Pendapat: Lawatan Trump ke Waco adalah provokasi yang mempunyai kepentingan bersejarah
slot online

Pendapat: Lawatan Trump ke Waco adalah provokasi yang mempunyai kepentingan bersejarah

Nota Editor: Nicole Hemmer ialah profesor sejarah bersekutu dan pengarah Pusat Kajian Kepresidenan Carolyn T. dan Robert M. Rogers di Universiti Vanderbilt. Dia adalah pengarang “Utusan Kanan: Media Konservatif dan Transformasi Politik Amerika” dan “Partisan: Revolusioner Konservatif yang Membuat Semula Politik Amerika pada 1990-an.” Dia menjadi hos bersama podcast sejarah “Masa Kini” dan “Hari Ini dalam Sejarah Politik Esoterik.” Pandangan yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah pendapat beliau sendiri. Lihat lagi pendapat di CNN.CNN

Untuk kempen presiden, lokasi perhimpunan sering menjalankan tugas dua kali: meletakkan calon di hadapan penyokong sambil menghantar mesej tentang kempen.

Apabila Barack Obama melancarkan bidaan presidennya pada tahun 2007, beliau memilih untuk berucap di Old State Capitol di Illinois, tempat Abraham Lincoln melancarkan kerjaya politiknya dengan ucapan “House Divided” yang terkenal. Apabila Ronald Reagan ingin meningkatkan sokongannya di kalangan pengundi selatan Putih pada tahun 1980, dia pergi ke Neshoba County, Mississippi – di mana tiga pekerja hak sivil telah dibunuh pada tahun 1960-an – dan memberikan ucapan mengenai hak negara. Apabila Pat Buchanan berusaha untuk menekankan kaitannya dengan Konfederasi pada tahun 1992, dia menuju ke Stone Mountain, Georgia, tapak monumen kepada pemimpin Konfederasi.

Begitu juga, keputusan Donald Trump untuk mengadakan perhimpunan pertama dalam bidaannya pada 2024 untuk Rumah Putih di Waco, Texas, menghantar mesej yang kuat mengenai kempen presidennya yang sedang berlangsung. Perhimpunan itu bertepatan dengan ulang tahun ke-30 pengepungan di luar Waco antara pelampau agama, sebuah mazhab yang dikenali sebagai Branch Davidians yang diketuai oleh David Koresh, dan kerajaan persekutuan. Kebuntuan selama 51 hari bermula pada Februari 1993 dan berakhir pada pertengahan April dengan kebakaran yang mengorbankan 76 orang, termasuk 25 kanak-kanak.

Trump tidak asing dengan kontroversi berasaskan tempat. Pada Jun 2020, dia memilih Tulsa, Oklahoma, sebagai tapak untuk memulakan semula perhimpunan secara peribadinya, selepas menghentikannya untuk beberapa bulan pertama wabak itu. Gabungan tempat itu — tapak salah satu pogrom perkauman paling maut dalam sejarah AS — dan tarikh — Juneteenth, hari yang menandakan berita pembebasan sampai kepada orang yang diperhambakan di Texas — segera dipanggil untuk provokasi itu. Kamala Harris, yang belum lagi dipilih sebagai pasangan Joe Biden, berundur pada pilihan di Twitter, menulis, “Ini bukan sekadar mengenyit mata kepada ketuanan kulit putih — dia mengadakan parti selamat datang kepada mereka.” (Kempen Trump mengalihkan perhimpunan ke hari berikutnya.)

Trump jelas tahu kuasa tempat. Dalam kes Waco, ia bukan sekadar provokasi tetapi isyarat, mungkin dibaca oleh mereka yang telah menggunakan kekerasan bagi pihak Trump sebagai jemputan. Selama tiga dekad yang lalu, insiden ini telah menjadi elemen utama mitologi sayap kanan: seruan untuk penentangan bersenjata terhadap kerajaan persekutuan dan wakilnya. Bagi Trump, yang penggal pertamanya berakhir dengan serangan ke atas Capitol AS, pilihan untuk berhimpun di Waco menghantar mesej jelas yang akan memberi tenaga kepada penyokong ekstremisme sayap kanan di kalangan pangkalannya.

Pengepungan Waco berlaku di tengah-tengah tempoh aktivisme anti-kerajaan sayap kanan yang semakin berkembang di Amerika Syarikat. Pergerakan moden, yang ditandai dengan latihan gaya tentera, simpanan senjata dan keganasan politik, muncul di Mountain West dan Pacific Northwest pada tahun 1970-an dan berkembang seiring dengan berlalunya masa. Kumpulan seperti Posse Comitatus, Identiti Kristian, rakyat berdaulat dan Bangsa Aryan mengembangkan falsafah antikerajaan radikal yang sering berakar pada ketuanan kulit putih dan pemberontakan bersenjata, seorang ahli sejarah pembangunan Kathleen Belew mencatatkan dalam bukunya “Bring the War Home: The White Power Movement dan Amerika paramiliter.” Kumpulan-kumpulan ini membantu memberi makan sebahagian daripada gerakan militia yang, pada awal 1990-an, telah berkembang menjadi saiz yang tidak pernah berlaku sebelum ini, menurut Belew dan lain-lain.

