Mereka membeli sebuah perkampungan hantu di Itali kemudian membiarkannya runtuh
slot online

Mereka membeli sebuah perkampungan hantu di Itali kemudian membiarkannya runtuh

Nota Editor: Daftar ke surat berita CNN Travel’s Unlocking Italy untuk maklumat dalaman tentang destinasi paling digemari di Itali dan kawasan yang kurang dikenali untuk merancang perjalanan terbaik anda. Selain itu, kami akan membuat anda bersemangat sebelum anda pergi dengan cadangan filem, senarai bacaan dan resipi daripada Stanley Tucci.CNN

Dengan semakin banyak bandar Itali yang semakin berkurangan menawarkan rumah terbiar pada harga murah, membeli rumah terbiar di negara ini telah menjadi semakin popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Pekan Sambuca di Sicilia di Sicily nampaknya telah menjadi seperti “Amerika Kecil” Itali selepas menarik berita utama apabila ia mula menjual kediaman dengan harga lebih kurang satu dolar pada 2019.

Walau bagaimanapun, sekumpulan orang Itali yang berasal dari perkampungan San Severino di Centola yang ditinggalkan, yang terletak di Wilayah Salerno, Campania, memutuskan untuk pergi selangkah lebih jauh dengan membeli seluruh dusun.

Kembali pada tahun 2008, Silverio D’Angelo bergabung tenaga dengan lapan yang lain, yang tinggal di seluruh Itali, untuk membeli semua rumah yang diabaikan di daerah zaman pertengahan di kampung itu, yang telah terbengkalai sejak penduduk terakhir ditinggalkan pada tahun 1970-an.

Pesara bank itu berkata bahawa dia dan yang lain mula mengetuk pintu waris pemilik masa lalu untuk meyakinkan mereka untuk menjual selepas bimbang kampung hantu itu akan menjadi mangsa pelabur tidak bertanggungjawab yang mungkin ingin mengubah strukturnya secara radikal.

“Kami didorong oleh cinta mendalam untuk tempat ini, oleh semangat untuk akar dan nenek moyang kami,” kata D’Angelo, anak asli yang dilahirkan di bahagian baru di kampung itu, dihubungkan dengan dusun lama, yang dibina lebih jauh ke bawah apabila penduduk tempatan mula meninggalkan dusun lama pada tahun 1800-an kerana musim sejuk yang teruk, jalan yang sukar dan keadaan kehidupan yang sukar.

“Kami mempunyai ikatan yang kuat dengan tanah ini, hati kami berada di sini. Tetapi ia adalah satu tindakan yang melulu. Anda memerlukan banyak kesabaran, dan wang, untuk menghidupkan semula tempat seperti ini.”

Kira-kira 350 orang tinggal di bahagian baharu San Severino di Centola, iaitu kira-kira 15 minit berjalan kaki dari kawasan terbiar.

D’Angelo menjelaskan bahawa dia dan yang lain memperoleh sekitar 60 kediaman batu lama 15 tahun lalu dan “masing-masing mempunyai pegangan harta.”

Mereka tidak mempunyai rancangan besar untuk menjadikan dusun itu, yang dikelilingi oleh bukit-bukit, hutan dan anak sungai yang bersih, menjadi pusat peranginan mewah atau tempat percutian percutian dengan kediaman, tetapi hanya mahu membantu mengekalkan keindahan asal kampung dengan memberi nafas baru kepada keruntuhannya. rumah dan monumen.

“Hati saya hancur melihat dusun hantu itu hancur berkeping-keping dan dilupakan, dan hanya sebahagian kecil daripadanya telah digayakan semula,” kata D’Angelo kepada CNN. “Kami mahu menjadikannya boleh diakses sepenuhnya dan selamat untuk pelawat.”

Walaupun dia lebih suka tidak mendedahkan berapa banyak yang dibayar kumpulan itu untuk dusun hantu itu, D’Angelo menyifatkan ia sebagai “misi menyelamat yang bercita-cita tinggi.”

