Kenaikan harga adalah dua kali ganda bagi pemilik haiwan peliharaan yang dihancurkan oleh inflasi
slot online

Kenaikan harga adalah dua kali ganda bagi pemilik haiwan peliharaan yang dihancurkan oleh inflasi


Minneapolis
CNN

Sebagai ketua PAWS Atlanta, Joe Labriola boleh merasakan kesejahteraan ekonomi rantau ini daripada aktiviti seharian di tempat perlindungan haiwan tanpa bunuh tertua di bandar ini.

Sepanjang tahun lalu, ia menjadi semakin jelas baginya bahawa penduduk di kawasan itu sedang bergelut di bawah tekanan inflasi dan ketidaktentuan ekonomi.

Secara praktikal, keseluruhan volum panggilan harian terdiri daripada permintaan untuk menempatkan semula haiwan peliharaan. “Barisan serah diri” tempat perlindungan penuh, menunggu anak angkat untuk mengosongkan ruang di tempat perlindungan utama. Dan rak di PAWS Atlanta’s Pet Food Pantry dengan cepat terdedah.

Tetapi mungkin penunjuk yang paling menyayat hati ialah sesuatu yang tidak pernah perlu dijejaki oleh tempat perlindungan ini sebelum 2022. Tahun lepas, 166 haiwan peliharaan ditemui ditinggalkan di pintu masuk perlindungan itu.

“Sebilangan haiwan sedang ditinggalkan yang mempunyai masalah perubatan yang serius,” kata Labriola kepada CNN. “Satu-satunya perkara yang kita boleh meneka ialah orang ramai tidak mampu membayar perbelanjaan tersebut, dan mereka berharap dengan menghantar [their pets] di kemudahan kami bahawa kami akan dapat mengatasi kelonggaran. Dan kami melakukan yang terbaik, tetapi ia benar-benar memberi tekanan kepada sumber kami.”

Inflasi keseluruhan kekal tinggi di seluruh Amerika Syarikat, tetapi perlahan-lahan dan secara teratur telah berundur sejak mencatat rekod baru 40 tahun sebanyak 9.1% pada Jun 2022, seperti yang diukur oleh Indeks Harga Pengguna. Walau bagaimanapun, dalam tempoh lapan bulan yang lalu, inflasi dalam produk dan perkhidmatan berkaitan haiwan peliharaan hanya bertambah buruk, meningkat dalam beberapa kes ke paras penetapan rekod.

Pada bulan Februari, apabila CPI tahunan merosot kepada 6%, indeks “haiwan peliharaan, produk dan perkhidmatan haiwan peliharaan” tangkapan semua meningkat kepada 10.9%, perkhidmatan veterinar melonjak hampir 2 mata peratusan kepada 10.3% dan makanan haiwan meningkat kepada 15.2%, menurut Biro data Statistik Buruh.

Kenaikan harga tersebut adalah dua kali ganda bagi pemilik haiwan peliharaan yang kewangan isi rumahnya telah lemah akibat inflasi yang berterusan tinggi dan bagi mereka yang takut akan peningkatan kejadian “eutanasia ekonomi”, apabila haiwan dibunuh secara manusiawi atas sebab kewangan.

Kenaikan harga khusus haiwan peliharaan baru-baru ini juga menambah tekanan yang dihadapi oleh organisasi yang ditugaskan untuk menyediakan jaringan keselamatan untuk haiwan yang memerlukan.

Di seluruh negara, pusat perlindungan tidak melihat peningkatan dalam haiwan peliharaan yang diserahkan, kata Kitty Block, ketua pegawai eksekutif dan presiden Persatuan Kemanusiaan Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, apabila terdapat komuniti tertentu melihat peningkatan dalam haiwan peliharaan yang ditinggalkan atau diserahkan, itu adalah petanda kesukaran masyarakat yang lebih luas, katanya.

“Apabila orang terpaksa menyerahkan haiwan mereka atas sebab ekonomi atau kerana mereka berada di tengah-tengah bencana yang mengerikan atau kawasan zon perang, itu masalah rakyat; ini bukan isu yang tidak berkaitan dengan orang ramai,” kata Block. “Ini lebih besar daripada anjing atau kucing di tempat perlindungan. Ia mengenai orang yang menyayangi mereka.”

Di peringkat kedai, banyak produk haiwan kesayangan menyaksikan kenaikan harga seunit purata dua angka sepanjang tahun lalu, dengan beberapa item — termasuk makanan haiwan peliharaan, sampah kucing yang tidak bergumpal dan barangan dandanan burung — menyaksikan kenaikan harga tahun ke tahun di utara 20 %, menurut data IQ Nielsen untuk tempoh 52 minggu berakhir 28 Januari 2023.

