Pendapat: Pertempuran menakjubkan dari Florida Republicans tentang kebencian dan kejahilan
slot online

Pendapat: Pertempuran menakjubkan dari Florida Republicans tentang kebencian dan kejahilan

Nota Editor: Jill Filipovic ialah seorang wartawan yang berpangkalan di New York dan pengarang buku “OK Boomer, Mari Berbincang: Bagaimana Generasi Saya Tertinggal.” Ikuti dia Twitter. Pendapat yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah miliknya semata-mata. Lihat lebih banyak pendapat di CNN.CNN

GOP Florida sedang mengalami masalah kebencian, kejahilan, homofobia dan penapisan yang sangat menakjubkan, yang memuncak dengan rang undang-undang yang baru sahaja meluluskan Florida House yang akan menghalang gadis muda daripada membincangkan haid, termasuk tempoh haid mereka sendiri, di sekolah. Lima puluh tiga tahun sejak Judy Blume menulis “Are You There God? It’s Me, Margaret,” sesetengah penggubal undang-undang Republikan masih kelihatan kurang selesa dengan akil baligh dan seksualiti berbanding gadis pra-remaja (mungkin mereka harus pergi menonton filem itu apabila ia ditayangkan di pawagam bulan depan).

Rang undang-undang Florida menyatakan bahawa pendidikan mengenai seks, pembiakan dan seksualiti tidak boleh bermula sehingga gred 6. Pada hari Rabu, apabila Perwakilan negeri Florida Ashley Gantt, seorang Demokrat, bertanya kepada rakan sekerja Republikannya yang menaja undang-undang itu, Perwakilan negeri Stan McClain, jika rang undang-undang itu bermakna bahawa gadis yang mendapat haid sebelum darjah enam tidak boleh membincangkan perkara itu di sekolah, dia kata ya.

“Jadi jika gadis kecil mengalami kitaran haid mereka dalam gred lima atau gred empat,” dia bertanya, “adakah itu akan melarang perbualan daripada mereka kerana mereka berada di gred lebih rendah daripada gred enam?”

“Ia akan,” kata McClain.

Dan sementara dia menjelaskan bahawa menghalang perbincangan sedemikian bukanlah niat rang undang-undang, dan bahawa dia akan terbuka untuk memindanya, rang undang-undang itu diluluskan apa adanya dengan sokongan sejagat Republikan. Larangan yang dicadangkan bagi rang undang-undang ini, bagaimanapun, tidak dalam versi Senat, kata jurucakap presiden Senat negeri Kathleen Passidomo, menjelaskan bahawa rang undang-undang itu masih mempunyai satu lagi pendengaran jawatankuasa sebelum ia pergi ke senat penuh.

Walaupun purata kanak-kanak perempuan Amerika berusia 12 tahun apabila dia mendapat haid pertama, usia menarche semakin berkurangan, dengan kanak-kanak perempuan mula datang haid pada usia yang lebih muda dan lebih muda, menjadikan akil baligh sebelum matang sebagai “normal baharu.” Separuh daripada gadis Amerika mendapat haid pertama sebelum ulang tahun ke-12 mereka. Dan kanak-kanak perempuan yang datang haid awal juga lebih cenderung untuk aktif secara seksual pada usia yang lebih muda.

Di Florida, gadis-gadis itu – yang boleh dikatakan memerlukan sokongan paling banyak kerana badan mereka berkembang lebih awal daripada rakan sebaya mereka – diberitahu oleh orang yang berkuasa bahawa mereka harus menutup mulut tentang apa yang mereka alami. Jika rang undang-undang itu meluluskan badan perundangan penuh, Florida akan membuat undang-undang memalukan.

Ini bukan keputusan terpencil. Florida Republicans juga menggubal undang-undang keaiban di sekitar badan wanita dewasa, kerana mereka menyerang hak pengguguran (ia adalah strategi yang menarik dan memberitahu untuk memotong maklumat tentang seksualiti dan pembiakan, yang kami tahu boleh meningkatkan kadar kehamilan yang tidak diingini, sementara juga mula mengehadkan akses pengguguran ). Republikan menggubal undang-undang malu apabila mereka mengisytiharkan banyak buku yang digemari dan penting sebagai “lucah” atau tidak sesuai kerana buku tersebut mengandungi watak LGBT, atau maklumat tentang sejarah Amerika dan perkauman. Florida Republicans menggubal undang-undang malu apabila mereka melarang remaja transgender, ibu bapa mereka dan doktor mereka daripada bekerjasama dalam penjagaan perubatan terbaik untuk memastikan mereka selamat dan sihat.