“Kami tidak mahu kampung lama itu jatuh ke tangan yang salah, yang akan memusnahkan alam semula jadinya,” tambahnya. “Jadi walaupun rapuh, kami memutuskan adalah lebih baik kami membelinya untuk melepaskan pasaran, tanpa perlu melakukan apa-apa dengannya.”

Silverio D'Angelo dan lapan yang lain memperoleh sekitar 60 kediaman batu lama di kampung itu 15 tahun lalu.

San Severino di Centola ialah salah satu daripada kira-kira 6,000 kampung hantu atau kampung terbiar di sekitar Itali yang telah ditinggalkan terbiar akibat bencana alam atau penghijrahan.

Selalunya terletak di tempat yang sangat indah, orang Itali memanggil mereka “cantik yang sedang tidur,” kerana ramai yang merasakan bahawa mereka hanya menunggu untuk “dibangunkan,” atau dihidupkan semula oleh penyelamat yang gigih, sama ada mereka pelabur, atau dalam kes San Severino di Centola, penduduk tempatan dengan ikatan kekeluargaan yang nostalgia.

Perunding PR Monica Gillocchi, anak perempuan seorang penduduk San Severino di Centola, dan seorang lagi “penyelamat” kampung hantu itu berkata ia adalah satu pengembaraan yang gila.

Gillocchi, yang bekerja di Rom, sering pulang ke kampung, dan berkata dia tidak pernah jemu dengan perasaan berjalan ke San Severino, menyifatkannya sebagai “tempat hati dan fikiran.”

“Terdapat ramai orang dari bandar atau anak-anak asli tempatan yang, seperti saya, dilahirkan atau tinggal di tempat lain tetapi yang setiap tahun kembali ke San Severino dan naik ngoppa u’ paese viecchio (‘di belakang kampung purba’) untuk mencari asal usul mereka dan membayangkan bagaimana kehidupan ibu bapa, bapa saudara atau datuk nenek mereka pada masa lalu, “kata Gillocchi kepada CNN.

“Keterikatan dengan tempat itu begitu kuat untuk semua penduduk (yang tinggal di bandar baru) dan mereka yang telah berpindah ke tempat lain untuk bekerja, tetapi yang hatinya ada di sini.”

“Kampung lama kelihatan seperti orang bijak tua yang melindungi yang baru di bawah dan memohon kehidupan baru. Ia seperti mengembara kembali ke masa lalu untuk penemuan semula akar umbi seseorang.”

Setakat ini, satu-satunya bahagian San Severino di Centola yang telah diubah suai, dengan dana awam, ialah istana yang mengagumkan, laluan menuju ke sana, dan piazza kecil, tempat pameran lukisan, makmal puisi, konsert dan kelahiran sebenar. adegan dipentaskan pada Krismas.

Menurut D’Angelo, dia dan yang lain telah mengambil bahagian dalam pelaburan mereka selama bertahun-tahun, terutamanya disebabkan oleh kekurangan sumber dan isu birokrasi.

“Kami sebenarnya tidak melakukan banyak perkara,” akuinya. “Kami terus berharap dewan bandar tempatan mengambil langkah untuk menyelesaikan pengubahsuaian.

“Buat masa ini, kami gembira untuk memiliki dan melindungi tempat hantu itu seperti sedia ada tetapi tidak keberatan mencari pelabur yang mementingkan alam sekitar yang bersedia untuk melakukan gaya semula mesra alam.”

Terletak di selatan Naples di Taman Negara Cilento yang murni, San Severino di Centola melintasi dua taji batu kemerahan yang tergantung di atas jurang yang dalam.

Terletak di atas sungai Mingardo dan ngarai yang dipanggil “tekak syaitan”, satu laluan tidak berturap menghala dari bandar baharu ke daerah lama terbiar, pernah didiami oleh keluarga petani dan gembala.

Rumah-rumah lama berasaskan puncak berbatu sukar untuk diakses, jadi penduduk kampung yang tinggal mula bergerak lebih jauh menuruni bukit apabila yang lain pergi.

