Kebaikan gliserin untuk kulit anda
slot online

Kebaikan gliserin untuk kulit anda

Sangat mudah untuk berasa penat untuk mengkaji bahan penjagaan kulit terkini yang bergaya, tetapi gliserin adalah peneguh penjagaan kulit dan mengatasi sebarang gimik. Inilah semua yang anda perlu tahu tentang pelembap kulit yang telah dicuba dan benar:

Gliserin didapati secara semula jadi dalam kulit, tetapi ia juga merupakan ramuan penjagaan kulit yang biasa dan berkesan. Juga dipanggil gliserin dan gliserol, ia boleh diperoleh daripada tumbuhan, haiwan atau dibuat secara sintetik.

“Gliserin ialah humektan yang menarik lembapan dari persekitaran ke dalam kulit untuk melembapkannya,” jelas Dr. Ramya Garlapati, pakar dermatologi bertauliah lembaga yang berpangkalan di LA, artis solek bertauliah dan pengasas bersama Skin Medicinals. “Ia mempunyai berat molekul yang lebih rendah memberikannya manfaat tambahan untuk dapat menembusi ke dalam lapisan kulit yang lebih dalam untuk memberikan penghidratan yang mendalam.”

Gliserin didapati secara meluas dalam pelembap, krim dan serum yang melembapkan, dan menurut pakar dermatologi yang diperakui lembaga Dr. Jenny Liu, “Ia tidak perlu berada dalam kepekatan tinggi untuk berfungsi dengan berkesan untuk melembapkan kulit.”

Walau bagaimanapun, anda sering mendapati ia disenaraikan kedua selepas air pada senarai ramuan untuk pelembap dan serum. Mencari gliserin dalam tiga bahan pertama ialah cara mudah untuk mengesahkan bahawa produk yang anda gunakan menghidratkan. Seperti yang dijelaskan oleh Garlapati, “Untuk senarai ramuan pada produk penjagaan kulit, ramuan disenaraikan dari kepekatan tertinggi hingga terendah. Jadi jika gliserin adalah salah satu daripada beberapa ramuan pertama yang disenaraikan, adalah selamat untuk mengatakan produk itu mempunyai kepekatan tinggi menjadikannya produk penghidratan.

Walaupun gliserin adalah bahan pelembap dengan sendirinya, ia lebih baik apabila digabungkan dengan unsur pemelihara penghidratan lain seperti sesama asid hyaluronik humektan atau emolien seperti minyak tumbuhan atau petrolatum.

Kulit terhidrat adalah salah satu laluan paling mudah untuk mencapai hasil “anti-penuaan” — apabila kulit dilembapkan secukupnya, ia akan kelihatan lebih gebu, lebih tegang dan kurang garisan dan kedutan. Jadi dengan bahan penghidratan super seperti gliserin, anda boleh mengharapkan kulit untuk meminum semua kelembapan itu dan faedah yang boleh dilihat bersama-sama dengannya. Gliserin juga akan membantu kulit anda menjadi lebih lembut lagi kuat dengan mengekalkan penghalang kulit anda lembap dan dilindungi daripada perengsa alam sekitar.

Garlapati berkata bahan itu diterima dengan baik dan sesuai untuk semua jenis kulit. Pakar dermatologi menyatakan bahawa ia juga “tidak mempunyai interaksi yang diketahui dengan produk topikal lain menjadikannya sangat mudah untuk disepadukan ke dalam sebarang rutin penjagaan kulit.”

Dengan itu, lihat 10 produk penjagaan kulit yang mempunyai gliserin.

Pastikan ia mudah dengan gliserin sayuran lurus. Humektan boleh ditambah pada pelembap atau serum kegemaran anda sebagai penggalak atau digunakan terus dari botol. Menurut Garlapati, “Gliserin sayuran kebetulan merupakan jenis gliserin yang terdapat dalam kebanyakan produk penjagaan kulit.” Dengan lebih 37,000 rating, pilihan popular ini ialah cara yang berpatutan untuk menaik taraf penjagaan kulit anda (dan anda juga boleh menggunakannya untuk mandian DIY dan resipi badan juga).

skinfix-barrier-triple-lipid-peptide-cream

Kulit gebu dan cerah bermula dengan penghalang kulit yang sihat, dan Garlapati berkata pelembap ini adalah “pilihan yang bagus untuk membaiki atau mengekalkan penghalang kulit.” Menurut pakar dermatologi, krim itu mengandungi gliserin dan lipid yang akan mengekalkan kulit terhidrat dan lembap.

Liu ialah “peminat produk dwi-penggunaan SPF yang merawat kulit semasa anda memakainya,” seperti pelindung matahari yang terang dan bercahaya ini yang berfungsi sebagai primer solek. “Ia ringan, namun menghidratkan dengan gliserin, squalane dan aloe untuk memberikan kulit yang sihat,” kata Liu. “Saya suka kemasan berembun yang elegan yang mengeluarkan cahaya tanpa kelihatan berkilat atau berminyak.”

“Krim anti-penuaan ini kaya dengan gliserin, lipid dan mengandungi nisbah lipid 2% seramida, 4% kolesterol semulajadi dan 2% asid lemak, yang telah ditunjukkan untuk membantu memulihkan penghalang semulajadi kulit dan meningkatkan keserian keseluruhan,” Garlapati berkata, sambil menambah, “Baunya juga menakjubkan.”

Serum ini mengandungi 30% gliserin, yang dijelaskan oleh pengasas Lisa Guerra dalam TikTok membuka kunci manfaat lain ramuan selain penghidratan. Pada kepekatan yang lebih tinggi, katanya, ia boleh melindungi daripada kerengsaan dan membantu membaiki penghalang kulit.

Liu mengesyorkan krim mampu milik ini untuk pelembap setiap hari. “Gliserin membantu mengunci penghidratan yang berkekalan, manakala asid hyaluronik dan peptida menyuburkan dan menggebukan kulit,” kata pakar dermatologi itu.

Pelembap kegemaran peminat Dr. Jart+ menyampaikan lima seramida, panthenol dan gliserin untuk menguatkan penghalang kulit dan mencegah kehilangan lembapan.

Pelembap ini menyokong “umur panjang kulit” dengan peptida proprietari dan campuran bahan penjagaan kulit yang terbukti seperti asid hyaluronik, niacinamide dan gliserin. Dibuat untuk kulit matang, peptida OS-01 berfungsi untuk mengurangkan jumlah sel kulit yang rosak, yang juga melemahkan sel di sekelilingnya.

Hebat untuk kulit anda di seluruh dunia, Liu mengesyorkan krim badan berkhasiat ini dengan gliserin, urea dan asid laktik, yang katanya “adalah gabungan ramuan yang hebat untuk kulit kering dan pucat.”

Faedah penghidratan gliserin sangat bagus untuk kulit kepala – dan oleh itu rambut anda – juga. Liu berkata rawatan kulit kepala yang dibenarkan ini, dengan niacinamide dan gliserin, “menghidrat [the] kulit kepala dan sokongan [a] penghalang kulit yang sihat untuk pertumbuhan rambut.”

keluaran singapura

pengeluaran sydney kemarin

sidney hari ini

hongkong totobet

result sgp