Ketidakpercayaan GOP terhadap mesin mengundi berterusan apabila Dominion dan Fox News menuju ke pertarungan undang-undang
slot online

Ketidakpercayaan GOP terhadap mesin mengundi berterusan apabila Dominion dan Fox News menuju ke pertarungan undang-undangCNN

Pertama, Lembaga Penyelia Daerah Shasta di utara California mengundi untuk membatalkan kontraknya dengan Sistem Pengundian Dominion, memetik ketidakpercayaan orang ramai terhadap mesin syarikat.

Kemudian, penyelia bersetuju untuk beralih kepada pengiraan tangan undi pada pilihan raya akan datang selepas menerima jaminan bertulis daripada salah seorang penafi pilihan raya 2020 yang paling lantang – Ketua Pegawai Eksekutif MyPillow Mike Lindell – bahawa dia akan menyediakan sumber “kewangan dan undang-undang” kepada daerah jika ia menghadapi “tolak ke belakang” semasa bergerak.

Keputusan majoriti penyelia di daerah yang sangat konservatif ini untuk menamatkan kontrak Dominion – bertahun-tahun sebelum tarikh tamat tempoh dan atas bantahan pegawai tertinggi pilihan raya daerah itu – menggambarkan bagaimana serangan terhadap syarikat itu terus berkumandang lebih daripada dua tahun selepas pilihanraya 2020. Dominion sedang bersedia untuk berhadapan dalam beberapa hari akan datang menentang Fox News di bilik mahkamah Delaware dalam tuntutan mahkamah fitnah berprofil tinggi bernilai $1.6 bilion. Dominion mendakwa rangkaian itu “secara melulu mengabaikan kebenaran” dengan menjaja konspirasi yang dikemukakan oleh bekas Presiden Donald Trump dan sekutunya mengenai sistem pengundiannya. Fox News telah menafikan sebarang salah laku.

Dominion juga telah menyaman Lindell dan peguam sejajar Trump Sidney Powell dan Rudy Giuliani, bersama-sama dengan dua rangkaian sayap kanan yang lebih kecil, Newsmax dan One America News Network. Setiap tuntutan mahkamah menawarkan sanggahan terperinci mengenai teori konspirasi yang telah berkembang dalam poket negara dan kalangan media konservatif sejak Trump dan sekutunya mula menolak dakwaan bahawa pilihan raya presiden 2020 telah dicuri.

Tindakan baru-baru ini oleh Shasta County “menunjukkan kuasa kekal pembohongan ini,” kata Larry Norden, pengarah kanan pilihan raya dan program kerajaan di Pusat Keadilan Brennan yang berhaluan liberal di sekolah undang-undang Universiti New York.

“Dan ia mempunyai akibat sebenar dalam cara kita mengendalikan pilihan raya tahun ini dan akan datang,” katanya.

Pegawai dengan Dominion menggelar langkah Shasta sebagai “satu lagi contoh bagaimana pembohongan tentang Dominion telah merosakkan syarikat kami” tetapi enggan mengulas lanjut mengenai tindakan daerah itu.

Penyelia Shasta yang mengundi untuk menamatkan kontrak berkata mereka bertindak kerana kepercayaan orang ramai terhadap mesin Dominion telah terhakis. “Anda tidak boleh meletakkan tanda harga pada kepercayaan pengundi,” kata mereka dalam satu kenyataan menjelaskan keputusan mereka.

Dominion telah berhujah dalam tuntutan mahkamah Fox yang membatalkan kontrak seperti ini, dan kehilangan peluang perniagaan pada masa hadapan, adalah sebab mengapa ia patut mendapat ganti rugi $1.6 bilion. Fox News secara agresif menolak angka itu, mendakwa Dominion memanipulasi data asas untuk menjana nombor yang sangat melambung dan menarik perhatian.

Dominion, yang bermula kira-kira dua dekad lalu di kediaman pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutifnya John Poulos di Toronto, telah menjadi salah satu pembekal mesin dan perisian mengundi terbesar di AS.

Pada tahun 2020, Sistem Pengundian Dominion beroperasi di 28 negeri – termasuk bidang kuasa di medan pertempuran utama presiden menyatakan bahawa Demokrat Joe Biden telah beralih arah untuk memenangi Rumah Putih, seperti Georgia, Michigan dan Arizona.

Poulos, yang memiliki ijazah sarjana muda dalam bidang kejuruteraan elektrik, berkata beliau melancarkan syarikat itu, sebahagiannya, kerana keinginan untuk membantu orang kurang upaya membuang undi tanpa bantuan dan untuk menambah baik cara undian kertas ditanda dan dikira – selepas menonton chad yang tergantung bencana di Florida semasa pilihan raya presiden 2000. (Undang-undang persekutuan yang digubal pada tahun 2002 telah mengubah beberapa prosedur pengundian dalam pilihan raya persekutuan dan memerlukan bidang kuasa untuk menyediakan sekurang-kurangnya satu sistem pengundian yang boleh diakses untuk orang kurang upaya di setiap tempat mengundi, mengembangkan pasaran untuk peranti baharu.)

