Pendapat: Trump meninggalkan GOP Georgia dalam kehancuran — dan kini menghadapi akibatnya
slot online

Pendapat: Trump meninggalkan GOP Georgia dalam kehancuran — dan kini menghadapi akibatnya

Nota Editor: Geoff Duncan, penyumbang politik CNN dan Republikan, berkhidmat sebagai leftenan gabenor Georgia dari 2019 hingga 2023. Beliau ialah bekas pemain besbol profesional dan pengarang “GOP 2.0: Bagaimana Pilihan Raya 2020 Boleh Membawa kepada Jalan Hadapan yang Lebih Baik untuk Parti Konservatif Amerika .” Pandangan yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah miliknya sendiri. Lihat lebih banyak artikel pendapat di CNN.CNN

Sebaik sahaja bekas Presiden Donald Trump meramalkan penahanannya yang akan datang di New York City, perhatian secara semula jadi beralih kepada peguam daerah Manhattan. Namun bahaya undang-undangnya yang lebih serius mungkin terletak 900 batu ke selatan di Georgia, di mana penyiasatan Peguam Daerah Fulton, Fani Willis terhadap usaha pasukan pro-Trump untuk membatalkan pilihan raya 2020 diteruskan.

Mungkin sukar untuk memastikan penyiasatan berbilang dan serentak lurus, tetapi berikut ialah perbezaan utama antara New York dan Georgia. Yang pertama melibatkan siasatan ke atas dakwaan peranan Trump dalam skim untuk membayar wang diam kepada pelakon filem dewasa Stephanie Clifford, aka Stormy Daniels, semasa kempen presidennya pada 2016.

Banyak mendapat liputan di media, episod itu melibatkan keterangan penting daripada saksi bintang Michael Cohen, sekutu rapat Trump yang pernah dan pembetul peribadi, seorang penjenayah yang disabitkan kesalahan dan kini peguam yang diberhentikan, yang membayar Daniels $130,000 bagi pihak Trump untuk menghalangnya daripada mendedahkan kepada umum tentang dakwaan hubungan dengan bekas presiden sedekad sebelumnya.

CNN melaporkan bahawa penyiasatan Fulton County memfokuskan pada potensi pertuduhan raket dan konspirasi berkaitan dengan usaha Trump untuk membatalkan keputusan pilihan raya 2020, tuduhan yang lebih kerap dikaitkan dengan drama jenayah TV seperti “The Sopranos” daripada bekas presiden Amerika Syarikat.

Reaksi daripada Republikan memberitahu. Ketika dunia bersiap sedia untuk berita terkini di Gotham City, kebanyakan ahli GOP, daripada sekutu yang boleh dipercayai seperti Speaker Dewan Rakyat Kevin McCarthy kepada bakal pesaing presiden, bergegas membela Trump. House Republicans mengecam, “penyalahgunaan pihak berkuasa pendakwaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini” dan meminta siasatan terhadap Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg.

Kisah ini tidak boleh berbeza lagi di Georgia, di mana pasukan undang-undang Trump telah menjadi suara terkemuka yang mengetuai serangan balas terhadap Willis. Dengan sedikit pengecualian, pemimpin Republikan yang terkemuka di negeri itu, termasuk Gabenor Brian Kemp, telah kekal keluar dari pergaduhan dan telah membisu dengan ketara.

Perincian yang kurang diberitahu ialah ramai daripada 75 saksi yang ditemu bual oleh juri khas Willis — termasuk pengarang ini — adalah Republikan yang telah mengundi Trump pada tahun 2020. Mereka telah melihat telatahnya secara langsung. Ramai yang telah menerima kemarahannya dalam percubaan terdesaknya yang tidak realistik untuk berpaut kepada kuasa.

Terdapat panggilan telefon terkenal Trump kepada Setiausaha Negara GOP Georgia, Brad Raffensperger pada Januari 2021 menuntut beliau “mencari 11,780 undi, iaitu satu lebih daripada yang kita miliki, kerana kita memenangi negeri ini.” Atas pujiannya, Raffensperger enggan mematuhi permintaan itu, menimbulkan kemarahan penyokong Trump malah menerima ugutan bunuh dalam proses itu. Raffensperger menentang kemungkinan politik, dengan mudah menghantar cabaran utama yang disokong Trump dalam perjalanan untuk pemilihan semula pada 2022.

Seterusnya kempen tekanan daripada Trump dan pasukan undang-undangnya menggesa penggubal undang-undang Republikan dalam Perhimpunan Agung Georgia untuk mengadakan sesi khas yang membatalkan kemenangan Biden. Seperti Raffensperger, Speaker Dewan Rakyat Georgia David Ralston, yang meninggal dunia pada bulan November, berdiri teguh, memberitahu Trump, “Saya akan melakukan segala-galanya dalam kuasa saya yang saya fikir sesuai,” menurut laporan media.

Kemudian terdapat komplot aneh untuk mengemukakan satu set pemilih palsu dari Georgia. Di 48 daripada 50 negeri, termasuk Georgia, pemenang undi popular menerima keseluruhan pemilih negeri mereka. Calon yang memperoleh majoriti daripada 538 jumlah undi pilihan raya memenangi Rumah Putih. Bersama-sama dengan enam negeri lain, pasukan undang-undang Trump cuba mengemukakan senarai pemilih presiden 2020 yang sama sekali berbeza dan palsu, sekali gus menafikan undi pemilih kami dari ruangan Biden.

Untuk melemahkan keputusan pilihan raya Georgia, Trump dan pasukan undang-undangnya melancarkan semburan naratif yang membakar dan tidak jelas, mulai dari sesalur air yang rosak, mesin pengundi yang rosak, kepada mencarik atau salah mengira undi, untuk menamakan beberapa.

Walaupun terlepas dari realiti, khabar angin ini mencapai objektif mereka untuk menimbulkan keraguan tentang pilihan raya di mana sehingga hari ini tiada siapa yang pernah mengemukakan bukti yang boleh dipercayai tentang penipuan yang meluas.

Begitu berkesan usaha Trump yang menjejaskan integriti pilihan raya sehingga pengundi Republik Georgia yang terpinga-pinga dan keliru tinggal di rumah untuk pilihan raya larian khas Senat AS Januari 2021, menyerahkan kerusi kepada sepasang Demokrat.

Tindakan Trump menyebabkan GOP Georgia dalam kehancuran. Kerosakan yang tidak tercatat akan hidup lebih lama daripada sebarang kitaran berita tentang bahaya undang-undangnya. Sejarah tidak akan berbuat baik kepada sesiapa yang terlibat dalam menjejaskan dan membatalkan pilihan raya yang telah diputuskan secara adil.

Untuk bergerak ke hadapan, kita mesti menerima keputusan 2020, meletakkan Trump di cermin pandang belakang dan mula menulis bab seterusnya Parti Republikan. Daripada mencipta cara untuk membatalkan pilihan raya hampir tiga tahun, usaha kita harus dihalakan semula ke arah memenangi hati dan fikiran sebelum kumpulan undian seterusnya dikira.

resul singapur

pengeluaran sidney siang hari ini

sidney totobet

result pengeluaran hk

result sgp