Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Shou Chew memberi keterangan pada pendengaran kongres
slot online

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Shou Chew memberi keterangan pada pendengaran kongres

TikTok ialah aplikasi yang paling banyak dimuat turun di Amerika Syarikat pada 2021 dan 2022, menurut data daripada firma analitik Sensor Tower. Ia kini memacu tabiat masakan (termasuk lonjakan 200% dalam jualan Feta di sebuah kedai runcit selepas hidangan pasta yang dibakar menjadi viral); kegilaan fesyen dan kecantikan yang tidak terkira banyaknya (daripada “basikal kulit” kepada “kuku donat berlapis”), dan melonjakkan muzik baharu dan lama (termasuk lagu 1980-an “Break My Stride”) ke bahagian atas carta penstriman.

Peratusan besar ahli politik AS berkempen pada aplikasi itu menjelang pilihan raya pertengahan tahun lepas. Dan organisasi berita lama seperti Associated Press yang berusia 176 tahun baru-baru ini menyertai TikTok untuk menjangkau khalayak baharu.

Oleh itu, apabila penggubal undang-undang telah memperbaharui gesaan agar tindakan lebih tegas diambil dengan aplikasi itu, beberapa penggunanya yang telah membina mata pencarian mereka dan mendapati rasa kemasyarakatan pada aplikasi itu berkata mereka tidak dapat membayangkan Amerika tanpanya.

Callie Goodwin, dari Columbia, Carolina Selatan, menyiarkan video pertamanya pada apl untuk mempromosikan perniagaan kecil yang dimulakannya dari garajnya semasa wabak itu.

Callie Goodwin. (Ihsan Callie Goodwin)

Diilhamkan oleh jiran yang menghantar beberapa brownies dan nota tulisan tangan untuknya semasa dia dalam kuarantin, Goodwin memutuskan untuk melancarkan syarikat kad ucapan pra-cop bernama Sparks of Joy Co. Beberapa bulan kemudian, seorang pengaruh TikTok dengan kira-kira dua juta pengikut berkongsi salah satu kad Goodwin pada akaunnya dan Goodwin melihat perniagaannya berkembang pesat.

Goodwin memberitahu CNN bahawa lebih daripada 90% pesanannya pada masa ini datang daripada orang yang menemui perniagaannya melalui TikTok. “Jika ia diharamkan, saya akan melihat perniagaan merudum,” kata Goodwin kepada CNN. “Saya akan kehilangan sebahagian besar jualan saya.”

Kahlil Greene, dari New Haven, Connecticut: Dikenali sebagai “sejarawan Gen Z” di seluruh media sosial, dia telah mengumpulkan lebih 580,000 pengikut di TikTok dengan mendokumentasikan isu sosial dan budaya. Pengikut Greene di TikTok malah mendapat perhatian pentadbiran Biden. Greene adalah antara segelintir TikTokers yang baru-baru ini dijemput ke taklimat akhbar Rumah Putih mengenai pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. “Begitu banyak budaya dan kehidupan kita didorong oleh TikTok sekarang bahawa ia bukan sekadar sesuatu yang boleh anda rampas dengan mudah,” katanya.

Kahlil Greene.
Kahlil Greene. (Laurie Gómez)

Pada masa gergasi teknologi utama termasuk Meta dan Twitter mengurangkan kakitangan, TikTok masih mengupah jurutera Amerika. TikTok juga nampaknya menyasarkan sebahagian besar empayar e-dagang Amazon dengan berusaha untuk membina rangkaian pergudangannya sendiri di Amerika Syarikat, seperti yang ditunjukkan oleh siaran pekerjaan baru-baru ini.

Cabaran bagi kerajaan persekutuan “ialah hampir seperti TikTok terlalu besar untuk gagal,” kata Rick Sofield, rakan kongsi di Vinson & Elkins LLP, yang memberi tumpuan kepada semakan keselamatan negara, kawalan eksport dan sekatan ekonomi. “Saya fikir mereka berfikir bahawa ByteDance memiliki TikTok adalah kebimbangan keselamatan negara – sebab kami telah diputuskan telefon kerana ia terlalu besar untuk gagal, dan mereka cuba memikirkan pendaratan lembut.”

Adrianna Bijaksanadari Columbus, Ohio: TikTok bukan sahaja “penting” untuk membina kedai rotinya, ia juga merupakan alat kritikal yang membolehkannya menjangkau golongan muda kulit hitam dan coklat dalam komunitinya dan berkongsi pengetahuan serta petua tentang cara membina perniagaan.

Adrianna Bijaksana. (Ihsan Adrianna Wise)

“Saya melihat kesan yang saya alami apabila saya keluar ke dalam komuniti dan orang ramai seperti, ‘Ya ampun, saya mengikuti TikTok anda,'” Wise, yang merupakan pengasas bersama Coco’s Confectionary Kitchen, memberitahu CNN. “Saya mempunyai seorang gadis kecil beberapa minggu lalu memberitahu saya, ‘Ia sangat menarik kerana anda mempunyai rambut seperti saya, dan anda menggunakan TikTok dan anda mempunyai banyak tontonan!’”

Hootie Hurley, pencipta sepenuh masa yang berpangkalan di Los Angeles dengan lebih 1.3 juta pengikut di TikTok, memberitahu CNN bahawa dia kini membuat sebahagian besar pendapatannya melalui pengikut TikToknya.

Hootie Hurley. (Ihsan Hootie Hurley)

Walaupun larangan akan “sangat menakutkan” baginya dan mata pencariannya, Hurley berkata dia dan pencipta TikTok lain lebih fokus untuk menghiburkan penonton mereka daripada menekankan mengenainya – terutamanya selepas mengharungi ancaman larangan pertama pada tahun 2020.

“Jika kerajaan pernah melarangnya,” katanya, “semua orang sebenarnya akan sangat, sangat terkejut.”

totobet singapore

sidney pengeluaran hari ini

pengeluaran sdy

hasil togeĺ hongkong

totober sgp