Logitech Lift lwn. Kensington Pro Fit
slot online

Logitech Lift lwn. Kensington Pro Fit

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri kami Pertempuran Jenamadi mana kami membandingkan produk peneraju kategori dengan rakan sejawatan mereka untuk menentukan produk yang sebenarnya bernilai wang anda.

Tikus ergonomik telah mendapat populariti berkat manfaat kesihatan mereka. Dengan menggalakkan penjajaran pergelangan tangan yang betul dan mengurangkan ketegangan, tikus ini boleh membantu mencegah masalah seperti sindrom carpal tunnel dan tendinitis. Selain itu, tikus ergonomik berpotensi meningkatkan produktiviti dengan mengurangkan ketidakselesaan dan keletihan semasa penggunaan komputer yang lama.

Kami memutuskan untuk menguji dua tetikus “menegak” ergonomik yang paling popular (Tetikus? Peranti tetikus?): Logitech Lift dan Tetikus Wayarles Menegak Ergo Kensington Pro Fit. Kedua-dua tikus ini (katakan itu) kedua-duanya mengatakan reka bentuk mereka akan meningkatkan keselesaan dan, dengan itu, produktiviti. Kedua-duanya menampilkan reka bentuk yang meletakkan tangan anda dalam kedudukan yang lebih semula jadi, seperti berjabat tangan. Sama ada ini meningkatkan keselesaan atau tidak adalah cerita lain.

kad persegi tetikus kensington cnnu.jpg
Butang yang boleh disesuaikan

6

5

Ketersambungan

Bluetooth & Logi Bolt

Penerima USB 2.4GHz

Sokongan berbilang peranti

Ya (sehingga 3 peranti)

Tidak

Hayat bateri

Sehingga 24 bulan

Tidak dinyatakan

Jenis bateri

1 AA (termasuk)

1 AA (termasuk)

Warna yang ada

Putih, grafit, merah jambu

Tidak dinyatakan

Pilihan tangan kiri/kanan

ya

Tidak

Dimensi dan berat

Tinggi: 2.8 in (71 mm)
Lebar: 2.7 in (70 mm)
Kedalaman: 4.25 in (108 mm)
Berat: 4.4 oz (125 g)

Lebar: 3 in (76 mm)
Kedalaman: 4.25 in (108 mm)
Tinggi: 3.0 in (76 mm)
Berat: 4.1 oz (116 g)

harga

$70

$40

Reka bentuk dan Keselesaan

Pertama sekali, Kensington. Ia mempunyai cengkaman bertekstur yang terasa mencengkam dengan betul tetapi tidak membuatkan tangan saya berpeluh dengan kemasan getah, jadi itu bagus. Klik kedua-dua butang kanan dan kiri direndahkan tetapi tidak terasa licin. Butang tengah adalah baik, tetapi sesetengah pengguna mungkin mendapati ia terlalu kecil untuk digunakan dengan berkesan. Butang ke belakang dan ke hadapan, yang disusun pada sisi tetikus, hanya ketinggalan sedikit untuk ibu jari saya diletakkan dengan selesa padanya. Orang yang mempunyai tangan yang lebih besar mungkin mempunyai masa yang lebih baik.

Saya suka bahawa Kensington mempunyai sedikit “bibir” di sisi untuk jari kelingking. Ia menambahkan satu tan keselesaan yang saya tidak sedar saya hilang. Terdapat juga sedikit overhang di sebelah kiri tetikus yang membuai ibu jari anda dan memudahkannya untuk dipegang dan bergerak. Ia berasa hebat.

Sebaliknya (heh), Logitech Lift tidak menawarkan sentuhan reka bentuk kecil ini. Rasanya seperti anda cuba merebut piramid kecil, yang tidak sesuai untuk tangan saya. Tiada lif merah jambu atau apa-apa sahaja untuk ibu jari anda diselitkan dan saya terpaksa menggenggamnya agak kuat untuk mengangkatnya. Dan ya, saya tahu anda tidak sepatutnya mengangkat tetikus anda, tetapi kita semua melakukannya apabila kita mencapai tepi meja dan perlu mengubah kedudukannya. Saya sentiasa teringatkan perasaan aneh ini apabila menggunakan tetikus Logitech.

Saya juga tidak begitu berpuas hati dengan bahan tetikus Logitech. Rasanya kurang mencengkam dan masih membuatkan jari saya berasa sedikit berpeluh. Walau bagaimanapun, roda skrol (yang berfungsi sebagai butang tengah tetikus pada kedua-dua tetikus) berasa lebih responsif daripada Kensington.

Kedua-dua tetikus mempunyai enam butang boleh atur cara, yang boleh anda sesuaikan dengan perisian setiap syarikat (lihat di bawah).

Logitech didatangkan dalam reka bentuk tangan kanan dan kiri, manakala Kensington mengetepikan kaki selatan. Dan, Logitech datang dalam warna hitam dan putih manakala anda boleh mendapatkan Kensington dalam warna hitam, putih atau merah jambu.

TL;DR: Keselesaan adalah subjektif, dan tangan setiap orang berbeza. Tetapi untuk keselesaan keseluruhan dan pemikiran reka bentuk, Kensington menang di sini. Ia hanya terasa lebih baik di tangan saya. Walau bagaimanapun, kekurangan pilihan kidal adalah masalah utama.

Penyesuaian dan Perisian

Seperti yang dinyatakan, kedua-dua tetikus menawarkan enam butang, kebanyakannya boleh diprogramkan mengikut keperluan pengguna.

