Pengguna ubat titis mata yang ditarik balik menggambarkan masalah penglihatan kekal selepas jangkitan
slot online

Pengguna ubat titis mata yang ditarik balik menggambarkan masalah penglihatan kekal selepas jangkitanCNN

Renee Martay dari South Carolina mempunyai parut kornea yang teruk dan kekal mengakibatkan kehilangan penglihatan. Dia berkata ia seperti cuba mengintip melalui cermin mata yang telah dicelup dalam minyak.

Nancy Montz Ohio mengalami ulser kornea, menghabiskan tiga minggu di hospital dan kehilangan penglihatan di mata kirinya.

Carla Oliva dari Florida mengalami jangkitan mata yang teruk dan, apabila rawatan gagal, mata kanannya terpaksa dibuang. Dia kini buta secara sah.

Wanita-wanita itu berkata masalah mereka bermula selepas mereka menggunakan EzriCare Artificial Tears, yang merupakan sebahagian daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS dan penyiasatan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS terhadap wabak pelbagai negeri bagi jenis bakteria yang jarang ditemui.

EzriCare dalam satu kenyataan bulan lepas berkata apabila mengetahui siasatan 20 Januari, ia tidak mengetahui sebarang ujian yang secara muktamad mengaitkan wabak itu dengan produknya.

“Namun begitu, kami segera mengambil tindakan untuk menghentikan sebarang pengedaran atau penjualan Air Mata Tiruan EzriCare. Setakat yang mungkin, kami telah menghubungi pelanggan untuk menasihati mereka agar tidak terus menggunakan produk tersebut.”

EzriCare tidak menjawab permintaan CNN untuk komen minggu ini. Air mata tiruan dibuat oleh Global Pharma Healthcare yang berpangkalan di India, yang mengeluarkan penarikan balik kedua-dua EzriCare dan Delsam Pharma air mata tiruan.

Produk Delsam Pharma tidak dikaitkan dengan jangkitan, tetapi CDC dan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS telah menasihatkan pesakit untuk berhenti menggunakan ubat mata daripada mana-mana syarikat sementara menunggu bimbingan tambahan.

Sejak permulaan penyiasatannya, CDC telah mengenal pasti 68 orang di 16 negeri dengan jangkitan jenis jarang Pseudomonas aeruginosa tahan pelbagai ubat yang tidak pernah dilaporkan sebelum ini di Amerika Syarikat.

Terdapat tiga kematian, lapan kes kehilangan penglihatan dan empat pembuangan mata pembedahan dilaporkan, menurut CDC.

Siasatan bermula dengan tiga wabak yang berbeza dan tiada kaitan yang jelas, kata Dr. Maroya Walters, pegawai perkhidmatan kesihatan awam dan penyiasat utama CDC mengenai wabak itu.

Agensi itu pada mulanya dimaklumkan pada akhir Jun 2022 tentang jangkitan mata dalam kalangan empat orang di klinik oftalmologi di California, dan ujian mendedahkan bakteria yang tidak dijangka di belakang mereka, kata Walters.

Bakteria mempunyai mutasi yang menjadikannya sangat tahan terhadap ubat-ubatan yang direka untuk merawatnya. Jenis Pseudomonas yang tahan dadah ini tidak pernah dikaitkan dengan jangkitan mata, kata Walters.

Walters memberitahu CNN dua lagi wabak jangkitan dilaporkan di kemudahan penjagaan jangka panjang. Seorang melibatkan 21 orang di Connecticut pada akhir Julai dan seorang lagi termasuk tiga orang di Utah pada bulan Ogos.

Penjujukan genetik pada bulan September mendedahkan bahawa tiga strain bakteria adalah hampir sama, kata Walters.

“Pesakit mempunyai sangat, sangat sedikit persamaan menyeluruh. Mereka berasal dari pelbagai jenis kemudahan yang mempunyai pelbagai jenis jangkitan, “kata Walters. “Kami benar-benar melihat secara menyeluruh pada produk yang diterima oleh pesakit tetapi tidak menemui banyak persamaan.”

