Pendapat: DeSantis mengambil risiko terhadap Trump
slot online

Pendapat: DeSantis mengambil risiko terhadap Trump

Nota Editor: Patrick T. Brown ialah felo di Pusat Etika dan Dasar Awam, sebuah kumpulan pemikir dan advokasi konservatif yang berpangkalan di Washington, DC. Beliau juga merupakan bekas penasihat dasar kanan kepada Jawatankuasa Ekonomi Bersama Kongres. Ikut dia di Twitter. Pandangan yang dinyatakan dalam karya ini adalah miliknya sendiri. Lihat lebih banyak pendapat di CNN.CNN

Progresif mungkin tidak sabar-sabar untuk melihat bekas Presiden Donald Trump berpotensi cap jari dan memberitahu dia mempunyai hak untuk berdiam diri. Tetapi mari kita jelaskan — tiada siapa yang tahu bagaimana kemungkinan pertuduhan jenayah terhadap Trump akan berlaku secara politik. Atau walaupun pendakwa raya di New York, Georgia dan Washington, DC akhirnya akan mendapatkan dakwaan terhadap bekas presiden itu.

Ia mungkin, seperti yang dikatakan oleh bekas Gabenor New Jersey, Chris Christie Ahad lalu, menjejaskan kempen Trump untuk tugas kedua di Rumah Putih — “didakwa tidak pernah membantu sesiapa pun. Ia bukan bantuan.” Atau, seperti yang dimiliki oleh ketua pengarang National Review, Rich Lowry dicadangkania mungkin mempunyai kesan sebaliknya, berfungsi untuk “menghimpun lebih ramai Republikan” ke pihak Trump.

Mungkin pengundi utama Republikan boleh mengambil kedua-dua laluan — serta-merta berbondong-bondong menyokong bekas presiden itu terhadap musuh yang dianggapnya sebelum dipujuk untuk memilih pilihan yang lebih selamat dan bebas skandal sebaik kempen utama presiden 2024 bermula dengan bersungguh-sungguh.

Tetapi kesan politik yang paling besar mungkin dalam mewujudkan tali yang ketat yang bakal pencabar Trump, dan Republikan lain yang berminat untuk melakarkan masa depan pasca-Trump, perlu berjalan.

Kerana selepas seumur hidup di mata umum, dua kempen presiden berskala penuh dan empat tahun di Rumah Putih, sejarah peribadi Trump yang tidak diragui dan keupayaan yang tidak dipersoalkan untuk memacu naratif media bukanlah perkara baharu. Dan pemimpin Republikan sudah membuat banyak jerami, dengan alasan bahawa pendakwa raya New York yang cuba menuntut tuduhan kerana memalsukan rekod perniagaan boleh menjadi sangat goyah.

Tiada siapa yang boleh bertindak terkejut bahawa Trump, walaupun dia telah menafikan pengetahuan tentang pembayaran itu, mungkin mempunyai peranan yang didakwa dalam memalsukan rekod untuk menyembunyikan perjanjian diam-diam berhubung hubungan sulit dengan seorang pelakon filem dewasa. Dan tiada siapa yang sepatutnya tidak bersalah untuk mempercayai pendakwa tidak pernah bertindak balas terhadap insentif politik apabila memilih untuk memfailkan tuduhan.

Tetapi bahaya yang dihadapi Republikan ialah mereka sama ada perlu mengikat diri mereka dengan lebih erat kepada tiang tokoh yang sangat polarisasi, atau berisiko memecah belah parti dengan tidak tampil membelanya. Menavigasi antara perangkap tersebut memerlukan sedikit kesanggupan untuk mengkritik Trump, sambil bertindak tegas terhadap kemungkinan keputusan untuk mendakwa pelanggaran undang-undang negeri yang agak misteri.

Mengenai persoalan undang-undang itu sendiri, ramai Republikan akan mencatatkan rekod dengan menyebutnya sebagai keputusan dipolitikkan seorang pendakwa yang terlalu bersemangat. Sebilangan orang akan terdorong untuk menyokong Trump, dengan alasan bahawa parti itu harus bersatu menentang pasukan “deep state” dan media. Strategi diehards, dalam perkataan daripada Rep. Republikan populis Andy Biggs dari Arizona, akan meyakinkan Republikan berpangkat dan fail bahawa “[i]Jika mereka boleh datang untuk Trump, mereka akan datang untuk anda.”