Kambing liar sering dilihat di antara runtuhan, bersama-sama dengan bahagian kereta api lama terbiar yang dilitupi lumut.

Perkampungan zaman pertengahan ini diperbuat daripada lapisan sejarah yang berbeza dari kepingan seni bina yang runtuh sejak zaman Longobard, dipercayai antara peneroka pertama, dan orang Norman.

Pernah menjadi penempatan pertahanan yang dibina untuk mengawal seluruh pantai, ia kini menjadi destinasi lawatan sehari yang ideal untuk pembuat percutian yang tinggal di pantai Cilento yang sibuk, dan menjadi hidup pada hujung minggu dan semasa musim panas.

“Dusun hantu, walaupun kebanyakannya persendirian, dibuka sepanjang tahun dengan kemasukan percuma dan setiap tahun menarik kira-kira 50,000 pelancong, kebanyakannya pada musim panas apabila mereka datang mencari kesejukan untuk melarikan diri dari pantai panas,” kata D’Angelo.

Bandar pantai Marina di Camerota dan Palinuro yang popular terletak berdekatan, begitu juga dengan kawasan penanaman wain Basilicata.

Semasa musim perayaan, pemandangan kelahiran yang menampilkan pelakon dan haiwan terbentang di lorong-lorong kecil, bersama-sama dengan gerai makanan yang menyajikan roti buatan sendiri, keju kambing tempatan dan wain.

Pemandu tempatan menawarkan lawatan ke kawasan yang termasuk lawatan ke runtuhan katedral, gereja kecil, menara peninjau yang dibina menentang serbuan musuh, palazzo bangsawan yang mengagumkan yang pernah menjadi milik tuan tempatan.

Terdapat juga muzium pendatang yang mempamerkan beberapa barang milik keluarga yang mula meninggalkan kampung itu pada tahun 1800-an untuk mencari masa depan yang lebih cerah di luar negara, termasuk AS.

Menurut D’Angelo, sekumpulan keturunan Amerika dari bekas penduduk yang kini tinggal di Pennsylvania kerap kembali untuk melawat bandar asal nenek moyang mereka.

“Kebanyakan orang yang melawat kembali, ini adalah ‘tempat kenangan’ dan matlamat kami adalah untuk menghargainya dengan cara yang terbaik,” tambahnya.

Disambungkan dengan satu siri anak tangga, kebanyakan kediaman batu yang kosong telah runtuh bumbung, lubang tempat tingkap dahulunya dan pintu tidak berengsel, manakala pokok dan rumput menjalar keluar melalui rekahan dinding yang besar.

Sebaik sahaja pembiayaan yang diperlukan, sama ada daripada individu persendirian atau mana-mana orang awam tempatan yang bersedia, D’Angelo berharap dapat memberikan kampung itu satu pengubahsuaian mampan berskala kecil yang akan menyerlahkan keunikannya.

“Rumah dua tingkat yang runtuh itu boleh menjadi tuan rumah butik artisan atau makmal seni, atau bertukar menjadi bilik kecil yang berselerak untuk beberapa tetamu yang sebati dengan persekitaran, menghormati susun atur, kedamaian dan kesunyian dusun itu,” kata D’Angelo.

Walaupun membeli perkampungan itu merupakan satu keputusan yang besar dan proses menghidupkan semula kampung itu jauh daripada mudah, dia dan yang lain tidak menyesal, dan merasakan bahawa menjadi tanggungjawab orang seperti mereka untuk memelihara bandar-bandar Itali yang semakin hampir mati.

“Menyelamatkan tempat seperti ini daripada terbiar adalah kewajipan kita semua,” kata Gillocchi. “Kerana kampung-kampung lama ini adalah tulang belakang negara kita yang indah.”

resuld sgp

pengeluaran. sdy

togel sydnèy hari ini 2023 hari ini keluar

hk keluar mlm ini

totobet net singapura hari ini