Kes Jayland Walker: Juri besar enggan mendakwa pegawai polis Akron membunuh lelaki kulit hitam berusia 25 tahun
slot online

Kes Jayland Walker: Juri besar enggan mendakwa pegawai polis Akron membunuh lelaki kulit hitam berusia 25 tahunCNN

Juri besar khas di Ohio enggan mendakwa pegawai polis Akron yang menembak lelaki kulit hitam berusia 25 tahun berpuluh-puluh kali, membunuhnya, selepas mengejar kereta dan mengejar kaki tahun lalu.

Juri besar membuat kesimpulan bahawa pegawai-pegawai itu dibenarkan secara sah dalam penggunaan kekerasan terhadap Jayland Walker, menurut Peguam Negara Ohio Dave Yost.

Insiden itu berlaku sejurus selepas tengah malam pada 27 Jun 2022, apabila polis memulakan perhentian trafik kenderaan Buick 2005 dengan lampu plat lesen pecah, menurut pihak berkuasa. Pemandu kenderaan itu, yang kemudiannya dikenali sebagai Walker, memandu meninggalkan pegawai dan melepaskan tembakan dari kenderaannya semasa mengejar kereta, menurut polis.

Walker kemudian keluar dari kenderaan dengan memakai topeng ski dan mengetuai polis mengejar kaki, mengabaikan arahan untuk berhenti dan menunjukkan tangannya, kata Yost. Pegawai cuba menggunakan Tasers yang tidak mematikan untuk mengejarnya, kata Yost. Walker kemudian membuat usul yang ditafsirkan oleh pegawai sebagai mengancam, yang membawa kepada tembakan, kata Yost.

“Dia mencapai pinggangnya dalam apa yang disifatkan oleh beberapa pegawai sebagai gerakan lukis silang, meletakkan kakinya dan berpaling ke arah pegawai sambil mengangkat tangannya,” kata Yost. “Ketika itu barulah para pegawai melepaskan tembakan, percaya Encik Walker menembak semula ke arah mereka.”

“Undang-undang membenarkan pegawai menggunakan kekerasan maut untuk mempertahankan diri atau orang lain terhadap ancaman maut,” tambahnya.

Walker tidak bersenjata pada masa dia dibunuh, menurut polis. Sepucuk pistol ditemui di dalam kenderaannya selepas tembakan dan balistik tembakan yang ditemui berhampiran sepadan dengan senjata itu, kata Yost.

Seminggu selepas tembakan itu, polis mengeluarkan garis masa video yang diceritakan mengenai penggambaran yang memaparkan bahagian video kamera badan daripada 13 pegawai di tempat kejadian, serta imej pegun yang diambil daripada kamera trafik.

Lapan pegawai polis melepaskan 94 das tembakan ke arah Walker dalam masa 6.7 saat, menurut siasatan. Tiga daripada pegawai itu melepaskan tembakan sebanyak 18 kali setiap seorang.

Walker mengalami 46 luka tembak masuk atau kecederaan meragut, menurut bedah siasat oleh Pemeriksa Perubatan Summit County Dr. Lisa Kohler. Walaupun begitu, Walker digari selepas tembakan itu, tindakan polis yang “menambah penghinaan kepada kerugian yang teruk,” peguam keluarga Bobby DiCello memberitahu CNN tahun lepas.

DiCello berkata pada hari Isnin dia kecewa dengan keputusan juri besar, dan keluarga itu akan memfailkan saman sivil. “Kami akan memfailkannya sebelum ulang tahun satu tahun kematiannya,” katanya.

Jayland Walker, tengah, bergambar dengan kakak Jada, kiri, dan ibunya Pamela, kanan.

Walker tidak mempunyai rekod jenayah dan bekerja sebagai pemandu penghantaran untuk DoorDash dan Uber Eats.

Senjata api, selongsong peluru dan cincin perkahwinan emas ditemui dalam kenderaan Walker pada malam kematiannya, menurut siasatan. Tunangnya, Jaymeisha Beasley, meninggal dunia dalam kemalangan kereta sebulan sebelum itu, menurut Akron Beacon Journal satu laporan yang dikeluarkan oleh pejabat peguam negara pada Isnin.

Apabila ditanya sama ada Walker mungkin mencari “bunuh diri oleh polis” pada masa penembakan itu, Pierson berkata tiada bukti langsung untuk motif ini.

Bagaimanapun, siasatan mereka mendapati Walker sedang melalui “masa sukar” dan “tidak bertindak (seperti) dirinya sendiri,” katanya. Tiada dadah atau alkohol dalam sistem Walker ketika dia ditembak, kata Pierson.