KensingtonWorks kelihatan agak barebones berbanding Logi+ Options, tawaran daripada Logitech, tetapi semua fungsinya ada. Anda boleh memprogramkan butang Kensington dan melaraskan penunjuk dan kelajuan menatal. Kebanyakan kebolehprograman terdapat pada butang tengah tetikus kerana kebanyakan orang tidak mahu mengacaukan paradigma klik kiri-klik kanan (walaupun anda boleh jika anda mahu). Pilihan untuk butang tengah terlalu banyak untuk disenaraikan di sini, tetapi ia merangkumi semua kategori yang luas: pintasan asas tetikus dan papan kekunci, pintasan persidangan video, kawalan media, pintasan pengeditan seperti potong, salin, tampal dan buat asal serta pengurusan tetingkap.

Pada versi mac perisian, anda juga boleh mengakses fungsi Kawalan Misi untuk mengatur desktop anda. Saya tidak mempunyai mesin Windows untuk mengujinya, tetapi nampaknya perisian itu berfungsi hampir sama. Anda juga boleh menyesuaikan perisian pada asas setiap aplikasi, supaya anda boleh meminta butang tengah melaksanakan fungsi seret dalam Photoshop dan “pilih semua” apabila anda bekerja dalam Microsoft Word.

Butang keenam tetikus Kensington, di belakang roda skrol, mengawal pelarasan kelajuan roda skrol dan tidak boleh diprogramkan.

Perisian Logitech lebih boleh disesuaikan. Setiap butang, termasuk yang keenam di belakang roda skrol, boleh diprogramkan. Dan apl Logi+ Options disertakan dengan penyesuaian pra-muat untuk apl biasa seperti Word, Photoshop, Final Cut Pro, Powerpoint, dsb. Antara mukanya yang lebih bagus memudahkan untuk mencari penyesuaian yang anda inginkan melalui grafik yang mesra. Secara keseluruhannya, sementara kedua-dua apl melakukan perkara yang sama — menyesuaikan tetikus anda — tawaran Logitech lebih mudah digunakan dan memberikan lebih sedikit pilihan.

Kedua-dua apl membenarkan untuk membuat sandaran tetapan ke awan, dan kedua-duanya membenarkan anda menyediakan lebih daripada satu peranti.

TL;DR: Logitech menang dalam kategori ini. Perisiannya lebih mudah digunakan dan lebih mantap sedikit.

Kedua-dua tetikus adalah tanpa wayar, tetapi mereka mengambil pendekatan yang sangat berbeza. Kensington bergantung pada WiFi 2.4 GHz dan memerlukan penerima USB kecil yang dipalamkan ke komputer anda. Jika anda tidak mempunyai port USB ganti, anda tidak bernasib baik. Dan jika anda kehilangan penerima itu, mereka gembira untuk menjual anda yang baharu dengan harga $16 atau lebih.

Logitech menggunakan Bluetooth dan Logi Bolt (yang merupakan teknologi penerima USB yang sama seperti Kensington). Anda boleh menggunakan mana-mana yang anda pilih, memberikan anda lebih fleksibiliti jika anda lebih suka Bluetooth.

Logitech Lift juga mempunyai kelebihan yang jelas mengenai sokongan berbilang peranti. Menggunakan perisian Logi Options+, pengguna boleh menyambung kepada sehingga tiga peranti — seperti desktop, komputer riba dan tablet — serentak, menjadikannya mudah untuk bertukar antara komputer dan tablet sepanjang hari kerja. Logitech malah mempunyai sesuatu yang dipanggil Flow, yang membolehkan anda menggerakkan kursor tetikus anda antara dua atau lebih peranti bersebelahan antara satu sama lain dan juga menyalin dan menampal kandungan dari satu peranti ke peranti lain. Anda mungkin mahu menggunakan ini apabila anda mempunyai komputer riba atau tablet di sisi desktop anda dan berfungsi pada kedua-duanya secara serentak.

Tetikus Kensington tidak menawarkan sokongan berbilang peranti.

TL;DR: Logitech lebih baik untuk ketersambungan. Anda mempunyai lebih banyak pilihan dan fungsi Flow mungkin berguna.

Kedua-dua tetikus kehabisan bateri AA tunggal, yang bagus kerana ia sangat biasa. Kensington mengatakan ia akan bertahan sehingga setahun pada satu bateri, manakala Logitech menawarkan dua tahun. Saya tidak dapat menguji ini atas sebab yang jelas.

TL; DR: Ini cucian. Walaupun Logitech menuntut dua tahun kepada satu tahun Kensington, ia adalah bateri AA. Anda mempunyai sedozen daripada mereka yang berkecamuk di sekitar laci sampah anda.

Tetikus Wayarles Menegak Kensington Pro Fit Ergo kini berharga $40, menjadikannya pilihan yang menarik untuk pengguna yang mementingkan bajet. Logitech Lift lebih mahal, pada $70, tetapi ciri tambahannya, seperti sokongan berbilang peranti dan pilihan kiri/tangan kanan, mungkin membenarkan kos yang lebih tinggi.

Tetikus Wayarles Menegak Ergo Kensington Pro Fit dan Logitech Lift ialah pilihan tetikus ergonomik yang kukuh untuk mereka yang ingin mengurangkan ketegangan pergelangan tangan dan lengan. Tetapi saya perlu mengesyorkan Logitech, walaupun ia tidak terasa sebaik (kepada saya) seperti Kensington. Kekurangan pilihan kidal dan pergantungan pada dongle USB untuk disambungkan boleh menjadikan Kensington bukan permulaan untuk ramai orang. Kos tambahan Logitech dibenarkan oleh ciri tambahan dan fleksibiliti yang lebih besar.

totobetsgp

pengeluara sdy

sdy totobet

tgl hkg klr hari ini

angka keluar sgp tercepat hari ini