Pendapat: Kawalan senjata selepas menembak Louisville mempunyai peluang
slot online

Pendapat: Kawalan senjata selepas menembak Louisville mempunyai peluang

Nota Editor: Max Burns ialah ahli strategi Demokrat, kolumnis dan pengasas Strategi Ijazah Ketiga. Ikuti dia di Twitter @themaxburns. Pandangan yang dinyatakan di sini adalah pandangan beliau sendiri. Baca lebih banyak pendapat di CNN.CNN

Buat kali kedua dalam beberapa minggu, masyarakat Amerika bersedih selepas kejadian tembakan beramai-ramai. Lima keluarga yang hancur di Louisville kini menyertai enam yang masih berkabung dengan orang tersayang mereka di Nashville. Apabila keganasan senjata api semakin berleluasa sehingga kebanyakan keluarga Amerika telah terjejas oleh insiden berkaitan senjata api, perisai politik yang pernah melindungi senjata api mungkin akhirnya retak.

Dalam dekad yang lalu, Republikan dan kumpulan pelobi pro-senjata berpoket dalam seperti National Rifle Association (NRA) boleh membuli Demokrat untuk berdiam diri dengan wang tunai dan pengaruh mereka. Kini landskap politik telah mula berubah, tidak syak lagi telah diubah dengan peningkatan kematian akibat senjata api kanak-kanak dan penularan tembakan besar-besaran dalam masyarakat kita.

NRA yang pernah berkuasa terperangkap dalam skandal berikutan perbelanjaan mewah selama bertahun-tahun (ia juga boleh dipersoalkan dari segi undang-undang, menurut peguam negara New York, walaupun kumpulan itu telah menolak dakwaan itu). Hampir sejuta ahli telah mengundurkan diri sejak 2018. NRA kini dalam perjuangan untuk terus hidup di tengah-tengah garis kredit yang nampaknya telah maksima dan pertempuran dalaman mengenai masa depan kumpulan. Sementara itu, Demokrat – pernah berhati-hati untuk menyebut kawalan senjata sama sekali – akhirnya menemui semula suara mereka.

Tindakan baru yang agresif Demokrat terhadap senjata telah dipamerkan sepenuhnya di luar dewan Dewan awal bulan ini, di mana penonton merekodkan Rep. Jamaal Bowman dari New York membahaskan Rep. Rep. Thomas Massie dari Kentucky yang pro-senjata. Insiden itu akan menjadikan Bowman sebagai pariah dalam Parti Demokrat pada 2007, apabila Pemimpin Majoriti ketika itu Steny Hoyer mula memperkenalkan undang-undang kawalan senjata api baharu sejurus selepas penembakan besar-besaran di Virginia Tech.

Hoyer muncul dalam video Bowman juga. Kali ini dia menawarkan rakan sekerjanya yang marah dengan tepukan sokongan di belakang. Zaman sudah pasti berubah.

Lihat perbincangan kawalan senjata panas antara penggubal undang-undang di dewan Kongres

Keyakinan Demokrat yang semakin meningkat dalam memperjuangkan pembaharuan senjata berlatarbelakangkan pembinaan gabungan yang tidak kenal lelah daripada aktivis keselamatan senjata api dan penganjur komuniti di seluruh negara. Ramai orang muda ditakrifkan – bukan pilihan mereka – oleh hubungan mereka dengan keganasan senjata api. Mereka bercakap tentang penyertaan mereka ke dalam aktivisme seperti veteran pertempuran yang menggambarkan lawatan tugas lama. Sandy Hook pada 2012. Parkland pada 2018. Uvalde pada 2022. Kini organisasi advokasi mereka membantu membentuk semula pendapat umum tentang hubungan Amerika dengan senjata api.

Memandangkan jumlah wang NRA yang berkurangan, “sekarang ini semua yang boleh ditawarkan oleh NRA ialah setem kelulusan” kepada calon Republikan yang pro-senjata, Susan Del Percio, penasihat kepada calon Republikan dan pengasas Del Percio Strategies, memberitahu saya. “Sementara itu kumpulan seperti Everytown for Gun Safety dan rakan kongsi mereka telah memberi impak besar kepada perlumbaan perundangan negeri di seluruh negara. Mereka telah menaikkan dan membelanjakan satu tan, dan mempunyai orang di tanah.

Aktivis kawalan senjata tiba di sana dengan menggunakan pendekatan yang berjaya digunakan oleh Republikan sepanjang empat dekad yang lalu: Daripada menumpukan semata-mata pada pembaharuan persekutuan, penyokong keselamatan senjata api telah melabur banyak dalam mempengaruhi dasar negeri dan tempatan. Everytown mengkreditkan sekurang-kurangnya 51 undang-undang keselamatan senjata api peringkat negeri yang diluluskan pada 2022 kepada strategi negeri demi negeri mereka. Semasa kitaran yang sama, Moms Demand Action berkata ia memilih 125 calon reformasi senjata api untuk memegang jawatan di setiap peringkat kerajaan.

Selepas satu generasi penuh menderita di bawah ancaman pembunuhan beramai-ramai domestik yang sentiasa ada, rakyat Amerika mungkin akhirnya mencapai titik kemusnahan. Tujuh puluh satu peratus orang dewasa AS mahukan undang-undang senjata api yang lebih ketat, menurut tinjauan AP-NORC baru-baru ini. Sepanjang musim panas, tinjauan pendapat NPR/PBS NewsHour/Marist mendapati bahawa 59% orang dewasa Amerika berpendapat lebih penting untuk mengawal keganasan senjata api daripada melindungi hak senjata api (35%) — “titik tertinggi dalam hampir satu dekad.” Angka-angka ini pastinya telah mengambil kira ketegasan baru Demokrat mengenai kawalan senjata.

