Mahkamah rayuan sebahagiannya membekukan perintah hakim Texas yang akan menggantung kelulusan FDA untuk pil pengguguran
slot online

Mahkamah rayuan sebahagiannya membekukan perintah hakim Texas yang akan menggantung kelulusan FDA untuk pil pengguguranCNN

Mahkamah rayuan persekutuan lewat malam Rabu membekukan sebahagian daripada perintah hakim Texas yang akan menggantung kelulusan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS terhadap ubat pengguguran ubat.

Tetapi mahkamah hanya meluluskan sebahagian permintaan Jabatan Kehakiman dan pengilang dadah untuk menangguhkan keputusan Hakim Daerah AS Matthew Kacsmaryk, dengan panel berkesan menjadikan dadah itu lebih sukar diperoleh.

Jumaat lalu, Kacsmaryk mengeluarkan keputusan yang akan menghentikan kelulusan 23 tahun FDA untuk ubat itu, mifepristone. Di bawah perintah baharu mahkamah rayuan, kelulusan akan kekal berkuat kuasa dan ubat itu akan kekal di pasaran sementara rayuan dipercepatkan dijalankan.

Walau bagaimanapun, Mahkamah Rayuan Litar Ke-5 AS meninggalkan sebahagian daripada keputusan yang menghentikan perubahan yang dibuat oleh FDA kepada peraturan sekitar ubat yang memperluaskan akses kepada pil pengguguran ubat. Perubahan tersebut termasuk penamatan keperluan FDA bahawa mifepristone diambil sendiri, kelulusan agensi untuk versi generik ubat dan pelarasan yang dibuat oleh FDA pada arahan label untuk kegunaan ubat tersebut.

Pengguguran ubat-ubatan, yang membentuk majoriti pengguguran yang diperoleh di Amerika Syarikat, telah muncul titik kilat yang sangat hangat dalam pertempuran undang-undang pengguguran sejak Mahkamah Agung tahun lalu membatalkan duluan Roe lwn. Wade yang melindungi hak pengguguran secara nasional.

Ketika mengeluarkan keputusannya minggu lalu, Kacsmaryk menangguhkan ia berkuat kuasa tujuh hari untuk memberi masa kerajaan merayu.

Tidak jelas sama ada Jabatan Kehakiman atau pengeluar dadah, Danco Laboratories, akan meminta Mahkamah Agung untuk campur tangan pada ketika ini. Awal minggu ini, DOJ menyatakan ia akan beralih kepada mahkamah tinggi jika Litar ke-5 tidak bertindak menjelang tengah hari CT pada Khamis.

Pada bulan November, doktor dan plaintif anti-pengguguran telah membawa tuntutan mahkamah yang mencabar kelulusan FDA pada tahun 2000 terhadap ubat itu dan menyasarkan bagaimana agensi itu telah mengubah peraturan mengenai penggunaannya dengan cara yang menjadikan pil itu lebih mudah untuk diperoleh.

Panel Litar ke-5 berpecah berkata dalam perintah baharunya bahawa ia mengembalikan semula kelulusan dadah itu kerana halangan prosedur tertentu yang dihadapi oleh plaintif dalam mencabarnya. Tetapi mahkamah rayuan berkata bahawa pembela pil pengguguran tidak menunjukkan bahawa mereka berkemungkinan berjaya mengalahkan tuntutan plaintif terhadap tindakan pengawalseliaan FDA yang lebih terkini terhadap mifepristone.

Perintah rayuan telah diputuskan oleh Hakim Litar Catharina Haynes, seorang calon George W. Bush, dan Kurt Engelhardt dan Andrew Oldham, kedua-duanya calon Donald Trump. Haynes, bagaimanapun, tidak menandatangani beberapa aspek pesanan itu.

Hakim berkata beliau akan memberikan rayuan yang dipercepatkan tetapi akan mengeluarkan penangguhan pentadbiran terhadap keputusan Kacmsaryk – pegangan sementara yang akan bertahan untuk “tempoh masa yang singkat” – dan menangguhkan persoalan sama ada ia perlu dibekukan untuk tempoh yang lebih lama kepada hakim yang mendengar rayuan dipercepatkan.

Panel itu akan menjadi solekan yang berbeza daripada panel yang mempertimbangkan permintaan DOJ dan Danco supaya keputusan itu dijeda untuk sementara waktu.

Sebahagian besar daripada perintah 42 muka surat Litar ke-5 ditumpukan untuk menganalisis sama ada plaintif menghadapi isu prosedur dalam membawa kes mereka. Mahkamah rayuan bersimpati dengan sebahagian besar dakwaan plaintif mengenai keselamatan dadah, yang telah ditegur oleh persatuan perubatan terkemuka.

Litar ke-5 berkata peraturan FDA semasa mengenai ubat itu dibuat untuk “rejim yang sangat luar biasa” kerana agensi itu “memilih untuk memotong doktor daripada preskripsi dan pentadbiran mifepristone.”

“Malah, sejauh rekod sebelum kami mendedahkan, FDA tidak menstrukturkan pengedaran mana-mana ubat yang setanding dengan cara ini,” kata panel itu.

FDA meluluskan mifepristone selepas proses semakan selama empat tahun. Ia telah terbukti sebagai cara yang selamat dan berkesan untuk menamatkan kehamilan dalam tempoh lebih dua dekad di pasaran. Tetapi doktor anti-pengguguran dan persatuan perubatan mendakwa bahawa agensi itu melanggar undang-undang dengan tidak mengambil kira risiko dadah yang sepatutnya.

Cerita ini telah dikemas kini dengan butiran tambahan.

totobet sgp pengeluaran

pengeluaran sidney siang hari ini

keluaran sdy hari ini

keluar hongkong malam ini

pengeluaran.sgp