Pendapat: Amerika, berhenti menggiling muka orang miskin
slot online

Pendapat: Amerika, berhenti menggiling muka orang miskin

Nota Editor: Revs. William J. Barber II dan Liz Theoharis ialah pengerusi bersama Kempen Rakyat Miskin: Seruan Kebangsaan untuk Kebangkitan Moral. Pandangan yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah mereka sendiri. Baca lebih banyak pendapat di CNN.CNN

“Apakah yang kamu maksudkan dengan meremukkan umat-Ku dan menggiling muka orang miskin?” (Yesaya 3:15, Bible International Version)

Republikan Kongres telah mencadangkan yang pertama daripada apa yang dijanjikan sebagai satu siri rang undang-undang untuk mengehadkan akses kepada bantuan makanan untuk keluarga yang memerlukan. Undang-undang pertama, yang diperkenalkan minggu lalu oleh Wakil AS Dusty Johnson dari South Dakota, mencadangkan keperluan kerja dan pemotongan pembiayaan kepada Program Bantuan Pemakanan Tambahan (SNAP) yang sudah terkepung, langkah-langkah yang akan merugikan mereka yang bergantung pada program bantuan makanan terbesar di Negara.

Johnson merasionalkan pemotongan itu dengan memberitahu Politico bahawa “kerja adalah satu-satunya jalan keluar dari kemiskinan.” Penghinaan moral terhadap keluarga yang memerlukan ini bukan sahaja letih dan menyinggung perasaan, tetapi ia terlepas pandang bahawa majoriti penerima setem makanan sudah bekerja keras untuk menjaga keluarga mereka, dengan ramai yang tidak dapat membayar bil mereka walaupun bergelut dengan pelbagai pekerjaan bergaji rendah.

Liz Theoharis

Ketika mereka mengancam untuk memotong pembiayaan untuk program kesihatan awam dan anti-kemiskinan yang penting, ahli politik, termasuk penganut Kristian yang mengaku diri mereka menghargai kehidupan, menganjurkan untuk mengambil makanan dari mulut bayi. Dan pemotongan terbaharu yang dicadangkan ini datang di samping kehilangan faedah SNAP era pandemik yang diperluas, yang berakhir bulan ini di 32 negeri serta Washington, DC; Guam; dan Kepulauan Virgin AS. Pengurangan itu dijangka menjejaskan 16 juta isi rumah.

Pemotongan ini juga berlaku kerana harga makanan melambung tinggi dan keluarga sudah pun mengalami tahap kelaparan dan kekurangan yang tidak boleh diterima. Malah, apabila faedah SNAP yang diperluaskan dilanjutkan setahun yang lalu, sekurang-kurangnya 53 juta rakyat Amerika masih bergantung pada bank makanan atau program komuniti untuk memastikan diri mereka diberi makan secara separuh, menurut laporan Feeding America.

Dalam salah satu negara terkaya di dunia, kita mesti menerima kedalaman kegagalan masyarakat yang berpunca daripada kelaparan besar-besaran. Bagaimanakah manfaat bantuan makanan akan dikurangkan pada saat yang sama dengan pendeposit berpendapatan tinggi Silicon Valley Bank dan Signature Bank diselamatkan sehingga mencecah ratusan juta dolar?

Dinamik ini lebih membimbangkan apabila anda menganggap bahawa bantuan makanan bukanlah satu-satunya cukai yang dipotong oleh ahli politik di belakang golongan miskin. Apabila pengembangan Medicaid era pandemik berakhir, dianggarkan 15 juta orang berisiko kehilangan insurans kesihatan yang menyelamatkan nyawa.

Keluarga yang tidak diinsuranskan ini mendapati diri mereka kembali bersama dengan 87 juta orang yang tidak diinsuranskan atau tidak diinsuranskan sebelum wabak itu bermula. Dan secara ringkasnya, pemotongan penjagaan kesihatan boleh bermakna kematian. Tepatnya, penyelidik di Sekolah Perubatan Harvard mendapati bahawa bilangan rakyat Amerika yang tidak diinsuranskan meningkat kira-kira 2.3 juta dari 2016-2019, mengakibatkan sebanyak 25,180 kematian.

Johnson, ahli kongres dari South Dakota, dan ahli politik lain mewajarkan pemotongan seperti mereka yang datang ke SNAP dengan seruan tentang peluru perak kerja. Tetapi ramai daripada wakil Republikan yang memotong bantuan makanan atas nama kenaikan pangkat menghalang kerja yang layak untuk orang miskin dengan enggan memperbaiki keadaan buruh, melindungi hak pekerja untuk menganjurkan secara kolektif atau menaikkan gaji.

Purata CEO memperoleh 670 kali ganda lebih banyak daripada pekerja median mereka pada 2021, menurut tinjauan tahun lepas oleh badan pemikir progresif Institut Kajian Dasar, namun gaji minimum persekutuan kekal pada $7.25 dan tidak meningkat sejak 2009. Penyelidikan dari 2020 menunjukkan bahawa meningkatkan gaji minimum walaupun sedikit $1 boleh menyebabkan lebih sedikit orang yang menamatkan nyawa mereka sendiri. Malah, kajian baru-baru ini dari Universiti Columbia yang dikeluarkan bulan lalu mendapati persatuan yang membimbangkan antara gaji rendah dan kadar kematian yang lebih tinggi, mencadangkan kenaikan gaji minimum boleh menghalang kematian yang tidak perlu.

Jika ahli politik ini serius untuk mengangkat beban kemiskinan, mereka akan membiayai program makanan yang diperlukan dan menaikkan gaji minimum kepada gaji yang hidup. Kemiskinan tidak wujud kerana orang miskin tidak bekerja, dan pastinya ia tidak wujud kerana kita mempunyai kekurangan sumber.

Apa yang kita ada ialah kekurangan kehendak politik dan kesedaran moral. Atau, lebih tepat lagi, kehendak politik dan moral mereka yang berkuasa hanya ditujukan kepada keutamaan lain. Iaitu, membantu orang kaya walaupun orang miskin merenung ke bawah satu tong pemotongan yang akan mengambil makanan dari meja dan membuat mereka takut untuk membuat perjalanan yang diperlukan ke hospital.

Amerika, sudah tiba masanya untuk bangun tidur. Kemiskinan, kelaparan, keputusasaan dan ketidaksamaan membunuh terlalu ramai orang. Mereka menggiling muka orang miskin. Masalah ini telah berlarutan terlalu lama, dan kita tidak akan berdiam diri lagi.

singapura totobet

sdy hari ini

sydney hari ini

info hk

sgp