Pendapat: Apa yang diketahui oleh seluruh dunia tentang mendakwa bekas presiden
slot online

Pendapat: Apa yang diketahui oleh seluruh dunia tentang mendakwa bekas presiden

Nota Editor: Arick Wierson ialah penerbit televisyen pemenang Anugerah Emmy dan bekas penasihat media kanan kepada bekas Datuk Bandar New York Michael Bloomberg. Beliau menasihati pelanggan korporat mengenai strategi komunikasi dan politik di Amerika Syarikat, Afrika dan Amerika Latin. Ikuti dia di Twitter @ArickWierson. Baca lebih banyak pendapat di CNN.CNN

Sejak Sabtu lalu apabila bekas Presiden Donald Trump meramalkan di media sosialnya sendiri bahawa dia akan ditangkap pada hari Selasa berikutnya – ramalan yang masih belum menjadi kenyataan – keseluruhan media Amerika dan langit politik dengan cepat melompat dari apa yang dipanggil. “memerhatikan dakwaan” kepada semua “demam” kerana ia mula memikirkan pelbagai implikasi bekas Presiden Amerika Syarikat didakwa dan menghadapi kemungkinan pendakwaan jenayah.

Sepanjang minggu lalu, beberapa pengulas kelihatan kagum dengan keadaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini bagi bekas presiden yang dua kali dipecat itu.

Tetapi benarkah?

Idea untuk mendakwa bekas ketua negara sebenarnya adalah suatu yang adil biasa berlaku dalam perjalanan demokrasi yang berfungsi — cuma bukan satu yang berlaku di negara ini.

Sejak tahun 2000, di lebih 75 negara di seluruh dunia, menurut penyelidikan Axios, ketua negara yang meninggalkan jawatan telah didakwa atau dipenjarakan — termasuk dalam negara demokrasi yang bertenaga dan kuat seperti Israel, Perancis dan Korea Selatan.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah membela diri terhadap tuduhan penipuan, pecah amanah dan menerima rasuah selama hampir tiga tahun dan bekas Perdana Menteri Israel Ehud Olmert dibebaskan dari penjara pada 2017 selepas menjalani dua pertiga daripada hukuman 27 bulan kerana penipuan. .

Pada 2021, bekas Presiden Perancis Nicolas Sarkozy didapati bersalah atas pembiayaan kempen haram dan menerima hukuman penjara satu tahun. Dan pada tahun yang sama, bekas Presiden Korea Selatan Park Geun-hye dibebaskan dari penjara selepas menjalani hukuman hampir lima tahun berikutan sabitan rasuah.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bercakap dengan peguamnya di dalam bilik mahkamah di Baitulmaqdis pada 24 Mei 2020, semasa hari pertama perbicaraan rasuahnya.

Pada 2019, bekas Presiden Brazil ketika itu Luiz Inácio Lula da Silva dibebaskan dari penjara selepas menjalani satu setengah tahun daripada hukuman rasuah 12 tahun — dan seterusnya berjaya memenangi semula jawatan presiden pada 2022. Sebenarnya, terdapat banyak kes baru-baru ini melibatkan pendakwaan dan pemenjaraan bekas pemimpin Amerika Latin. Ambil contoh Peru di mana semua kecuali satu daripada bekas presidennya sejak 1985 telah ditangkap atau didakwa atas kesalahan jenayah.

Sama ada bekas Presiden Afrika Selatan Jacob Zuma atau bekas Presiden Taiwan Chen Shui-bian atau bekas Perdana Menteri Malaysia Najib Razak — di seluruh dunia, bekas pemimpin kerap didakwa, disabitkan kesalahan dan diberi masa di belakang bar atas kesalahan yang berpunca daripada urusan perniagaan rasuah, pesta pora pilihan raya. , atau salah laku yang berlaku semasa berkhidmat dalam jawatan.

Pendakwaan terhadap bekas pemimpin kerana melakukan kesalahan bukanlah perkara yang perlu dilakukan dalam demokrasi; ia adalah ciri yang mengawal pemimpin masa depan dan meyakinkan negara bahawa tiada seorang pun, tidak kira pangkat dan pengaruhnya, berada di atas undang-undang dan tidak dilindungi daripada akauntabiliti.

Amerika perlu menarik nafas panjang dan menyedari bahawa jika Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg akhirnya mendakwa Trump dalam kes yang berkaitan dengan pembayaran wang senyap kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels menjelang pilihan raya presiden 2016, ia tidak akan menjadi akhir dunia.

Langit juga tidak akan mula runtuh jika Peguam Daerah Fulton, Fani Willis akhirnya mendakwa bekas presiden itu dengan tuduhan meragut dan konspirasi berkaitan percubaan Trump untuk membatalkan kehilangannya pada 2020 di negeri itu. Atau jika Penasihat Khas Jack Smith akhirnya mendakwa Trump atas sebarang dakwaan kesalahan yang dia lakukan sama ada semasa atau selepas masanya memegang jawatan. Kami tidak tahu sama ada Trump akan didakwa dalam mana-mana penyiasatan ini tetapi jika dia, demokrasi Amerika bukan sahaja OK, ia akan menjadi lebih kuat akibatnya.

Amerika telah pun mempunyai bahagian dalam skandal rasuah awam presiden. Dari imbroglio yang mengelilingi Cincin Wiski Ulysses Grant pada penghujung abad ke-19 kepada Skandal Teapot Dome Warren Harding yang terkenal pada awal 1920-an kepada peranan Richard Nixon dalam Watergate dan penglibatan Ronald Reagan dalam urusan Iran-Contra — presiden AS sering mendapati diri mereka berada dalam masalah. sistem keadilan, dan dalam banyak kes pembantu rapat mereka akhirnya menjalani hukuman penjara.

Walau bagaimanapun, dalam setiap kes ini, presiden sendiri terlepas daripada pendakwaan, yang akhirnya, dari masa ke masa, mencipta mitos – sepenuhnya berasingan daripada Perlembagaan – bahawa mendakwa atau memenjarakan bekas presiden adalah terlalu memecahbelahkan atau tidak sesuai di dunia. bangsa yang berkuasa.

Tetapi kini sudah tiba masanya untuk rakyat Amerika berdamai dengan hakikat bahawa bagi setiap presiden yang luar biasa yang kita bernasib baik telah memimpin kita melalui masa perang dan ketidaktentuan, kadang-kadang, seperti negara lain di bumi, kita akan mendapat epal yang buruk dalam Rumah Putih.

Dan menggunakan kuasa sistem keadilan untuk menahan pelakon jahat ini bukan sahaja diperlukan — ia sebenarnya akan mengukuhkan kepercayaan rakyat Amerika terhadap sistem keadilan kita. Dan, seperti yang dinyatakan dalam baris pembukaan Perlembagaan kita sendiri, ia akan meletakkan negara kita selangkah lebih dekat untuk menjadi kesatuan yang lebih sempurna.

resukt sgp

angka pengeluaran sidney

keluaran sdy

data pengeluaran hk malam ini

totobet spg