerana majoriti Republikan melakukan perkara yang betul, tetapi kerana pengundi Rep. Jones di Nashville, disertai oleh penyokong dari seluruh negara kita. negara, secara aman menyuarakan kebimbangan mereka tentang kelaziman keganasan senjata api dalam komuniti kita dan serangan berterusan oleh Republikan ke atas demokrasi kita,” kata kenyataan itu.

sgp result hari ini

pemetuan sidney

keluaran sdy

totobet hk

sg totobet