Pelawat akan dapat berjalan di ‘tingkat pertabalan’ Westminster Abbey yang bersejarah — tetapi mereka perlu menanggalkan kasut mereka
slot online

Pelawat akan dapat berjalan di ‘tingkat pertabalan’ Westminster Abbey yang bersejarah — tetapi mereka perlu menanggalkan kasut mereka


London
CNN

Mereka yang ingin mengikut jejak langkah Raja Charles III akan mendapat peluang pada musim panas ini – tetapi mereka perlu menanggalkan kasut mereka.

Pelawat ke Westminster Abbey di London akan dijemput untuk berjalan di atas turapan bersejarah “Cosmati” gereja – tempat di mana kerusi pertabalan Charles yang baru dipulihkan akan diletakkan untuk pertabalannya pada 6 Mei – selagi mereka menanggalkan stoking mereka untuk melindungi lantai.

Mozek, karya yang berwarna-warni dan berhias tinggi yang terdiri daripada marmar, batu, kaca dan logam, adalah contoh terbaik yang masih ada bagi kerja batu tatah yang dikenali sebagai Cosmati di luar Itali, menurut biara itu.

Kumpulan sehingga 10 pelawat pada satu-satu masa akan dibenarkan berjalan di atas lantai pada hari tertentu antara 15 Mei dan 29 Julai, kata biara itu di laman webnya, “dengan semua orang diminta menanggalkan kasut mereka untuk membantu melindungi permukaannya.”

Kakitangan pemuliharaan di Westminster Abbey menandakan turapan Cosmati dengan kapur untuk menilai ia untuk pemuliharaan pada 24 September 2012.

Lantai itu diletakkan di hadapan Altar Tinggi biara dan telah menjadi tempat pertabalan Inggeris sejak ia ditauliahkan oleh Henry III dan siap pada 1268.

Walau bagaimanapun, turapan itu sendiri mungkin tidak dikenali ramai: Semasa pertabalan raja-raja terdahulu, termasuk Elizabeth II pada tahun 1953 dan George VI pada tahun 1937, ia ditutup dengan permaidani.

Charles, 74, menjadi Raja Britain tahun lalu berikutan kematian ibunya, Ratu Elizabeth II.

Menurut Istana Buckingham, pertabalannya pada 6 Mei akan menjadi urusan yang lebih moden daripada yang sebelumnya dan akan “melihat ke arah masa depan.”

Pihak istana menambah bahawa majlis itu masih akan “berakar pada tradisi dan peraduan yang telah lama wujud.”

Uskup Agung Canterbury, Justin Welby, akan mengendalikan upacara itu, yang akan menyaksikan Charles dinobatkan bersama isterinya, Camilla, Permaisuri Permaisuri.

Mendaftar untuk Berita Diraja CNNpenghantaran mingguan membawa anda laluan dalaman mengenai keluarga diraja, perkara yang mereka lakukan di khalayak ramai dan perkara yang berlaku di sebalik tembok istana.

resul sgp

pengluaran sdy

sidney totobet hari ini

angka hk keluar

angka keluar sgp tercepat hari ini