Sebuah firma ekuiti persendirian yang berpangkalan di New York, Staple Street Capital, memperoleh sebahagian besar Dominion pada 2018, dan ibu pejabatnya di AS berada di Denver. Menurut pemfailan mahkamah dalam litigasi Fox, Staple Street Capital membayar kira-kira $38.3 juta untuk membeli kira-kira 75% pegangan dalam Dominion.

Dalam beberapa hari selepas pilihan raya umum 2020, Trump dan pengganti utamanya, termasuk Powell dan Giuliani, mula menyebarkan teori konspirasi yang tidak berasas tentang Dominion – termasuk dakwaan bahawa mesinnya telah menukar undi daripada Trump kepada Biden, bahawa ia adalah instrumen tokoh politik Demokrat atau bahawa ia adalah alat rejim Komunis di Amerika Latin.

Beberapa pembohongan Dominion nampaknya berasal dari seorang wanita Minnesota, yang menghantar e-mel kepada Powell, hos Fox ketika itu Lou Dobbs dan aktivis undang-undang GOP Tom Fitton beberapa jam selepas saluran berita mengunjurkan kemenangan Biden pada 7 November 2020. Wanita itu mendakwa Dominion adalah seorang Demokrat hadapan yang mengetuai skim berbilang negeri untuk mencuri pilihan raya, walaupun dia berkata teorinya datang dari “angin,” yang bercakap dengannya, dan mengakui ia “cantik wackadoodle,” menurut pemfailan mahkamah.

Pada hari-hari berikutnya, Powell dan Giuliani membongkar banyak dakwaan tidak berasas yang sama mengenai rancangan Dominion on Dobbs di Fox Business Channel dan program Fox yang lain. Kebanyakan penampilan itu adalah nadi kepada kes fitnah Dominion terhadap Fox.

Bagi pihaknya, Fox menafikan bahawa ia memfitnah Dominion atau orang lain, dan berkata personaliti dalam siarannya hanya membuat liputan berita tentang penyelewengan pilihan raya daripada tokoh awam, yang memegang peranan penting sebagai penasihat tertinggi kepada presiden yang sedang bersidang.

Pada penghujung 2020, Poulos menjadi lebih terbuka kerana dia mempertahankan syarikat itu.

“Dominion tidak dan tidak pernah menjadi bahagian depan bagi Komunis,” katanya kepada jawatankuasa pengawasan Senat Michigan pada Disember tahun itu, ketika dia membicarakan pelbagai teori konspirasi yang tersebar dengan pantas. “Dominion tidak mempunyai hubungan dengan keluarga Pelosi, keluarga Feinstein, keluarga Clinton atau George Soros.”

“Komen tentang syarikat kami dimulakan di Venezuela dengan wang Cuba dengan niat untuk mencuri pilihan raya adalah di luar pelik dan pembohongan sepenuhnya,” tambahnya. “Syarikat saya bermula di ruang bawah tanah saya, yang kebetulan berada di Toronto, dan satu-satunya niat kami adalah untuk membantu orang buta mengundi pada kertas undi.”

(Jawatankuasa pengawasan Senat yang diketuai GOP akhirnya membuat kesimpulan bahawa “tiada bukti penipuan yang meluas atau sistematik” dalam pilihan raya negeri 2020, yang dimenangi oleh Biden dengan hampir 3 mata peratusan.)

Jurucakap Dominion enggan menyediakan Poulos untuk temu bual CNN, memetik perbicaraan akan datang di Wilmington, Delaware. Ia dijadualkan bermula 17 April, dengan pemilihan juri dijadualkan bermula Khamis – kecuali penyelesaian saat akhir, yang sentiasa mungkin.

Tetapi Poulos telah bercakap secara terbuka tentang kos yang tinggi untuknya, keluarga dan pekerjanya. Semua telah menghadapi ancaman, katanya.

Dalam temu bual “60 Minit” Oktober lalu, Poulos berkata bahawa ugutan itu masih berleluasa sehingga anak-anaknya masih dihalang daripada mengambil bungkusan dari pintu depan “sehingga kami mengesahkan bahawa ia sebenarnya daripada pengirim yang dipercayai.”

Dia menambah, “ia adalah penting kepada semua orang yang keluarga mereka telah terjejas oleh ini” bagi mereka yang menyebarkan kepalsuan tentang syarikat itu untuk mengakui mereka salah.