“Sepanjang 2022, kenaikan harga agak meluas — sehingga 20% dan hampir 30% kenaikan harga berbanding tahun sebelumnya — di seluruh jabatan haiwan peliharaan,” kata Andrea Binder, naib presiden NielsenIQ North America. “Pada awal 2023, kita telah mula melihat ia mula berkurangan sedikit. Harga masih meningkat tetapi pada kadar yang lebih rendah berbanding tahun 2022.”

Kenaikan harga telah dikaitkan dengan peningkatan kos input dan bahan, tambahnya.

“Kos ayam, kos daging lembu, kos aluminium untuk membuat makanan kucing basah boleh … banyak daripada harga komoditi itu telah meningkat secara mendadak sepanjang 2021 dan 2022, yang menyebabkan pengeluar meningkatkan kos mereka, dan kemudian Oleh itu, banyak peruncit mengikutinya,” katanya.

Anjing Linda Harding, Lola dan Phoebe.

Produk haiwan peliharaan, perkhidmatan dan makanan telah menjadi “eksponen” lebih mahal, kata Linda Harding, yang tinggal di San Diego dengan dua ekor anjing. Dia berkata kos makanan haiwan kesayangannya untuk Lola, campuran Gembala Australianya, dan untuk Phoebe, Golden Retrievernya, telah meningkat dua kali ganda kepada $250 sebulan.

Harding telah mengurangkan perbelanjaannya sendiri. Dia tidak banyak menghidupkan haba sepanjang musim sejuk, penggunaan elektrik terhad dan dia telah berhenti membeli barangan seperti pakaian dan telur.

“Apabila anda mengambil haiwan peliharaan, anda memikul tanggungjawab yang besar,” katanya. “Ia hampir seperti apabila anda membeli kereta, anda akan mempunyai banyak tanggungjawab dengan kereta itu. Kereta itu akan rosak, kereta itu akan memerlukan pembaikan. Ia satu pelaburan.”

Dia menambah: “Dan mereka adalah furbabies kami. Kami suka mereka berkeping-keping. Jadi ia bukan satu soalan pun. Saya perlu mencari wang untuk memastikan mereka sihat sebaik mungkin supaya kami boleh menyayangi mereka selama mungkin.”

Mary Avila, seorang veteran kurang upaya yang hidup dengan pendapatan tetap, membuat perkara mudah.

Dia tidak pergi membeli-belah pakaian lagi, dia membeli potongan daging yang lebih murah, dan dia cuba mengeluarkan wang sekiranya haiwan peliharaannya memerlukan prosedur perubatan kecil.

“Mereka sentiasa memberi,” kata Avila, yang tinggal di Bakersfield, California, bersama kucingnya, Jack, dan dua anjing, Domino dan Squirt. “Kucing tidak banyak memberi, kerana kucing. Tetapi anjing, mereka sentiasa memberi, mereka sentiasa gembira, mereka sentiasa mahukan anda di sisi. Mereka sentiasa ada untuk awak.”

Patricia Kelvin dari Poland, Ohio, berkata faedah dan pencen Keselamatan Sosialnya hanya boleh digunakan setakat ini, jadi apabila kos utiliti, makanan atau kutipan sampah meningkat, dia perlu mengurangkannya.

Tetapi bukan untuk kucingnya, Jesse.

“Sekiranya dia mempunyai kebimbangan perubatan yang besar, terdapat banyak perkara yang saya akan berputus asa supaya dia mendapat rawatan,” katanya. “Tiada persoalan dalam fikiran saya. Jika diet saya akan menjadi lebih kacang daripada yang lain, saya tidak akan teragak-agak. Jika saya terpaksa menjual perak sterling saya, yang saya miliki selama 60 tahun, itu akan berlaku sebelum ‘Kumis’ kecil saya akan dilucutkan.”

Animal Rescue League of Iowa ialah organisasi penyelamat bukan untung terbesar di Negeri Hawkeye dan menerima pakai 8,400 anjing, kucing dan haiwan ternakan kecil sepanjang tahun lepas.

Sebagai pengurus perkhidmatan sokongan haiwan kesayangan, peranan Josh Fiala di ARL adalah untuk membantu menjauhkan haiwan daripada tempat perlindungan dengan menawarkan program — seperti pantri makanan haiwan kesayangan, klinik vaksin, bantuan veterinar dan penjagaan krisis — untuk membantu menjaga haiwan peliharaan bersama orang mereka.

“Kami pasti, tanpa persoalan, telah melihat peningkatan dramatik dalam hampir semua perkhidmatan itu,” katanya, sambil menyatakan bahawa pantri makanan haiwan peliharaan khususnya telah menyaksikan peningkatan permintaan.

ARL memberikan kira-kira 40,000 paun makanan haiwan peliharaan pada 2020 dan 2021. Tahun lepas, ia mengedarkan 146,000 paun makanan.

