Kajian ‘Great Expectations’: Olivia Colman dan Fionn Whitehead membintangi semakan terbaru Steven Knight untuk klasik Charles Dickens
slot online

Kajian ‘Great Expectations’: Olivia Colman dan Fionn Whitehead membintangi semakan terbaru Steven Knight untuk klasik Charles DickensCNN

Selepas membayangkan semula suram “A Christmas Carol” pada tahun 2019, Steven Knight (“Peaky Blinders”) kembali untuk memberikan satu lagi kisah Charles Dickens, “Great Expectations,” layanan serupa, dengan hasil yang sama suram. Walaupun cerita asasnya lebih sesuai untuk bermain-main seperti itu, malah persembahan Olivia Colman yang bergerigi tidak dapat menyelamatkan produksi enam bahagian ini, bermakna penonton harus menetapkan jangkaan mereka dengan sewajarnya.

Fionn Whitehead (“Dunkirk”) membintangi Pip, anak yatim piatu yang miskin yang dibelanjakan daripada hartanya yang sederhana dan diberi peluang untuk melihat sekilas kehidupan di kalangan kelas atasan oleh Miss Havisham yang sipi, yang Colman melabur dengan getaran filem seram yang terbuka lebar. Melihat budak lelaki itu, dia merenung latihannya untuk menjadi seorang lelaki yang budiman bahawa dia “seperti orkid yang tumbuh liar di dalam najis kandang.”

Walaupun persekitarannya yang nyata, Pip hampir serta-merta jatuh cinta kepada penghuni muda lain di rumah Havisham, Estella (Shalom Brune-Franklin). Rizab dinginnya terhadapnya mencerminkan penerimaan yang lemah terhadap realiti pahit yang, seperti yang Havisham tartly memberitahunya, “Gadis kelahiran anda benar-benar tidak mempunyai pilihan.”

Jelas terdapat banyak lagi yang berlaku daripada itu, termasuk tindakan kebaikan Pip terhadap banduan yang melarikan diri Magwitch (Johnny Harris), dan pertelingkahan berdarah yang terakhir dengan Compeyson (Trystan Gravelle). Pip juga menerima rasa kekejaman yang diperlukan untuk mencapai kehidupan yang dia bayangkan daripada peguam Jaggers (Ashley Thomas, yang suaranya jarang terdengar di atas bisikan yang mengancam).

Knight dan pengarah bersama Samira Radsi pastinya memberi kelebihan kepada produksi, daripada adegan pergaduhan yang kejam kepada perkataan empat huruf. Walau bagaimanapun, cerita itu berjalan dengan perlahan, dan sementara format enam jam memberikan pasukan kreatif keupayaan untuk memberikan buku berat Dickens yang sepatutnya, lencongan ke lorong-lorong yang kotor cenderung menentang projek itu lebih daripada itu.

Dari segi strategik, FX/Hulu mempunyai sedikit kelemahan dalam bekerjasama dengan BBC pada produksi ini, menambah tambang yang kelihatan bergaya dengan bakat pemenang Oscar seperti Colman ke dalam menunya.

Walau bagaimanapun, ketertarikan Knight terhadap Dickens sekali lagi menunjukkan bahawa semakan sedemikian tidak selalu meningkatkan bahan biasa (versi utama terakhir BBC datang pada tahun 2011), serta perbezaan antara menyukai bahawa ia tersedia dan sebenarnya memilih untuk menumpukan enam jam kepadanya.

Kerana tidak seperti Estella yang miskin, penonton penstriman mempunyai banyak sekali daripada pilihan.

“Great Expectations” ditayangkan pada 26 Mac di Hulu.

totobet singapore hari ini

pemetuan sidney

totobet syd

info keluaran hk

www.totobet sgp