Malu adalah alat yang berkuasa. Ia menuntut kesunyian dan keterlibatan; ia mewujudkan keadaan penyalahgunaan dan kejahilan untuk berkembang maju. Inilah yang berlaku di Florida. Seorang gadis yang tidak boleh bercakap tentang tubuhnya sendiri mengetahui bahawa tubuhnya adalah perkara yang memalukan; seorang gadis yang malu dengan tubuhnya sendiri mungkin kurang menjaga tubuh itu dengan baik. Dan apabila rasa malu itu adalah sekitar seksualiti dan pembiakan, ini bermakna kanak-kanak perempuan dan lelaki dan wanita dan lelaki yang kurang mengalami keseronokan, hubungan mendalam dan kebaharuan yang boleh diberikan oleh tubuh kita – sebaliknya mungkin mendapati hubungan mereka dengan seks dan seksualiti terikat lebih rapat untuk menyakiti, takut dan jijik.

Dari segi praktikal, mengehadkan maklumat yang boleh diakses oleh golongan muda tentang badan mereka sendiri mungkin bermakna kadar seks tidak selamat yang lebih tinggi dan peningkatan berkaitan kehamilan yang tidak diingini dan penyakit kelamin – negeri yang secara sejarah mewajibkan kurikulum pantang sahaja, contohnya, telah melihat. kadar kehamilan remaja yang lebih tinggi daripada yang mengajar ed seks komprehensif.

Mengehadkan perbincangan di sekolah tentang realiti badan yang semakin matang tidak menjadikan golongan muda kurang ingin tahu. Ia hanya menghantar mesej bahawa rasa ingin tahu biasa adalah menyimpang dan berbahaya; bahawa wanita dan kanak-kanak perempuan kurang berharga dan layak mendapat maruah asas daripada yang lain; dan kejujuran tentang tubuh seseorang itu tidak boleh diterima.

Ini bukan nilai yang baik untuk disampaikan kepada anak muda kita. Dan sangat kaya bahawa Florida Republicans juga menghabiskan masa yang penting untuk obses terhadap biologi kanak-kanak yang trans atau bukan binari – mencadangkan undang-undang yang memerlukan, sebagai contoh, guru merujuk kepada pelajar hanya dengan kata ganti nama yang sepadan dengan jantina kelahiran mereka, dan itu akan mengharamkan penjagaan yang mengesahkan jantina untuk remaja – sambil nampaknya sangat takut dengan biologi wanita sehingga mereka meluluskan undang-undang yang melarang gadis muda membincangkannya.

Usaha-usaha ini tidak berlaku dalam ruang hampa, dan mereka tidak melakukan banyak perkara untuk melindungi kanak-kanak. Kanak-kanak, seperti kita semua, tidak mendapat manfaat daripada etos stigma dan rasa malu. Mereka tidak tumbuh dalam kegelapan; mereka layu. Mereka tidak lebih selamat dalam diam; mereka hanya kekurangan bahasa untuk menerangkan apa yang mereka alami, fikirkan dan tertanya-tanya. Itu boleh membuka potensi penyalahgunaan. Kanak-kanak yang kekurangan perkataan dan konsep untuk menggambarkan tubuh mereka, dan malu apabila sesuatu berlaku kepada tubuh mereka, adalah kanak-kanak yang boleh dieksploitasi dan dianiaya oleh orang dewasa.

Kebanyakan kanak-kanak perempuan dan wanita datang haid, atau akan datang haid sebaik sahaja mereka matang; ini bukan fakta seksual dan tidak sepatutnya menjadi sumber rasa malu. Ia adalah fakta kehidupan. Parti Republikan di Florida memilih untuk menyelubungi realiti ini dan memaksa orang muda berdiam diri mengatakan sedikit tentang sebarang rasa malu yang wujud dalam haid atau hidup dalam tubuh wanita. Ia mengatakan segala-galanya tentang ketakutan dan kebimbangan penggubal undang-undang tentang gadis dan wanita yang mengenali diri mereka sendiri, seksualiti mereka dan mempunyai pengetahuan itu sendiri. Dan pandangan yang menyedihkan dan sempit itu – bukan haid – yang harus dianggap sebagai memalukan.

www.totobet.com singapore

pembukaan sydney

pengeluaran sydney

data pengeluaran hk malam ini

data hk 4d