Lebih daripada 100 rekod suhu boleh dipecahkan merentasi Midwest dan Timur Laut hingga Jumaat
slot online

Lebih daripada 100 rekod suhu boleh dipecahkan merentasi Midwest dan Timur Laut hingga JumaatCNN

Haba seperti musim panas akan terus membina di seluruh Midwest dan Timur Laut hingga Jumaat, apabila suhu meningkat sehingga 30 darjah melebihi normal.

Hampir 90 rekod harian boleh dipecahkan pada hari Khamis dan Jumaat, terutamanya merentasi Midwest dan Timur Laut, dan sekurang-kurangnya 50 rekod tertinggi suhu minimum boleh ditetapkan.

Ini berlaku selepas lebih daripada 35 rekod tertinggi harian dipecahkan pada hari Rabu dari Nebraska ke Delaware.

Sioux Falls, South Dakota, mencecah 92 darjah pada hari Rabu, memecahkan rekod lamanya 85 yang ditetapkan pada 1908. Twin Cities, Minnesota, juga memecahkan rekod selepas mencapai paras tertinggi 88 darjah.

Memandangkan kawasan tekanan tinggi terus dibina di rantau ini, ini akan membolehkan suhu terus hangat dan keadaan kering berlaku.

“Jisim udara kering di tempat menjadikannya agak mudah untuk mencapai tahap tertinggi dan pastinya kami menghampiri 90 lagi di La Crosse,” kata pejabat Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di La Crosse, Wisconsin.

Jika La Crosse mencecah 90, itu akan menghancurkan rekod lama mereka 80 darjah.

Panas akan merebak sehingga ke Timur Laut dan beberapa bahagian New England, dengan New York City dijangka mendahului pada pertengahan 80-an, yang akan hampir mengikat atau memecahkan rekod untuk Khamis dan Jumaat.

Bandar termasuk Chicago, Philadelphia, Washington dan juga Boston boleh mencipta rekod minggu ini.

“Kebanyakan kawasan yang jauh dari Cape Cod, pantai selatan serta-merta dan North Shore sepatutnya menyaksikan hari 80 darjah pertama mereka sejak Sept/Okt 2022, dan bukan di luar persoalan bahawa kawasan Hartford dan Springfield CT Valley boleh menjadi sangat dekat dengan atau mencapai 90,” kata pejabat perkhidmatan cuaca di Boston.

Paras terendah semalaman juga kekal hangat, yang tidak membenarkan banyak pemulihan daripada haba. Lebih daripada 75 rekod suhu minimum yang tinggi boleh ditetapkan menjelang pagi Sabtu.

Suhu panas, bersama-sama dengan tahap kelembapan yang rendah dan angin kencang, akan mewujudkan risiko kebakaran hutan yang tinggi.

Perkhidmatan cuaca memberi amaran tentang risiko kebakaran yang tinggi sementara rekod kehangatan dan keadaan kering berterusan.

“Bahan api halus dalam bentuk tumbuh-tumbuhan kering atau mati akan menjadi agak kering juga, dan kondusif untuk kebakaran bermula dan api yang agak cepat merebak,” pejabat perkhidmatan cuaca di Mount Holly, New Jersey, memberi amaran. “Ini benar terutamanya di kawasan yang hampir tidak menerima hujan dalam tempoh 10 hari yang lalu, merentasi sebahagian besar Pennsylvania ke utara dan tengah New Jersey.”

Angin boleh bertiup setinggi 35 mph, yang akan menyebabkan sebarang kebakaran yang terbentuk merebak dengan cepat.

Kebakaran hutan telah pun berlaku di New Jersey minggu ini. Kebakaran kini 75% dapat dikawal, tetapi ia telah menghanguskan kira-kira 4,000 ekar dan pemindahan paksa.

pres sgp

pengeluaran sidney siang tadi

sidney sidney

bukaan hk hari ini

keluarann hk