Semasa penyiasat mencari sumber biasa, pengguna titis mata mencari jawapan.

Oliva, 68, berkata dia diberi air mata tiruan EzriCare untuk mata kering dari pusat perubatan di Hialeah, Florida, pada Mei. Selepas menggunakan titisan selama dua bulan, dia bangun pada 1 Ogos dengan rasa terbakar, gatal-gatal, kemerahan dan koyakan di mata kanannya.

Dia pergi ke pakar oftalmologi, yang berkata dia mengalami calar kornea dan memberi antibiotik, tetapi gejalanya semakin teruk. Dia kemudian pergi ke Bascom Palmer Eye Institute, di mana pakar perubatan menemui ulser besar yang dikaitkan dengan Pseudomonas aeruginosa.

Oliva berkata dia pergi ke Bascom Palmer setiap hari dari 4 Ogos hingga 1 September untuk menerima antibiotik topikal. Mereka juga mencuba ubat yang lebih kuat dan lebih kuat, tetapi jangkitan itu berterusan.

Doktor cuba melakukan pemindahan kornea pada 29 Ogos, tetapi jangkitan itu terlalu teruk untuk menyelamatkan mata. Ia dikeluarkan melalui pembedahan pada 1 September dan digantikan dengan implan plastik pada akhir Disember.

Dia menghabiskan masa berbulan-bulan memikirkan apa yang berlaku.

“Saya sentiasa menangis, bertanya mengapa ini berlaku kepada saya. Bagaimana ini boleh berlaku kepada saya? Saya sedang mencari jawapan: Apa yang berlaku kepada saya? pada saat apa? Bagaimana? Bila? Apa yang saya buat?” dia memberitahu CNN dalam bahasa Sepanyol. “Dan tidak mempunyai jawapan, itu adalah perkara yang paling mengerikan.”

Tetapi kerana dia tidak tahu tentang penyiasatan sehingga selepas dia kehilangan matanya, dia terus menggunakan titisan itu.

Martay, 48, juga mempunyai mata kering dan membeli air mata tiruan itu di sebuah kedai di South Carolina pada musim panas lalu. Selepas menggunakannya selama kira-kira sebulan, dia mula mengalami sakit, bengkak, terbakar, penglihatan kabur, berair dan kemerahan.

Renee Martay mempunyai parut kornea yang teruk dan kekal.

Dia pergi ke doktor mata dan mendapatkan antibiotik untuk cuba merawat jangkitan. Tetapi dia terus menggunakan titisan sehingga Oktober.

Pada bulan Disember, jangkitan itu kembali. Dia berkata dia pergi ke klinik setiap hari, termasuk Malam Krismas dan Hari Krismas. Dia akhirnya didiagnosis dengan parut kornea yang teruk dan kekal.

Dia berkata keadaannya menyebabkan dia “sangat tertekan.”

“Apabila ia mula-mula berlaku, saya langsung tidak mahu keluar rumah. Saya hanya berbaring dan menangis. Saya hanya mahu menjadi lebih baik,” katanya.

Kes serupa dilaporkan di seluruh negara. Menurut kenyataan yang dikeluarkan pada 20 Januari dari CDC, dari 17 Mei hingga 19 Januari, agensi itu, dengan kerjasama jabatan kesihatan negeri dan tempatan, mengenal pasti bakteria dalam 50 orang di 11 negeri, dengan 38 kes dikaitkan dengan empat wabak kemudahan penjagaan kesihatan. .

Kebanyakan orang yang melaporkan menggunakan air mata buatan, kata CDC, dan EzriCare Artificial Tears ialah jenama yang paling kerap dilaporkan.

Ujian makmal agensi mengesahkan kehadiran strain wabak dalam botol titisan mata yang dibuka. Penyelidik kini menguji botol yang belum dibuka untuk bakteria yang sama.

Walters mengaitkan penemuan itu sebahagian besarnya kepada penjujukan dan pelaporan yang dilakukan di jabatan kesihatan negeri dan tempatan.