Waggle, platform crowdfunding khusus haiwan kesayangan untuk perbelanjaan perubatan dan kecemasan, telah menyaksikan peningkatan baru-baru ini dalam jumlah siaran di laman webnya — dengan beberapa peningkatan terbesar datang daripada pemilik haiwan peliharaan di komuniti luar bandar dan kawasan yang mempunyai kos sara hidup yang tinggi, kata Steven Mornelli, ketua pegawai eksekutif dan pengasas. Selain itu, Waggle juga telah menyaksikan peningkatan sebanyak 30% dalam pengeposan untuk bantuan dengan bil perubatan $250 dan ke bawah, katanya kepada CNN.

“Kami telah menganggapnya sebagai korelasi dengan tekanan inflasi,” katanya.

Pada tahun 2022, 4% lebih banyak haiwan memasuki tempat perlindungan berbanding kiri, menurut Shelter Animals Count, pangkalan data nasional statistik tempat perlindungan haiwan yang dilancarkan oleh beberapa organisasi kebajikan haiwan terbesar di Amerika Syarikat.

Itulah jurang terbesar yang dilihat dalam tempoh empat tahun lalu dan merupakan hasil daripada lebih sedikit haiwan peliharaan yang meninggalkan tempat perlindungan, bukannya peningkatan dalam penyerahan diri, kata Christa Chadwick, naib presiden perkhidmatan perlindungan di Persatuan Pencegahan Kekejaman terhadap Haiwan Amerika.

Tahap pengangkatan pada dasarnya kekal rata, tetapi terdapat penurunan besar dalam haiwan yang dipindahkan ke tempat perlindungan lain kerana kekurangan kakitangan dan pemandu, tambahnya.

Tetapi dia juga menekankan tekanan ekonomi yang mempengaruhi pemilik haiwan peliharaan semasa dan bakal.

“Sungguh menyayat hati apabila mengetahui bahawa terdapat situasi di mana pemilik haiwan peliharaan diletakkan dalam kedudukan di mana mereka membuat keputusan tentang haiwan kesayangan mereka, sama ada untuk menyerahkan haiwan peliharaan itu ke tempat perlindungan haiwan atau mereka perlu membuat keputusan tentang euthanasia kerana mereka boleh tidak mampu menjaga, katanya.

“Orang ramai cenderung untuk marah kepada pemilik haiwan peliharaan apabila mereka [abandon or surrender their pet] tetapi pengalaman kami telah menunjukkan bahawa apabila pemilik haiwan peliharaan sampai ke tahap itu, itu satu-satunya pilihan yang mereka lihat tersedia untuk mereka,” Chadwick. “Dan itu nyata, dan itu sukar untuk semua orang yang terlibat, dan itu sangat sukar untuk haiwan yang berada di tengah-tengah itu.”

Chadwick melihat peranan tempat perlindungan dan organisasi lain untuk menyediakan tempat yang selamat dan mesra bagi pemilik yang mungkin merasakan mereka tidak mempunyai pilihan lain.

Walaupun cabaran ekonomi yang lebih luas berlaku di AS, Labriola PAWS Atlanta telah mendapat bahagian dalam kisah kejayaan yang menggembirakan tahun ini.

Derma kekal kukuh seperti juga program sukarelawan, katanya. Pemvaksinan awam kos rendah dan klinik spay dan neuter habis dijual, menunjukkan bahawa orang ramai mengambil kesempatan daripada cara yang murah untuk menjaga haiwan kesayangan mereka, tambahnya.

Dan baru-baru ini, tumpuan tempat perlindungan untuk bekerja dengan anjing yang telah berada di sana selama lebih daripada setahun, atau “tetamu jangka panjang,” mula membuahkan hasil, katanya.

“Kami telah dapat menempatkan tiga orang jangka panjang ke dalam rumah selama-lamanya baru-baru ini, membebaskan ruang untuk menyelamatkan lebih banyak anjing gelandangan,” katanya.

  • Pusat perlindungan, doktor haiwan dan kumpulan penyelamat tempatan boleh berfungsi sebagai tempat hubungan pertama.
  • Laman web Humane Society of the United States mempunyai pelbagai sumber untuk orang yang menghadapi cabaran kewangan dan memerlukan penjagaan doktor haiwan, makanan, penginapan, bekalan dan maklumat untuk membantu memelihara haiwan peliharaan bersama keluarga mereka. Laman web ini mempunyai senarai organisasi kebangsaan, negeri dan tempatan.
  • Tanya sama ada doktor haiwan menerima Kredit Penjagaan, ScratchPay atau perkhidmatan yang serupa tetapi pastikan anda menyemak dengan teliti syarat pembayaran balik dan cara kadar faedah akan digunakan.
  • Tanya sama ada doktor haiwan anda mempunyai dana derma yang didorong oleh pelanggan untuk membantu pelanggan lain yang memerlukan; pertimbangkan platform pengumpulan dana seperti Waggle dan GoFundMe
  • Pertimbangkan untuk membeli insurans kesihatan haiwan kesayangan.

resul sgp hr ini

pengeluaran sidney siang ini

pengeluaran sydney

data pengeluaran hongkong malam ini

result hk