Lebih daripada sekadar senaman: CNN Hero membantu atlet yang kurang upaya intelek menjadi cergas dan membina hubungan
slot online

Lebih daripada sekadar senaman: CNN Hero membantu atlet yang kurang upaya intelek menjadi cergas dan membina hubungan


Houston
CNN

Apabila John Watson mengetuai kelas kecergasan, dia menyala. Semasa dia meletakkan pelajar melalui langkah mereka, tenaganya dapat dirasai. Dan atlet di hadapannya bertindak balas dengan baik, sering memecah sorak.

Tetapi apa yang membezakan kelasnya ialah pelajar yang dia ajar: Kesemua mereka mempunyai ketidakupayaan intelektual dan perkembangan, daripada sindrom Down hingga cerebral palsy hingga autisme.

Membantu penduduk ini menemui faedah fizikal, emosi dan sosial senaman ialah misi bukan untung Watson, Bloom Fitness. Sejak 2016, beliau dan pasukannya telah membantu lebih daripada 900 orang kurang upaya kognitif menjadi lebih kuat, mencapai matlamat dan merasakan semangat kemasyarakatan.

“Kesihatan dan pergerakan – untuk populasi ini, itu kritikal,” kata Watson, yang anak perempuannya berusia 26 tahun, Emma, ​​menghidap cerebral palsy.

Individu yang kurang upaya ini lebih berkemungkinan mempunyai tahap obesiti yang lebih tinggi daripada populasi umum dan menghadapi risiko penyakit kardiovaskular dan diabetes yang lebih besar.

Tetapi membantu mereka menjadi cergas bukanlah satu-satunya matlamat Watson. Dia mahu berhubung dengan orang dewasa dalam kelasnya pada tahap emosi.

“Kita semua mahu menjadi sebahagian daripada sesuatu. Cuma mereka tidak begitu kerap mendapat peluang,” katanya.

“Kami mewujudkan rasa bangga, kekitaan dan kasih sayang. … Apabila kita (melakukan itu), mereka akan muncul untuk bersenam.”

Bloom Fitness bekerjasama dengan program yang memberi perkhidmatan kepada orang kurang upaya intelek, seperti pusat jagaan harian dewasa atau rumah kediaman, tempat pengajar sukarelawan terlatih Watson mengetuai kelas seperti berbasikal, yoga, Pilates dan tarian. Kelas adalah percuma kepada atlet, yang kebanyakannya berpendapatan rendah, dan mereka direka bentuk untuk boleh diakses oleh sesiapa sahaja.

“Terdapat pelbagai kebolehan orang yang kurang upaya dari segi intelek dan perkembangan. … Kami melayani seluruh rangkaian itu,” kata Watson. “Dan kami memanggil semua orang sebagai atlet, tidak kira apa kemampuan anda.”

Kerja tidak tamat apabila kelas tamat. Selepas itu, para atlet berkumpul di carta dinding besar, yang dikenali sebagai ‘The Champions Board,’ di mana mereka meletakkan pelekat di sebelah nama mereka – rekod awam kehadiran dan kerja keras mereka.

“Kebanyakan orang ini adalah pelajar visual, ” kata Watson. “Mereka melihat nama mereka di papan tulis. … Dan kami berkata, ‘Lihat berapa banyak pelekat! Tengok berapa banyak kelas yang awak dah pergi!’”

Ia juga merupakan sistem insentif. Atlet memperoleh peralatan – botol air, kemeja-t, topi – berdasarkan kehadiran mereka dan juga gelaran yang berbeza, seperti ‘jurulatih.’ Setiap beberapa bulan, atlet diiktiraf pada perayaan.

“Apabila mereka berjalan dan mereka mendapat anugerah mereka, mereka akan bersorak. Di situlah kebanggaan itu melekat. Mereka tahu mereka telah memperolehnya,” kata Watson.

Sistem berfungsi. Bloom mendakwa kadar pengekalannya untuk peserta adalah lebih daripada 90% dan dalam tinjauan, kebanyakan melaporkan bahawa program itu telah membantu mereka menurunkan berat badan, menambah kekuatan dan berasa kurang kesunyian.

