Lloyd Blankfein mengenai keselamatan wang: ‘Semacam ya’
slot online

Lloyd Blankfein mengenai keselamatan wang: ‘Semacam ya’


New York
CNN

Berikutan kegagalan di Silicon Valley Bank dan Signature Bank dan isu berasingan di Credit Suisse dan First Republic, ramai rakyat Amerika bertanya soalan: Adakah wang saya selamat?

Lloyd Blankfein, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Goldman Sachs berkata jawapannya bukan hitam putih pada “Fareed Zakaria GPS” Ahad.

“Jawapannya adalah seperti ya dengan elipsis,” kata Blankfein.

Itu kerana kerajaan mengambil alih keupayaan Rizab Persekutuan untuk mengeluarkan jaminan menyeluruh bagi semua deposit dalam sistem, kuasa yang digunakan pada tahun 2008.

Sebaliknya, bank pusat bersama-sama Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan dan Jabatan Perbendaharaan, mempunyai kuasa untuk menjamin deposit bank melalui bank jika mereka mendapati kecemasan sistemik.

Blankfein berkata Fed membayangkan ia akan menganggap mana-mana bank menjalankan atau acara sebagai sistemik dan menggunakan kuasa yang dimilikinya, tetapi ia tidak dapat mengeluarkan jaminan menyeluruh terlebih dahulu.

“Saya rasa anda boleh bergantung padanya,” kata Blankfein. “Tetapi terdapat risiko ekor dalam kekurangan kepastian mutlak itu.”

Pakar berkata berikutan bank runtuh tidak tergesa-gesa untuk mengeluarkan wang.

“Saya tidak fikir orang ramai perlu panik, tetapi adalah bijak untuk mempunyai deposit yang diinsuranskan berbanding deposit yang tidak diinsuranskan,” Jay Hatfield, Ketua Pegawai Eksekutif di Infrastructure Capital Advisors dan pengurus portfolio InfraCap Equity Income ETF, sambil menambah untuk memastikan bank anda diinsuranskan FDIC , yang kebanyakannya.

Setiap pemilik akaun deposit diinsuranskan sehingga $250,000 – jadi, sebagai contoh, jika anda mempunyai akaun bersama dengan pasangan anda, wang anda akan diinsuranskan sehingga $500,000.

Jika anda membuat bank melalui kesatuan kredit yang diinsuranskan oleh persekutuan, deposit anda diinsuranskan sekurang-kurangnya sehingga $250,000 oleh Pentadbiran Kesatuan Kredit Kebangsaan, yang, seperti FDIC, disokong oleh kepercayaan penuh dan kredit kerajaan AS.

Zakaria menambah, “Terdapat ramai orang yang merasakan bahawa ini dalam beberapa cara adalah penyelamatan, dan ini adalah satu lagi contoh kapitalisme untuk orang miskin dan sosialisme untuk orang kaya.”

Blankfein berkata kerajaan tidak membantu berdasarkan kumpulan pendeposit yang terjejas, tetapi kerana risiko sistemik untuk keseluruhan sistem perbankan.

Ungkapan yang dilemparkan dalam perbualan ini adalah bahaya moral – bermakna jika pendeposit ini dilindungi, “mereka dan pendeposit lain pada masa hadapan tidak akan begitu berhati-hati di mana mereka meninggalkan wang mereka.” Ini boleh menyebabkan krisis semasa berulang, katanya.

Blankfein menyokong perubahan polisi untuk meningkatkan had yang diinsuranskan FDIC.

“Adakah kita mahu menjadikan kewajipan penyimpan untuk melakukan analisis perakaunan forensik seperti itu ke atas bank?” Blankfein berkata. “Kami tidak membuat orang membuat analisis kapal terbang apabila kami menaikinya. Kami bergantung pada FAA. Jika ia diperakui, kami akan mendapatkannya.”

Perbezaan antara 2008 dan sekarang ialah perbezaan dalam aset, kata Blankfein.

Pada 2008, bank mempunyai “aset buruk pada buku mereka,” atau aset yang tidak boleh dinilai sama sekali – fikir gadai janji subprima yang menjadi tidak bernilai, katanya.

Masalahnya sekarang ialah “orang yang mengeluarkan deposit mereka tetapi aset itu, mungkin, dalam jangka panjang adalah wang yang baik, tetapi mereka telah mengalami kerugian penilaian di antaranya,” kata Blankfein. Beliau juga menambah bahawa bank dipermodalkan lebih baik berikutan pembaharuan yang berlaku selepas 2008.

Jika model perbankan semasa kekal di tempatnya, kebanyakan rakyat Amerika akan menganggap wang mereka hanya selamat di bank yang terlalu besar untuk gagal, kata Blankfein.

“Adakah satu kebaikan bahawa Amerika mempunyai lebih 4,000 bank? Kebanyakan negara besar mempunyai beberapa bank besar dengan cawangan,” kata Blankfein sambil menambah bahawa AS mempunyai bank yang pakar dalam industri tertentu, seperti SVB dengan teknologi.

“Saya tidak semestinya mahu mencuba dan menarik balik itu,” kata Blankfein. “Tetapi jika kita memberi insentif kepada orang ramai untuk pergi ke bank terbesar sahaja, maka sektor itu akan menyatukan melebihi apa yang orang fikirkan sebagai perkara yang menarik.”

Blankfein berkata bahawa pasaran meramalkan Fed akan menaikkan kadar faedah sebanyak 0.25%, dan ia “adalah OK untuk berhenti di situ.”

Senator Demokrat Massachusetts Elizabeth Warren, ahli jawatankuasa perbankan Senat, menyelar Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell pada hari Ahad, berkata beliau telah gagal dalam dua pekerjaan utamanya, memetik kenaikan kadar faedah dan sokongannya terhadap penyahkawalseliaan bank.

The Fed bersedia untuk mengumumkan keputusan terbarunya mengenai kadar faedah penanda arasnya pada akhir mesyuarat dua hari berikutnya pada hari Rabu.

resut sgp

keluaran sydney

totobet net sidney

bukaan hk hari ini

singapura totobet