Dalam pemfailan mahkamah minggu lalu, Fox meminta hakim untuk menghalang Dominion daripada mengemukakan ugutan bunuh seperti ini pada perbicaraan. Rangkaian itu menyebut ancaman itu “mengerikan dan tidak boleh dimaafkan sama sekali” tetapi berhujah bahawa ia akan “membangkitkan simpati juri” dan mengalih perhatian daripada persoalan undang-undang yang dihadapi.

Dominion telah membuat gelombang dengan tuntutan fitnah terhadap media yang berwajaran tinggi.

Pemfailan pra-perbicaraan telah melihat keluaran teks dan e-mel yang menuduh yang menunjukkan eksekutif, hos dan penerbit Fox News secara peribadi meragui dakwaan rangkaian itu disiarkan secara terbuka tentang Dominion.

Dalam satu mesej yang memukau mata yang didedahkan sebagai sebahagian daripada litigasi, bintang Fox News Tucker Carlson berkata dia “bersemangat” membenci Trump dan jawatan presiden Trump adalah gagal. Dalam pertukaran teks November 2020, Carlson berkata, “Kami semua berpura-pura bahawa kami mempunyai banyak perkara untuk ditunjukkan untuknya, kerana mengakui betapa besarnya bencana itu terlalu sukar untuk dihadam. Tetapi ayuh. Tidak ada kelebihan untuk Trump.”

Dan lebih banyak pendedahan mungkin sedang dalam perjalanan. Minggu lalu, hakim Delaware memutuskan bahawa Dominion boleh memaksa eksekutif Fox Corporation Rupert dan Lachlan Murdoch untuk memberi keterangan secara peribadi pada perbicaraan.

Peguam Fox berpendapat bahawa menyematkan sebarang kemungkinan kerosakan pada perniagaan Dominion pada liputan rangkaian mengabaikan sebab lain mengapa syarikat itu mungkin menghadapi pemeriksaan tambahan daripada pelanggannya. Fox telah mengetengahkan isu-isu lain seperti kritikan dalaman daripada pekerja Dominion, termasuk seorang yang menulis, “Produk kami tidak bagus.”

Semasa mesyuarat awam awal tahun ini di Redding, California – hampir 3,000 batu jauhnya dari bilik mahkamah Delaware tempat pertelingkahan undang-undang Dominion dan Fox News berlaku – Patrick Jones, pengerusi Lembaga Penyelia Daerah Shasta, memetik dakwaan daripada Fox News ‘ pemfailan undang-undang untuk menghujahkan bahawa mesin Dominion adalah “penuh dengan pepijat.” E-mel itu dihantar pada Oktober 2020 oleh pengarah strategi dan keselamatan produk Dominion.

Dia menyertai dua lagi ahli lembaga lima orang dalam undian untuk membatalkan kontrak itu. “Orang ramai tidak mempercayai mesin elektronik,” kata Jones. “Kami tidak mempercayai mereka, dan kami perlu memulihkan kepercayaan.”

Jones menolak permintaan temu duga minggu ini, mengatakan CNN “tidak akan memberitahu kebenaran.” Seorang lagi penyelia Shasta, Kevin Crye – yang mengatakan dia memperoleh sokongan kewangan Lindell dan turut menyokong penamatan kontrak Dominion – tidak menjawab pertanyaan CNN.

Kini, daerah itu, yang menempatkan kira-kira 111,000 daripada hampir 22 juta pengundi berdaftar negeri itu, sedang berusaha untuk merangka cara baharu untuk menjalankan pilihan rayanya, menjelang pilihan raya tempatan pada bulan November. Minggu lalu, lembaga meluluskan perbelanjaan $950,000 dengan vendor lain untuk membeli peralatan dan perisian yang diperlukan untuk menyediakan pengundian yang boleh diakses kepada penduduk kurang upaya dan untuk membantu dengan kiraan tangan yang dirancang.

Cathy Darling Allen, kerani yang dipilih di daerah itu dan seorang Demokrat, menentang menamatkan kontrak $262,000 setahun untuk memajak mesin Dominion. Dia menganggarkan bahawa pengiraan tangan semua undi dalam pilihan raya presiden akan memerlukan pengambilan lebih daripada 1,200 pekerja sementara dengan kos $1.6 juta. Dan dia dan pegawai negeri telah memberi amaran bahawa pengiraan manual boleh datang dengan kadar ralat yang tinggi.

“Ini terasa seperti jawapan yang mencari masalah untuk diselesaikan,” kata Darling Allen kepada CNN. “Kami tidak mempunyai masalah di Shasta County dengan pilihan raya, namun di sinilah kami.”

sgp result hari ini

hasil pengeluaran sidney

togel keluaran sydney

keluar hk

sgp hari ini