Kejahatannya yang mengerikan adalah asas untuk ‘Diam Anak Domba.’  Kakak kepada salah seorang mangsanya bercampur-baur tentang hukuman matinya
slot online

Kejahatannya yang mengerikan adalah asas untuk ‘Diam Anak Domba.’ Kakak kepada salah seorang mangsanya bercampur-baur tentang hukuman matinyaCNN

Tracey Lomax memerhati dari bilik tontonan sebuah penjara negeri di Bellefonte, Pennsylvania, ketika pembunuh kakaknya menerima suntikan maut.

Pembunuh yang disabitkan kesalahan Gary Heidnik telah menerima hidangan terakhirnya – kopi hitam dan dua keping piza keju – sejurus sebelum dia dihukum bunuh pada 6 Julai 1999. Tepukan gemuruh dan seorang saksi menjerit “Terima kasih, Yesus!” selepas Heidnik diisytiharkan mati, Penn Live melaporkan.

Lomax berkata dia masih mengingati setiap butiran kes terhadap lelaki yang menculik kakaknya, Sandra Lindsay, dan lima wanita kulit hitam lain dan menjadikan mereka sebagai hamba seks di ruang bawah tanahnya di Philadelphia.

Dia masih ingat penderitaan apabila mengetahui bagaimana dia menahan mereka di dalam lubang yang dipenuhi air dan mendera mereka sebelum membunuh Lindsay dan seorang lagi mangsa. Dia tidak akan melupakan kesaksian percubaan wanita yang jelas tentang bagaimana Heidnik menggari Lindsay yang kelaparan ke kasau dan mengejeknya.

Hampir suku abad kemudian, Heidnik kekal sebagai orang terakhir yang dihukum bunuh di Pennsylvania. Perkara itu mungkin akan berlaku buat sementara waktu – bulan lepas, Gabenor Josh Shapiro berkata beliau tidak akan membenarkan kerajaan negeri menghukum mati mana-mana banduan sepanjang tempohnya, tanpa mengira jenayah mereka.

Beliau juga menggesa penggubal undang-undang negeri untuk memansuhkan hukuman mati, menyertai semakin ramai pemimpin negeri yang membuat seruan serupa.

“Komanwel tidak sepatutnya terlibat dalam perniagaan membunuh orang. Tempoh,” kata Shapiro, bekas pendakwa raya.

Shapiro menambah bahawa dia pernah percaya hukuman mati adalah hukuman yang adil untuk jenayah paling kejam tetapi mengubah pandangannya selepas menjadi peguam negara.

“Apabila anak saya bertanya kepada saya mengapa tidak mengapa untuk membunuh seseorang sebagai hukuman kerana membunuh seseorang, saya tidak dapat memandang matanya dan menjelaskan sebabnya.”

Lomax berkata dia masih mempunyai emosi yang bercanggah tentang sama ada Heidnik sepatutnya dihukum bunuh.

“Saya mahu dia menghabiskan masa dipenjarakan untuk melihat bagaimana rasanya dipenjarakan di mana tiada siapa boleh membebaskannya daripada kesengsaraannya,” katanya kepada CNN.

Tetapi dia juga berkata perjalanan penyembuhannya hanya bermula selepas dia meninggal dunia.

Hampir empat dekad selepas jenayah kejamnya, Heidnik kekal sebagai sebahagian daripada budaya pop.

Buffalo Bill, pembunuh bersiri dalam thriller psikologi 1991 “Silence of the Lambs,” sebahagiannya berdasarkan dia. Kumpulan metal Macabre mengeluarkan lagu tentang Heidnik bertajuk, “Morbid Minister.”

Lomax berkata dia tidak pernah melihat “Silence of the Lambs.”

“Tiada siapa yang mahu menonton filem tentang orang yang mereka sayangi ditahan di luar kehendak mereka,” kata Lomax kepada CNN. “Saya benar-benar mahu dia kekal dalam penjara. Saya mahu dia meluangkan masa kerana saya mahu dia tidak dapat lari daripada wanita yang dia bunuh. Kerana saya tahu bahawa mereka menakutkan dia. Saya tahu bahawa mereka kembali untuk menghantuinya. Kematiannya jauh lebih mudah daripada (kematian) mangsanya.”

Butirannya hampir terlalu mengerikan untuk ditanggung. Antara akhir 1986 dan Mac 1987, Heidnik menculik Lindsay dan lima wanita lain: Josefina Rivera, Lisa Thomas, Jacqueline Askins, Agnes Adams dan Deborah Dudley. Lindsay dan Dudley meninggal dunia dalam kurungan.