“Saya fikir tanpa itu, kita tidak akan menemui wabak ini, dan kita perlu benar-benar memastikan program itu kukuh, kerana saya pasti ini bukan kali terakhir,” katanya. “Kita perlu mengekalkan aktiviti ini untuk dapat mengesan wabak masa depan dan menjadi lebih pantas dalam mengesannya dan mencari sumbernya.”

Walters berkata CDC terus menerima laporan tentang “jangkitan malapetaka dan mengubah hidup,” kebanyakannya berusia beberapa bulan.

Oliva berkata, dia mengetahui tentang pengingatan titisan mata pada berita awal tahun ini. Pada mulanya, dia terasa lega.

“Sebaliknya, saya berasa marah dan marah, kerana bagaimana mereka boleh cuai, terlalu cuai untuk membuat produk yang boleh meragut nyawa seseorang?” kata Oliva, yang telah memfailkan saman terhadap beberapa syarikat termasuk EzriCare dan Global Pharma.

Dia berkata dia terpaksa belajar berjalan semula kerana isu baharu dengan kestabilan. Dia menghadapi masalah memandu, bekerja atau melakukan tugas harian seperti pergi ke kedai runcit.

“Segalanya telah berubah. Saya rasa tidak berguna.”

Martay, yang juga telah memfailkan saman terhadap beberapa syarikat termasuk EzriCare dan Global Pharma, berkata dia mengetahui tentang bakteria itu daripada artikel berita yang dihantar oleh anak perempuannya.

“Saya benar-benar terkejut, kerana saya sentiasa – saya hanya mempercayai,” katanya. “Saya rasa jika ia dibuat untuk mata dan kotak itu dimeterai dan segala-galanya, ia bagus. Saya tidak pernah terfikir bahawa perkara seperti itu boleh berlaku. Mereka adalah titisan botol yang tertutup. Anda hanya merebutnya, anda meletakkannya di mata anda, anda tidak berfikir dua kali mengenainya. Terutama apabila anda telah memakai kenalan sejak darjah enam.”

EzriCare dan Global Pharma tidak menjawab permintaan untuk mengulas mengenai tindakan undang-undang atau siasatan yang sedang dijalankan. CNN pada mulanya menghubungi EzriCare pada 17 Mac.

Montz, 72, telah menggunakan air mata EzriCare selama kira-kira seminggu pada bulan November apabila dia mula menyedari penglihatan kabur. Pada suatu pagi, dia bangun mendapati lelehan kuning pada bantalnya. Dia pergi ke bilik kecemasan, di mana doktor menemui ulser besar pada kornea kirinya, melibatkan hampir keseluruhan mata.

Dia menghabiskan tiga minggu di hospital, di mana dia mendapat antibiotik dan beberapa pembedahan. Kesnya rumit oleh detasmen koroid serous, pengumpulan cecair yang tidak normal, yang akhirnya menyebabkan kehilangan penglihatan di mata kiri.

Dia berkata dia belajar untuk menerima keadaannya dan berasa “agak baik” walaupun beberapa minggu dirawat.

“Ia adalah apa adanya. Saya menjadi pemarah tidak akan mengubah apa-apa, saya perlu melakukan yang terbaik, menerimanya dan teruskan,” katanya.

Martay berkata dia sering mengalami migrain akibat meletihkan matanya dan tidak lagi boleh melakukan banyak perkara yang digemarinya sebelum ini, seperti memasak atau membuat kraf.

“Anda tidak menyedari betapa anda bergantung pada visi anda, maksud saya, hanya segala-galanya. Penglihatan anda adalah segala-galanya,” katanya.

Oliva mahu akauntabiliti atas apa yang berlaku ke atas dirinya dan orang lain.

“Saya mahu mereka yang bertanggungjawab melakukan ini kepada saya dan orang lain membayar atas kecuaian mereka, kerana mereka cuai. Mereka memasarkan sesuatu yang tercemar,” katanya. “Mereka bermain dengan hidup saya dan kehidupan keluarga saya.”

torobet sgp

keluaran sydney

togel sidney.

apa keluar hk malam ini

pengluaran hk