Amy Crane, 42, terdedah kepada masalah jantung kerana sindrom Downnya. Dia menjalani pembedahan jantung terbuka ketika berusia 10 tahun dan masih berjumpa pakar kardiologi. Tetapi sejak melakukan kelas Bloom pertama Watson pada 2016, dia menjadi penyokong untuk hidup sihat. Dia berkata dia telah kehilangan lebih daripada 25% berat badannya melalui diet dan senaman dan kini menjadi pemimpin yang membanggakan dalam kelasnya, setelah mendapat pangkat ‘kapten.’

Watson gembira dengan kemajuan para atletnya. Tetapi baginya, ia lebih kurang daripada berat badan yang hilang atau berat badan yang dinaikkan.

“Kami mahu membawa orang ramai ke kecergasan sepanjang hayat … dan untuk mereka mahu melakukannya,” kata Watson. “Kami mahu mereka menjadi semua yang mereka boleh.”

Kathleen Toner dari CNN bercakap dengan Watson tentang kerjanya. Di bawah ialah versi perbualan mereka yang telah diedit.

CNN: Bagaimanakah anda mendapat idea untuk Bloom Fitness?

John Watson: Kanak-kanak berkeperluan khas, apabila mereka keluar dari sekolah menengah, tidak banyak program untuk mereka. Mereka duduk di rumah. Jadi, saya bersara daripada industri saya kerana Emma semakin terlantar dan saya sedang mencari perkhidmatan untuk Emma dan cara untuk membantu ibu bapa yang lain.

Idea asal saya adalah untuk cuba membuat majikan ingin mengupah orang kurang upaya intelek. Saya bekerja dengan sebuah organisasi, berjalan di sekitar salah satu tempat mereka dan mereka mempunyai bilik dengan peralatan kecergasan yang rosak. Dan saya berkata, “Hei kawan, apa yang berlaku di sini?’ dan mereka berkata, “Tiada apa-apa yang berlaku di sini.” Dan walaupun saya mempunyai pekerjaan sebenar, saya menjadi pengajar kecergasan satu atau dua malam seminggu, hanya kerana saya mendapat sepakan daripadanya. Jadi, saya berkata, “Adakah anda keberatan jika saya membeli beberapa basikal?’ Dan di situlah ia bermula.

CNN: Bagaimanakah pandemik memberi kesan kepada kerja anda?

Watson: Bagi penduduk yang sudah berasa terasing, anda meletakkan wabak di atasnya, orang ramai semakin tertekan. Jadi kami berkata, “Nah, bagaimana kalau kita mencuba kelas maya?” Kami tidak tahu sama ada sesiapa akan mendail masuk, tetapi kali pertama kami mempunyai 50 orang! Dan saya hanya seperti, “Ya ampun. Mereka mahu ini!”

Kami juga mengetahui bahawa jika kami boleh melakukan sesuatu secara maya, serta secara peribadi, kami boleh menjangkau lebih ramai orang, jadi ia mendorong kami untuk mencipta platform digital. Kini kami mempunyai Bloom Live, iaitu kelas maya kami, dengan pengajar langsung di hujung yang lain. Terdapat interaksi – anda boleh melihat para atlet melambai antara satu sama lain. Ia sangat penting. Tetapi ia juga mendorong kami untuk mencipta pustaka video yang boleh anda lihat pada apl. Jadi, kami kini mempunyai 24 lokasi di Texas dan North Carolina, tetapi ini memberi kami gambaran tentang perkara yang boleh kami lakukan pada masa hadapan.

CNN: Apakah peranan yang dimainkan oleh Emma dalam kerja anda?

Watson: Sebagai ibu bapa kepada kanak-kanak berkeperluan khas, kadangkala anda panik. Awak risau. Dan kemudian anda teruskan. Mudah dengan Emma untuk fokus pada bahagian yang baik. Tetapi orang ramai datang kepada saya sepanjang masa, “Oh, anda melakukan ini untuk Emma.” Dan saya pergi, “Tidak, tetapi dia membawa kami ke sini.”

Tanpa Emma, ​​saya tidak akan tahu keindahan penduduk ini. Dan apa yang mereka lakukan untuk saya, saya tidak boleh membawa kata-kata kepadanya. Ia adalah hadiah kepada saya.

Ingin terlibat? Semak keluar laman web Bloom Fitness dan lihat cara untuk membantu.

Untuk menderma kepada Bloom Fitness melalui GoFundMe, tekan di sini

totobet.sgp

minta pengeluaran sydney

sdy

hongkong prize

pengeluaŕan hk