Dokumen itu termasuk maklumat daripada temu bual dengan rakan, ahli keluarga, dan sekutu Walker oleh penyiasat dengan pejabat peguam negara.

Kematian Walker mendorong penyiasatan oleh Biro Siasatan Jenayah Ohio, bersama-sama dengan bantahan terhadap ketidakadilan kaum dan penggunaan kekerasan polis – beberapa daripadanya meletus menjadi keganasan, mengakibatkan kerosakan kepada perniagaan tempatan, kata polis Akron.

Siasatan biro itu kemudiannya dirujuk kepada pendakwa raya khas, yang membentangkan kes itu kepada juri besar sepanjang minggu lalu. Undang-undang Ohio membenarkan pegawai itu sendiri memberi keterangan di hadapan juri besar, satu persediaan yang dikatakan DiCello “memihak kepada pegawai.”

Yost berkata mereka tidak dapat menyatakan sama ada mana-mana daripada lapan pegawai terbabit memberi keterangan di hadapan juri besar.

Juri besar khas terdiri daripada sembilan orang: tiga lelaki dan enam wanita, menurut Penolong Peguam Negara Ohio Anthony Pierson. Dua daripada juri adalah Hitam.

Di Ohio, sekurang-kurangnya tujuh daripada sembilan juri mesti mengundi menyokong pertuduhan agar dakwaan diturunkan, tetapi Yost berkata mereka dihalang oleh undang-undang daripada membincangkan undian terakhir.

Penyiasat dengan pejabat Peguam Negara Ohio menjalankan lebih daripada 100 temu bual dan menyemak rakaman daripada lebih 50 kamera yang dipakai di badan, kata Pierson. Mereka juga menyemak video pengawasan yang berkaitan, termasuk 25 video dari Jabatan Pengangkutan Ohio, menurut Pierson.

Susulan keputusan juri besar, Ketua Polis Akron Stephen Mylett mengumumkan jabatan polis akan memulakan siasatan dalaman ke atas kejadian tembakan maut itu. Ia akan termasuk pemeriksaan keseluruhan kejadian, termasuk latihan dan prosedur polis, kata Mylett, untuk menentukan sama ada mana-mana polisi atau prosedur polis telah dilanggar dan sama ada sebarang dasar perlu diubah suai.

Keputusannya akan diumumkan kepada umum sebaik sahaja ia siap, katanya.

Lapan pegawai “terlibat secara langsung” dalam penembakan itu pada mulanya diletakkan dalam cuti pentadbiran dan telah dikembalikan semula pada 10 Oktober – keputusan yang Mylett dikaitkan dengan “isu kakitangan” dalam ulasan kepada sekutu CNN WEWS. Semasa kembali bekerja, para pegawai tidak berpakaian seragam atau menjawab panggilan perkhidmatan, kata Jabatan Polis Akron.

Jabatan itu tidak akan melepaskan identiti mereka demi keselamatan mereka dan keselamatan keluarga mereka, kata Mylett. Ancaman terhadap pegawai polis yang terlibat “dipercayai sebagai aktif, berdaya maju, dan boleh dipercayai,” katanya.

Pada sidang akhbar Isnin, salah seorang saudara Walker berkata keluarga itu menggalakkan protes tanpa kekerasan terhadap keputusan juri besar.

“Kami mahukan protes … tetapi sekali lagi, kami tidak mahu sesiapa terluka. Kami tidak mahu sebarang kemusnahan kepada bandar kami. Tetapi selain itu, lakukan apa yang perlu dilakukan supaya suara kami dapat didengari,” kata Robert Dejournett, saudara kepada Walker dan paderi tempatan.

Semua Sekolah Awam Akron akan ditutup Selasa berikutan pengumuman keputusan juri besar, menurut jurucakap Mark Williamson.

Pegawai bandar Akron telah menubuhkan “zon demonstrasi” yang terletak di pusat bandar Akron di luar Dewan Bandaraya dan di hadapan jabatan polis untuk “tunjuk perasaan aman, awam, demonstrasi,” kata Mylett Isnin.

Zon protes akan dibuka selama 24 jam sehari, untuk tujuh hari akan datang, kata Mylett.

Datuk Bandar Akron Dan Horrigan dan Mylett menggesa demonstrasi aman.

“Walaupun saya tahu bahawa ini mungkin bukan hasil yang mungkin dikehendaki oleh sesetengah ahli komuniti kita, saya ingin mengulangi bahawa siasatan ini dikendalikan sepenuhnya secara bebas,” kata Horrigan. “Agensi luar menjalankan siasatan kematian Encik Walker dari awal hingga akhir.”

sg totobet

sydney pengeluaran

sydney hari ini

bukaan hongkong

totobet result sgp