Di Michigan, Gabenor Gretchen Whitmer mengatasi pembangkang Republikan negeri dan negara untuk meluluskan pembaharuan keselamatan senjata api yang menyeluruh. Whitmer menandatangani dua bahagian pertama pakej itu – undang-undang penyimpanan selamat senjata api dan pemeriksaan latar belakang universal – menjadi undang-undang pada hari Khamis dengan lebih banyak lagi dijangka akan menyusul tidak lama lagi. Jauh daripada menghukumnya dengan pengundi, Whitmer dan garis kerasnya mengenai senjata mempunyai saluran media nasional yang kini membuat spekulasi bahawa dia mungkin meletakkan dirinya untuk jawatan politik yang lebih besar.

Gabenor Michigan Gretchen Whitmer menandatangani pakej bil senjata pada hari Khamis, 13 April 2023, di Stadium Spartan di East Lansing, Mich. (Matthew Dae Smith/Lansing State Journal melalui AP)

Negeri Washington juga sibuk, dengan Demokrat di badan perundangan negeri meluluskan langkah untuk memastikan industri senjata api bertanggungjawab atas keganasan senjata api dan melarang pembuatan dan penjualan senjata serangan. Dalam kes lain, gabenor mengetuai pertuduhan dengan menentang usaha untuk menyokong lobi senjata api. Di Arizona, Gabenor Demokrat Katie Hobbs memveto rang undang-undang yang secara berkesan akan memaksa bank Arizona menjalankan perniagaan dengan pengeluar senjata api.

Semua aktiviti itu telah menarik perhatian Republikan, paling tidak kerana GOP masih belum menghasilkan hujah balas yang menarik untuk cadangan keselamatan senjata api Demokrat yang popular. Malah pengundi Republikan berpisah dengan GOP mengenai perkara ini: Tinjauan AP-NORC yang dijalankan tahun lepas mendapati bahawa hampir separuh daripada pengundi Republikan yang dikenal pasti sendiri menyokong meluluskan undang-undang senjata api yang lebih ketat.

“Rakyat Republikan kelihatan tidak munasabah apabila mereka tidak akan membincangkan pemeriksaan latar belakang, langkah keselamatan senjata api seperti penyimpanan atau undang-undang bendera merah,” Del Percio memberi amaran. “Republikan yang bertanding di Pennsylvania, Wisconsin dan Michigan, semua negeri Pindaan Kedua yang besar, semuanya kalah. Republikan perlu belajar bahawa anda boleh menjadi untuk Pindaan Kedua dan juga untuk pemeriksaan latar belakang.

Dan aktivis yang mencari momentum di Capitol Hill lebih baik mencari di tempat lain. Senator Republikan John Cornyn dari Texas berkata Kongres tidak akan mempertimbangkan apa-apa lagi undang-undang senjata api berikutan kelulusan dua parti rang undang-undang keselamatan senjata api terhad tahun lepas.

Tetapi walaupun dengan tumit mereka digali secara persekutuan, beberapa gabenor Republikan lambat memanaskan kepada pembaharuan senjata yang tidak dapat dibayangkan. Gabenor Tennessee, Bill Lee membalas tembakan minggu lalu di Nashville dengan menyeru penggubal undang-undang negeri untuk memperketatkan undang-undang senjata api, termasuk meluluskan undang-undang bendera merah yang akan memberi kuasa kepada kerajaan untuk merampas senjata daripada individu berbahaya. Itu adalah perubahan besar daripada hanya dua tahun lalu, apabila Lee secara peribadi mengucapkan terima kasih kepada NRA atas bantuannya menamatkan semua penggunaan senjata api di negeri ini.

Bagi aktivis progresif yang akhirnya mengecapi kemenangan, terdapat kebimbangan yang semakin meningkat bahawa Parti Demokrat akhirnya akan mendapat caranya sendiri. Bulan lalu, Demokrat yang rapat dengan Presiden Joe Biden menjelaskan bahawa kempennya pada 2024 akan mengelak daripada isu “perang budaya” yang berduri, termasuk pengguguran dan senjata api. Tetapi serangkaian tindakan eksekutif keselamatan senjata api yang kuat yang dipublikasikan oleh Rumah Putih bulan lalu membayangkan bahawa pandangan Biden mungkin berubah apabila kemenangan peringkat negeri Demokrat meningkat.

Ketika Demokrat menghampiri tahun 2024 yang lebam, mereka harus ingat bahawa rakyat Amerika dengan tegas menyokong cadangan Demokrat untuk menangani bencana keganasan senjata api. Pemerhati politik yang mengkritik Demokrat kerana terlalu banyak bercakap mengenai pengguguran semasa pilihan raya pertengahan tahun 2022 kemudiannya memakan gagak selepas topik perang budaya yang digeruni itu mendahului senarai kebimbangan pengundi di peringkat nasional.

Kemenangan undi yang didorong oleh pengguguran Demokrat mengesahkan bahawa isu sosial masih mempunyai kuasa untuk membentuk semula corak pilihan raya. Itu termasuk pembaharuan senjata. Biden dan Demokrat mempunyai peluang yang jarang untuk membina satu lagi pakatan yang menang daripada isu yang pernah dilihat sebagai racun politik. Mereka hanya perlu melihat kepada gabenor parti mereka yang bekerja keras untuk mendapatkan hala tuju kejayaan pilihan raya pada 2024.

resulut sgp

lihat pengeluaran sidney

totobet net sydney

keluar angka hongkong

keluaran sgp hari ini