Dua peristiwa pada awal 1990-an merangsang pertumbuhan gerakan ini. Waco, pada tahun 1993, adalah yang kedua; yang pertama ialah Ruby Ridge pada tahun sebelumnya. Di Ruby Ridge, pengepungan selama 11 hari mempertandingkan pemisah Putih Randy Weaver dan keluarganya dengan ejen persekutuan yang bersenjata lengkap. Isteri dan anak lelaki remaja Weaver terbunuh, bersama seorang Marshal AS.

Penggunaan kuasa maut kerajaan terhadap Weavers menjadi alat merekrut kumpulan radikal. Waco berkhidmat sebagai satu lagi, di mana ejen persekutuan tentera mengepung kompaun dengan waran untuk menyiasat dakwaan penderaan seksual dan senjata haram. Perkarangan itu menempatkan kumpulan bersenjata lengkap Cawangan Davidians. Pada 19 April, FBI mencuba serbuan, dan kebakaran maut berlaku – yang asal usulnya masih dipertikaikan.

Dua tahun kemudian, pada ulang tahun serbuan itu, Timothy McVeigh meletupkan bom trak di hadapan bangunan persekutuan di Oklahoma City, membunuh 168 orang. Dia memetik Waco – yang dia telah lawati semasa pengepungan – sebagai motivasi utama untuk serangan itu.

Walaupun selepas Oklahoma City, Waco kekal sebagai bahagian penting dalam tradisi sayap kanan. Program radio berkuasa rendah pada tahun 1990-an berkobar-kobar dengan mesej mengenai serbuan itu, menjadikannya konspirasi tentang New World Order dan memberi amaran bahawa ia menandakan permulaan akhir zaman. Menggelar Waco sebagai “Revolusi Amerika kedua,” ahli konspirasi sayap kanan William Cooper memberitahu penontonnya, “Kawan-kawan, kita kalah. Dan anda seterusnya.”

Salah seorang pendengar Cooper menerima mesej itu dan menggunakannya untuk membina empayar medianya sendiri. Pada ulang tahun ketujuh Waco pada tahun 2000, Alex Jones mempengerusikan pembukaan sebuah gereja baharu yang dibina di tapak serbuan. Jones, yang melancarkan laman konspirasinya InfoWars pada 1999, menganjurkan usaha mengumpul dana untuk membina gereja itu. Pada rancangan radionya, dia menyebat konspirasi tentang Waco – ditangkap sepenuhnya dalam dokumentarinya “America Wake Up or Waco” – dan menimbulkan ketakutan anti-kerajaan secara umum, menegaskan kepada pendengarnya bahawa kerajaan persekutuan akhirnya akan melatih senjatanya ke atas mereka .

Lonjakan selama bertahun-tahun dalam penganjuran militia yang berlaku selepas Waco agak berkurangan pada tahun-tahun George W. Bush, hanya untuk bangkit semula selepas pemilihan Obama. Apabila ia berlaku, Waco mengekalkan kedudukan pentingnya sebagai pemacu ketakutan dan paranoia. “Waco boleh berlaku pada bila-bila masa,” kata Mike Vanderboegh, pengasas bersama Three Percenters, kumpulan sayap kanan yang kemudiannya terlibat dalam serangan ke atas Capitol, dalam temu bual 2015 (Vanderboegh meninggal dunia pada 2016). “Tetapi keputusannya kali ini berbeza. Mengenai itu saya boleh memberi jaminan kepada anda.”

Kegigihan Waco sebagai seruan untuk senjata paling kanan menggariskan potensi pilihan Trump untuk mengadakan perhimpunan pembukaannya di sana. Selama tiga dekad, nama bandar itu telah menjadi batu ujian bagi kumpulan yang melihat kerajaan persekutuan bukan sahaja sebagai masalah tetapi sebagai musuh utama dalam perang saudara yang bergulir perlahan.

Apabila Trump menjadi presiden pada 2016, daripada menjadi sinonim dengan kerajaan persekutuan seperti yang pernah dilakukan oleh ketua eksekutif terdahulu, dia menggayakan dirinya sebagai mangsa dan musuhnya, mempromosikan konspirasi tentang negeri yang dalam dan menggalakkan penyokong mengekalkannya dalam kuasa dengan apa cara sekalipun. perlu. Dalam memilih Waco sebagai tapak permulaan untuk perhimpunan kempennya, dia telah memberi isyarat bahawa hubungannya dengan kumpulan pelampau akan diteruskan, dan bahawa dia melihat peranannya sebagai tokoh penting dalam mitos sayap kanan sebagai pusat kepada usahanya untuk merampas semula jawatan presiden.

sgp result tercepat

keluaran sidney

keluaran sydney hari ini

angka hasil hk

www.totobet sgp