Pendapat: Larian akhir Republikan mengelilingi Black Mississippians sedang ditiru di negeri lain
slot online

Pendapat: Larian akhir Republikan mengelilingi Black Mississippians sedang ditiru di negeri lain

Nota Editor: Derrick Johnson, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif NAACP, telah menjadi penduduk Jackson, Mississippi, selama hampir 30 tahun. Pandangan yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah miliknya sendiri. Baca lebih banyak pendapat di CNN.CNN

Tajuk utama minggu ini menyuarakan berita yang menyedihkan bahawa negeri Texas merancang untuk mengambil alih Daerah Sekolah Bebas Houston, salah satu populasi sekolah terbesar dan paling pelbagai di negara ini, di mana 90% pelajar adalah Hitam dan coklat.

Pegawai pendidikan negeri di Austin merancang untuk menamakan lembaga baharu untuk menjalankan sekolah di daerah itu, merampas kuasa pihak berkuasa tempatan. Langkah itu kononnya bertujuan untuk menangani pencapaian akademik yang ketinggalan di daerah sekolah yang telah menyaksikan penurunan ketara dalam bilangan sekolah yang gagal dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pengambilalihan itu adalah buku permainan yang terlalu biasa bagi penduduk bandar saya di Jackson – ibu kota kulit hitam majoriti Mississippi – yang telah bergelut dengan pengambilalihan bermusuhan aspek tadbir urus tempatannya selama bertahun-tahun.

Sikap perkauman tentang apa yang berlaku – di Jackson, di Houston dan tempat lain di seluruh negara – tidak dapat dinafikan dan tidak boleh diterima. Kepimpinan Putih Mississippi – di negeri yang mempunyai peratusan tertinggi warga kulit hitam di negara ini – melakukan apa sahaja yang boleh untuk memastikan penduduk kulit hitamnya kekal sebagai warga kelas kedua.

Bulan lalu, Rumah Mississippi mewujudkan semula preseden perkauman dari era yang nampaknya telah berlalu dengan kelulusan HB 1020. Tujuan di sebalik perundangan ini adalah untuk mewujudkan sistem mahkamah yang berasingan dan tidak dipilih dan memperluaskan pasukan polis ke atas penduduk yang tinggal di Jackson.

Majoriti besar Republikan dalam badan perundangan negeri Mississippi memberi mereka keupayaan untuk menyerbu melalui undang-undang perkauman yang menentang Demokrat – yang mewakili majoriti penduduk Hitam Mississippi – tidak mempunyai sebarang cara. Ia bertentangan dengan demokrasi yang sepatutnya.

Air adalah satu lagi senjata yang telah digunakan terhadap orang kulit hitam di Mississippi. Selama beberapa dekad, penduduk di ibu kota Jackson, di mana 83% penduduknya adalah Kulit Hitam, terpaksa berhadapan dengan bekalan air tercemar yang ditentukan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) yang boleh menjadi tempat pembiakan E. coli dan patogen lain.

Masalahnya menjadi lebih teruk pada Februari 2021, apabila ribut lewat musim sejuk merosakkan sistem air yang semakin tua dan semakin merosot, menyebabkan sebahagian besar bandar berada dalam amaran air mendidih. Beberapa penduduk ditinggalkan tanpa sebarang air mengalir.

Tetapi masalahnya adalah sistemik dan institusi: Selama bertahun-tahun, negara kurang melabur dalam infrastruktur asas air Jackson, menutup mata terhadap kegagalan sistem air dan tahap toksin yang tinggi seperti plumbum, gagal menyediakan penyelenggaraan asas untuk infrastruktur yang diandalkan oleh Ibu bapa kulit hitam untuk memandikan bayi mereka dan ditoreh oleh kebanyakan sekolah kulit hitam untuk air pancut minuman mereka.

Reaksi daripada kepimpinan negeri kita, termasuk daripada Gabenor Mississippi Tate Reeves, telah menyalahkan mangsa, menuding jari ke arah Jackson kerana didakwa salah urus sistem air pegawai negeri tidak pernah dibiayai secukupnya.

