Pembaharuan kehakiman Israel: Knesset meluluskan undang-undang melindungi Netanyahu daripada disingkirkan di tengah-tengah protes terhadap perubahan kehakiman
slot online

Pembaharuan kehakiman Israel: Knesset meluluskan undang-undang melindungi Netanyahu daripada disingkirkan di tengah-tengah protes terhadap perubahan kehakimanCNN

Parlimen Israel pada Khamis meluluskan undang-undang yang akan mengehadkan cara seorang perdana menteri yang sedang bersidang boleh diisytiharkan tidak layak untuk memegang jawatan sebagai sebahagian daripada pakej rang undang-undang yang sedang ditempuh oleh kerajaan dalam rombakan kehakiman yang kontroversial.

Rang undang-undang itu sebahagian besarnya dilihat oleh pembangkang dan pengkritik sebagai cara untuk melindungi Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, yang sedang menghadapi perbicaraan rasuah yang sedang berlangsung.

Dengan undian akhir 61 hingga 47, Knesset meluluskan rang undang-undang yang menyatakan bahawa hanya perdana menteri sendiri atau kabinet, dengan majoriti dua pertiga, boleh mengisytiharkan pemimpin itu tidak layak. Undi kabinet kemudiannya perlu disahkan oleh majoriti super di parlimen.

Selain itu, “Kuasa untuk mengisytiharkan Perdana Menteri tidak berupaya hanya akan menjadi milik kerajaan atau Knesset dan hanya akan berlaku disebabkan ketidakupayaan fizikal atau mental,” kata kenyataan Knesset pada Khamis.

Rang undang-undang itu juga menghalang Mahkamah Agung daripada mempertimbangkan “permintaan untuk mengisytiharkan ketidakupayaan Perdana Menteri.”

“Memandangkan seorang perdana menteri yang sedang bersidang memperoleh kuasa dan kewibawaan daripada rakyat melalui wakilnya, cadangan ini mencerminkan konsep sedia ada yang mengikutnya penyingkiran pemimpin atas kehendaknya, akan ditentukan oleh wakil rakyat sahaja tanpa penglibatan lengan yang tidak dipilih,” kata kenyataan itu.

Tokoh pembangkang sudah pun mengumumkan rancangan untuk mencabar undang-undang di Mahkamah Agung. Bekas Perdana Menteri Yair Lapid menyebutnya sebagai “undang-undang peribadi yang memalukan dan korup” dan akhirnya Netanyahu “hanya memerhatikan dirinya sendiri.”

“Seperti pencuri pada waktu malam, gabungan itu hanya meluluskan undang-undang peribadi yang memalukan dan korup sebagai tindak balas kepada khabar angin tidak berasas mengenai penarikan diri. Setiap rakyat Israel harus tahu – beberapa hari sebelum Paskah, sementara kos sara hidup melambung tinggi, Netanyahu sekali lagi hanya menjaga dirinya sendiri,” kata Lapid pada Khamis.

Pemimpin Parti Buruh Merav Michaeli MK berkata undang-undang yang diluluskan adalah “undang-undang yang memalukan dan memalukan yang tujuannya untuk menghalang Netanyahu daripada dihantar ke penjara.”

“Ini semua yang dilakukan oleh gabungan dan kerajaan ini, dengan perundangan peribadi dan rampasan kuasa rejim. Mereka mengorbankan Negara Israel untuk menyelesaikan diri mereka di bawah kerajaan yang korup,” kata Michaeli.

Kerajaan berhaluan kanan Netanyahu yang baharu telah meneruskan rancangan kontroversi untuk merombak sistem kehakiman negara dengan menjejaskan Mahkamah Agung, melemahkan pengawasan kehakiman terhadap penggubalan dasar.

Netanyahu, yang merupakan perdana menteri Israel pertama yang hadir di mahkamah sebagai defendan, sedang dibicarakan atas tuduhan penipuan, pecah amanah dan rasuah. Dia menafikan sebarang salah laku.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian dengan mahkamah untuk berkhidmat sebagai perdana menteri walaupun perbicaraannya sedang berjalan, Netanyahu bersetuju dengan perisytiharan konflik kepentingan. Peguam Negara kemudiannya menentukan pengisytiharan itu bermakna Netanyahu tidak boleh terlibat dalam pembuatan dasar rombakan kehakiman. Petisyen kini di hadapan Mahkamah Agung Israel untuk mengisytiharkan Netanyahu tidak layak memegang jawatan atas alasan dia telah melanggar perisytiharan konflik kepentingan itu.

Selama berbulan-bulan sekarang, ratusan ribu rakyat Israel kerap turun ke jalan raya untuk membantah baik pulih itu, mengatakan ia akan merosakkan demokrasi Israel. Mereka telah disertai oleh tokoh-tokoh kanan dalam bidang keselamatan, teknologi tinggi, kewangan dan akademik Israel.

result toto sgp

pengeluaran sidney berapa

sidney sidney

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

result sgp