Kemas kini langsung: Perang Rusia di Ukraine
slot online

Kemas kini langsung: Perang Rusia di Ukraine

Pasukan penyelamat bekerja di tapak bangunan kediaman yang rosak akibat serangan peluru berpandu Rusia di Zaporizhzhia, Ukraine pada 22 Mac. (Stringer/Reuters)

Rusia melancarkan gelombang serangan maut ke atas bandar dan bandar di seluruh Ukraine pada hari Rabu ketika pemimpin China Xi Jinping berlepas dari Moscow berikutan perbincangan dengan Presiden Vladimir Putin.

Xi meninggalkan ibu negara Rusia dengan berjanji untuk mengeratkan hubungan dengan Putin tetapi pertemuan itu gagal mencapai kejayaan di Ukraine.

Ketika Xi terbang pulang ke Beijing, tentera Rusia melancarkan serangan bertubi-tubi menggunakan dron Shahed buatan Iran ke atas wilayah Kyiv Ukraine, membunuh sekurang-kurangnya lapan orang, menurut pihak berkuasa Ukraine. Andrii Niebytov, ketua polis wilayah Kyiv, berkata tujuh yang lain cedera apabila dron melanggar sebuah bangunan asrama di bandar Rzhyshchiv.

Di bandar tenggara Zaporizhzhia, sekurang-kurangnya seorang terbunuh dan 34 cedera – termasuk dua kanak-kanak – selepas peluru berpandu Rusia mengenai blok pangsapuri, dalam apa yang digambarkan sebagai “serangan sengaja” untuk “membunuh orang awam,” menurut pegawai kanan Ukraine. dan penasihat presiden Mykhailo Podolyak.

Video serangan itu menunjukkan letupan meletup di bahagian tepi dua bangunan kediaman sembilan tingkat.

Pejabat pendakwa raya Ukraine berkata dalam satu kenyataan sekurang-kurangnya enam peluru berpandu mengenai bandar itu, menyebabkan kerosakan besar.

“Salah satu peluru berpandu terkena antara dua bangunan tinggi, memusnahkan sebahagian pangsapuri dan balkoni, merosakkan bumbung dan memecahkan tingkap,” kata kenyataan itu. “Gelombang letupan dan serpihan itu turut merosakkan bangunan kediaman berdekatan, kereta dan infrastruktur awam lain di bandar itu.”

Perjalanan Xi gagal mewujudkan jalan kedamaian: Gelombang serangan hari Rabu di Ukraine berlaku ketika Putin mengakhiri kunjungan rakan sejawatannya dari China di Moscow berikutan lawatan negara tiga hari yang didakwa oleh Beijing sebagai misi damai, tetapi gagal mencapai sebarang kejayaan dalam menyelesaikan konflik itu.

Kedua-dua pemimpin menggesa agar tindakan yang “meningkatkan ketegangan” dan “memanjangkan” perang dihentikan, menurut kenyataan bersama mereka yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar China. Kenyataan itu tidak mengakui bahawa pencerobohan dan serangan tentera Rusia adalah punca keganasan berterusan dan krisis kemanusiaan di Ukraine.

Baca lagi di sini.

result pengeluaran singapore

pengeluaran angka sdy

totobet sydney hari ini

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

totobet result sgp