Akhirnya, pada penghujung 2022, EPA melangkah masuk, melancarkan siasatan terhadap amalan air yang mendiskriminasi Mississippi. Tetapi kepimpinan Putih negeri itu sekali lagi menghalang usaha untuk memperbaiki kehidupan warga Kulit Hitamnya. Senat negeri bulan lepas meluluskan undang-undang – SB 2889 – meletakkan air Jackson di bawah kawalan negeri dan menyedut berjuta-juta dolar dalam pembiayaan persekutuan baharu untuk membantu memperbaiki infrastruktur air yang gagal. Sekali lagi, kerajaan negeri Putih yang dikendalikan oleh Republikan telah berusaha keras untuk merampas penduduk Kulit Hitam Jackson.

Dan kini, dengan kelulusan undang-undang ini yang mengenakan kuasa memerintah ke atas sebahagian besar Republikan Black Jackson di Dewan Perwakilan Mississippi menghantar mesej yang jelas: Prinsip tadbir urus sendiri yang dibina di atas demokrasi kita tidak terpakai kepada orang Kulit Hitam.

Pentadbiran Biden boleh mengambil tindakan untuk membalikkan tindakan yang kurang ajar dan tinggi hati ini dan boleh menghantar mesej bahawa ia akan melindungi tadbir urus demokratik untuk orang kulit berwarna yang kebetulan tinggal di negeri di mana mereka tidak berada dalam majoriti politik.

Walau bagaimanapun, untuk berbuat demikian, ia mesti menetapkan duluan baharu untuk pengawasan persekutuan ke atas negeri-negeri yang secara sistematik menggunakan kuasa negeri untuk melanggar hak sivil. Melalui penguatkuasaan hak sivil dan statut tanpa diskriminasi persekutuan sebagai syarat mengagihkan bantuan persekutuan kepada Mississippi, pentadbiran Biden mesti meneruskan kerjanya untuk menjadikan Jackson keseluruhannya.

Dan ia mesti sama agresif dalam menghentikan penyalahgunaan di negeri lain – seperti Texas, Louisiana, Florida dan Oklahoma – yang juga telah mengambil pelbagai langkah untuk meletakkan kawalan ke atas komuniti kulit berwarna.

Kongres juga mempunyai peranan untuk dimainkan. Ia memberi subsidi dengan ketara kepada negeri-negeri seperti Mississippi. Di negeri asal saya dan di tempat lain, Kongres dan Presiden harus memanfaatkan perbahasan belanjawan yang akan datang sebagai satu cara untuk mengukuhkan undang-undang hak sivil di negeri-negeri sebagai keperluan bagi negeri untuk mengakses program persekutuan.

Bagi setiap dolar yang dibayar oleh Mississippi dalam cukai persekutuan, ia menerima $2.53 dalam bantuan persekutuan, menjadikannya negeri ketiga yang paling bergantung kepada kerajaan persekutuan. Itu memberikan kerajaan AS pengaruh besar-besaran terhadap kerajaan negeri. Namun, dana infrastruktur persekutuan dan sumber-sumber lain mengalir ke negeri-negeri yang secara aktif berusaha untuk menafikan keperluan asas masyarakat Hitam dan coklat dan meminimumkan kuasa politik mereka adalah jenayah.

Perkauman sangat terperangkap dalam struktur budaya Mississippi. Apabila anda cuba mengganggunya, anda akan menghadapi tentangan. Satu langkah ke hadapan bukanlah kemajuan, kerana ia akan sentiasa dipenuhi dengan tiga, empat, lima atau lebih langkah ke belakang. Itu, malangnya, begitu juga di negeri-negeri selatan lain yang nampaknya menggunakan buku permainan keji Mississippi.

Pentadbiran Biden tidak lagi boleh memberi subsidi kepada pembuat dasar, seperti Gabenor Mississippi Tate Reeves dan penggubal undang-undang negeri kita, kerana mereka menggubal dasar perkauman dengan jelas.

Tindakan negeri untuk menindas hak masyarakat kulit berwarna tidak boleh diterima di negeri saya, atau di mana-mana sahaja. Kerajaan persekutuan mesti terus mengambil tindakan agresif apabila kepimpinan Putih di mana-mana negeri menghalang untuk memperbaiki kehidupan rakyat mereka yang paling terdedah.

toto bet sgp

pengeluaran sidney hari ini

sidney

angka hk

hk pengeluaran