Persoalan yang lebih menarik ialah sama ada Republikan arus perdana dapat memunggah kedua-dua tong retorik di pejabat peguam daerah Manhattan sambil meninggalkan sedikit siang antara mereka dan bekas presiden. Naib Presidennya yang pernah menjadi, Mike Pence, baru-baru ini berusaha untuk menutup pagar, menggelar pertuduhan yang berpotensi sebagai “pendakwaan berunsur politik,” walaupun ketika beliau mengkritik tindakan Trump dalam menghasut protes ganas pada 6 Januari.

Pihak Republikan yang lebih berani mungkin akan cuba mengecam Trump kerana tingkah lakunya yang rapi walaupun ketika menyerang pihak pendakwaan yang dipolitikkan. Salah seorang pesaing Trump yang dianggap untuk pencalonan, Gabenor Ron DeSantis dari Florida, mengambil gambar yang tidak terlalu bertudung pada tingkah laku bekas presiden itu.

“Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk membayar wang diam kepada bintang lucah untuk menjamin kesunyian berhubung beberapa jenis hubungan sulit yang didakwa,” kata DeSantis pada sidang akhbar Isnin, sambil menegaskan bahawa dia melihat potensi pertuduhan pendakwa sebagai contoh “mengejar agenda politik dan mempersenjatai pejabat.” Rep. Chip Roy dari Texas yang konservatif, yang telah menyokong DeSantis walaupun dia belum mengumumkan secara rasmi lagi, ditawarkan versi serupa strategi ini pada rancangan radio.

Orang Yunani purba mempunyai perkataan untuk gerakan retorik semacam ini – apophasis, atau, seni mengemukakan subjek dalam perdebatan dengan mendakwa tidak membawanya. Republikan yang menawarkan tindak balas gandingan kritikan tersirat Trump dengan kritikan eksplisit Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg menawarkan contoh buku teks strategi.

Ia berisiko menjadi terlalu pandai. Sindiran DeSantis menimbulkan kemarahan biasalah Orang ramai dalam talian MAGA, termasuk bekas presiden itu sendiri. Tetapi hanya menumpukan kemarahan retorik mereka pada pengembaraan undang-undang pejabat peguam daerah Manhattan, tanpa meletakkan kritikan halus terhadap Trump, akan menyukarkan Republikan untuk kemudiannya bertanding atau menyokong calon lain untuk pencalonan 2024.

Calon dan parti yang berjaya perlu mempunyai cerita yang menarik mengenai kempen mereka. Tanpa membuat kes, secara langsung atau tidak langsung, mengapa Trump tidak sepatutnya menjadi penama anggapan, naratif Parti Republikan akan berpusat di sekitar Trump dan musuhnya. Tindak balas yang semata-mata memberi tumpuan kepada dosa pendakwa raya di New York berisiko membiarkan Trump menuntut pencalonan secara lalai.

Selepas separuh penggal yang mengecewakan pada 2018 dan 2022, dan kalah dalam bidaan pemilihan semula presiden pada 2020, Republikan diharapkan dapat mengetahui kelemahan meletakkan semua telur mereka dalam bakul MAGA. Mengukuhkan Trump sebagai ketua tunggal politik GOP meletakkan kemenangan pilihan raya umum masa depan dalam risiko. Tetapi pengundi utama Republikan akan cepat menghukum mana-mana calon yang terlalu bersemangat untuk menjatuhkan Trump di bawah bas.

Jadi, jika pertuduhan difailkan, jangkakan suara Republikan yang menyerang keterlaluan pendakwaan seorang peguam daerah yang berikrar untuk menumpukan perhatian kepada penyiasatan bekas presiden itu. Tetapi persoalan sejauh mana sesetengah orang akan pergi untuk mempertahankan Trump dalam pertarungan undang-undangnya mungkin membuat atau memecahkan keupayaan mereka untuk menyokong pencabar lain kepada pencalonan Republikan pada 2024 – dan mereka harus memilih kata-kata mereka dengan bijak.

result singapura

sidney

sdy totobet

pengeluaran hk kemarin

t0t0bet hk