Dia memikat wanita itu ke rumahnya dengan janji wang sebagai pertukaran untuk seks, menurut laporan berita. Kemudian dia mengalahkan mereka dan merantai mereka ke sebuah lubang di ruang bawah tanahnya, selalunya separuh bogel, sambil memberi mereka makanan anjing dan merogol mereka berulang kali. Dia juga menyebabkan mereka diseksa fizikal dan mental, termasuk renjatan elektrik dan menikam telinga mereka dengan pemutar skru.

Sebelum ditangkap, Heidnik menjalani kehidupan berganda dengan menyamar sebagai uskup. Dia mengadakan perkhidmatan di ruang tamunya untuk jemaah yang kebanyakannya terdiri daripada mereka yang cacat mental. Ketika jemaah berkumpul di rumahnya, mereka tidak menyedari keganasan mengerikan berlaku di ruang bawah tanah di bawah, kata Lomax.

Lindsay berusia 25 tahun pada masa itu dan cacat mental, kata Lomax. Heidnik, katanya, memangsakan kelemahan dan keinginannya untuk diterima.

Di bilik kongsi mereka, Lindsay akan memberitahu kakaknya tentang perjalanan siang hari ke taman hiburan bersama Heidnik dan sekumpulan anak muda yang lain. Selepas lawatan itu, dia akan membeli mereka burger dan kentang goreng di McDonald’s. Dia mempercayainya dan menyertai orang lain untuk perkhidmatan gereja di rumahnya, kata Lomax.

“Dia seperti wira kepada mereka,” kata Lomax.

Itu tidak lama lagi berubah. Salah seorang daripada orang yang menghadiri perkhidmatan di rumah Heidnik kemudian memberitahu keluarga Lomax bahawa dia telah memenjarakan seorang wanita di ruang bawah tanahnya.

“Pada masa itu, ia agak jauh. Kami mendengarnya, tetapi kami tidak bertindak ke atasnya,” kata Lomax. “Saya tidak akan mengatakan ia sukar untuk dipercayai, tetapi ia tidak sesuai untuk kami pada masa itu kerana kakak saya berada di rumah bersama kami.”

Sehari selepas Thanksgiving pada tahun 1986, Lindsay pergi ke kedai untuk membeli ubat sakit. Dia tidak pernah pulang ke rumah.

Terdesak untuk mendapatkan jawapan, keluarganya menjejaki salah seorang rakan yang menghadiri kebaktian gereja bersama Lindsay dan mendapatkan nombor Heidnik. Mereka menelefonnya berulang kali untuk bertanya sama ada dia berada di rumahnya, kata Lomax, tetapi dia menutup telefon mereka.

Mereka juga pergi ke rumahnya, di mana seorang jiran mengesahkan melihat Lindsay. Tetapi Heidnik menafikan dia berada di sana untuk kedua-dua keluarga dan polis.

Selepas keluarga memberitahu polis dan mereka mula bertanya soalan, Heidnik menyuruh Lindsay menulis kad Krismas kepada ibunya supaya dia tidak bimbang. Keluarganya tidak yakin dan terus mendesak detektif untuk pulang ke rumah, kata Lomax.

Tracey Lomax, kiri, dan Carolyn Johnson memakai baju tersuai untuk mengenang adik perempuan mereka yang terbunuh pada sidang akhbar selepas hukuman mati Gary Heidnik pada tahun 1999.

Kehidupan rahsia Heidnik yang gila telah didedahkan selepas Rivera mendapat kepercayaannya dan meyakinkannya untuk membenarkannya meninggalkan rumah itu sebentar. Dia melarikan diri dan menghubungi polis. Tetapi pada masa itu, sudah terlambat – Lindsay dan Dudley telah mati.

Mayat Lindsay yang dipotong-potong ditemui di rumah Heidnik pada hari Lomax berusia 21 tahun. Dia menghabiskan hari lahirnya di balai polis, bercakap dengan penyiasat tentang kakaknya.

Tetapi mimpi ngerinya belum berakhir.

Semasa perbicaraan Heidnik, butiran membimbangkan muncul tentang pengalaman pahit wanita semasa dalam tahanan, menyebabkan media melabelnya sebagai pembunuh “House of Horrors”.

“Tiada siapa yang tahu bagaimana rasanya mendapatkan cara yang deskriptif dan terperinci tentang bagaimana seseorang yang anda sayangi meninggal dunia,” kata Lomax. “Ramai orang tidak mendapat penerangan tentang bagaimana seseorang meninggal dunia di hospital. Tetapi bagi kami, ia menjadi berita setiap hari. Ia sangat sukar untuk dibaca. Tetapi ia tidak dapat dielakkan.”

