Kawasan Los Angeles dilanda kemungkinan puting beliung
slot online

Kawasan Los Angeles dilanda kemungkinan puting beliungCNN

Sekurang-kurangnya seorang cedera selepas puting beliung yang jarang berlaku melanda sebuah bandar di tenggara Los Angeles pada Rabu, kata pegawai bandar raya itu.

“Mikrosel sengit” itu melanda kawasan perindustrian di bandar itu, Pegawai Maklumat Awam Montebello Michael Chee memberitahu CNN, dan sekurang-kurangnya satu bangunan komersial telah rosak.

“Terdapat serpihan terbang dan segala-galanya!!!!” tweeted seorang yang berkongsi video ribut. Video mengezum masuk pada jisim awan kelabu gelap yang memakan langit dan meruncing ke bawah ke arah darat.

Orang yang cedera telah dibawa ke hospital tempatan dan keadaan mereka tidak diketahui, jurucakap bandar Alex Gillman memberitahu CNN.

Puting beliung jarang berlaku di California, dengan purata kurang daripada 10 setahun, menurut Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan. Kebanyakan puting beliung di negeri ini adalah kecil dan berumur pendek.

Mereka biasanya dirujuk sebagai landspout (serupa dengan waterspout, tetapi di atas tanah). Ini berbeza daripada puting beliung yang lebih tradisional yang terbentuk daripada ribut petir yang berputar, seperti yang biasa berlaku di Dataran Tengah dan Tenggara. Walaupun landskap boleh menyebabkan kerosakan, ia biasanya tidak meluas atau teruk.

Pada petang Selasa, puting beliung lemah melanda taman rumah mudah alih di Carpinteria – bandar tepi laut barat laut Los Angeles, perkhidmatan cuaca mengesahkan hari ini. Perkhidmatan itu menilai ia sebagai EF-0, dengan angin 75 mph.

Puting beliung itu merosakkan 25 unit rumah mudah alih di taman rumah bergerak Kampung Sandpiper dan menyebabkan kerosakan kecil pada sebuah tanah perkuburan bersebelahan.

“Pasukan penilaian tinjauan kerosakan seterusnya akan meninjau kawasan di Montebello di mana puting beliung lemah berpotensi mendarat pagi ini,” kata NWS. “Maklumat lanjut akan tersedia kemudian setelah tinjauan mereka selesai.”

Video tambahan ribut Montebello menunjukkan awan serpihan hitam yang berputar ketika bumbung bangunan berdekatan diterbangkan. Kenderaan boleh dilihat dengan kerosakan dan tingkap pecah.

“Bumbungnya keluar dari bangunan ini,” kata seorang saksi ketika dia merekodkan tempat letak kereta yang penuh dengan kenderaan yang rosak.

“Ini adalah perkara yang anda lihat di Ohio, Arkansas… Bukan Montebello,” saksi lain kedengaran berkata.

Cuaca tegang hari Rabu datang ketika California telah dilanda dalam beberapa bulan kebelakangan ini oleh sekurang-kurangnya 12 sungai atmosfera yang telah membawa banjir yang dahsyat dan angin ribut taufan. Sungai atmosfera adalah seperti hos api yang membawa udara tepu dari kawasan tropika ke latitud yang lebih tinggi, membuang hujan atau salji tanpa henti.

singapura totobet

pengeluaran sidni

totobet sydney hari ini

angka hk keluar malam ini

totobet net sgp