Lomax berkata kematian kakaknya mengubah kehidupan ahli keluarganya selama-lamanya dan ramai daripada mereka masih bergelut dengan apa yang berlaku. Sebaik sahaja perbicaraan tamat, dia memutuskan untuk meletakkan butiran buruk di belakangnya.

“Selepas selesai, saya membuat kenyataan kepada akhbar bahawa mulai sekarang, saya akan meraikan bagaimana adik saya hidup dan bukan bagaimana dia meninggal. Itu bab ditutup,” katanya. “Tetapi tiada orang lain dalam keluarga saya telah menerima penutupan. Mereka masih marah … abang saya tidak menghadiri perbicaraan.”

Rekod mahkamah menunjukkan Heidnik mengekalkan dia tidak bersalah semasa perbicaraannya dan mengeluarkan amaran tentang apa yang boleh berlaku jika dia didapati bersalah. Dia mendakwa bahawa membunuhnya akan menandakan berakhirnya hukuman mati di Pennsylvania.

“Itulah pengakhiran hukuman mati di negeri ini. Apabila anda bunuh orang yang tidak bersalah, secara sedar bunuh orang yang tidak bersalah, anda tahu tidak akan ada lagi hukuman mati di negeri ini dan mungkin di tempat lain di negara ini,” katanya, menurut rekod mahkamah.

Dia tidak salah sepenuhnya. Dalam beberapa dekad sejak itu, kadar hukuman mati di AS telah menurun, bersama-sama dengan sokongan orang ramai terhadap hukuman mati. Tinjauan Gallup 1990-an mendedahkan bahawa 80% rakyat Amerika menyokong hukuman mati bagi orang yang disabitkan dengan pembunuhan. Menjelang 2022, sokongan itu telah menurun kepada 55%.

Pada masa ini, 27 negeri membenarkan hukuman mati, walaupun 13 daripadanya tidak melaksanakan hukuman mati dalam sedekad atau lebih.

Pada tahun 1999, tahun Heidnik dihukum bunuh, 98 orang telah dibunuh di AS. Tahun lepas, negeri melaksanakan 18 orang. Dalam laporan terbarunya, Pusat Maklumat Hukuman Mati berkata 2022 adalah tahun kelapan berturut-turut dengan kurang daripada 30 hukuman mati.

Penyokong hukuman mati percaya pembunuh melepaskan hak mereka untuk hidup apabila mereka membunuh orang lain, kepercayaan Shapiro berkata dia ada dalam beberapa kes.

Tetapi gabenor Pennsylvania berkata pendekatannya terhadap hukuman mati telah berkembang.

Dia memetik pembunuhan beramai-ramai 2018 di rumah ibadat Tree of Life di Pittsburgh, di mana 11 orang ditembak mati dalam serangan paling maut ke atas orang Yahudi dalam sejarah AS. Reaksi pertama Shapiro, katanya, ialah penyerang itu harus dihukum mati.

“Sukar untuk membayangkan jenayah yang lebih kejam daripada membunuh 11 orang ketika mereka berdoa,” katanya dalam satu kenyataan.

Shapiro berkata bercakap dengan ahli komuniti Tree of Life memainkan peranan penting dalam keputusannya.

“Mereka memberitahu saya, walaupun selepas semua kesakitan dan keperitan, mereka tidak mahu pembunuh itu dihukum mati. Dia sepatutnya menghabiskan sisa hidupnya di penjara, kata mereka, tetapi negeri tidak sepatutnya mengambil nyawanya sebagai hukuman,” katanya. “Itu membuatkan saya terharu.”

Rayuan saat akhir gagal menyelamatkan nyawa Heidnik. Beberapa dekad kemudian, persoalan kekal mengenai kewarasan dan motifnya.

Lomax berkata dia bergantung pada kepercayaannya untuk penutupan dan memutuskan bahawa Heidnik telah mencuri cukup banyak daripada hidupnya.

“Saya tidak akan membiarkan dia menentukan bagaimana saya akan menghabiskan sisa hidup saya,” katanya. “Sebaik sahaja dia meninggalkan bumi ini, itu sahaja. Semua yang dia lakukan, hei – anda bawa bersama anda. Kerana saya tidak akan terus berulang-alik dengannya. Saya akan tinggal di sini, dan saya akan sentiasa meraikan adik saya.”

kluaran sgp hri ini

pengeluaran angka sidney

totobet sikni

toto bet hk

keluaran semua togel hari ini