Penghunian hotel Macau turun 64ppt dalam 1H: kerajaan
Uncategorized

Penghunian hotel Macau turun 64ppt dalam 1H: kerajaan

Kadar penghunian purata bagi bilik tetamu hotel Macau ialah 27.2 peratus pada separuh pertama 2020, penurunan sebanyak 63.9 mata peratusan (ppts) tahun ke tahun, kata kemas kini Rabu daripada Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar itu.

Dalam tempoh enam bulan hingga 30 Jun itu, bilangan agregat pelanggan Data SDY semalaman di hotel dan rumah tamu Macau menurun sebanyak 73.5 peratus kepada 1.83 juta, walaupun purata tempoh penginapan meningkat sebanyak 0.2 malam, kepada 1.7 malam, kata biro statistik .

Awal bulan ini, Persatuan Hotel Macau, yang mewakili hotel dalam kurungan tiga bintang hingga lima bintang, berkata bagi tempoh Januari hingga Mei termasuk, kadar purata bilik setiap malam di seluruh hartanah ahlinya ialah MOP1,002.80 (AS$125.62). ), turun 26.2 peratus tahun ke tahun pada MOP1,359.80 yang dicapai dalam tempoh yang sama pada 2019.

Biro statistik mengeluarkan data penghunian hotel pada bulan Jun, yang menunjukkan 109 hotel dan rumah tamu dibuka untuk perniagaan pada bulan itu.

Bilangan bilik tetamu yang tersedia menurun sebanyak 10.6 peratus tahun ke tahun pada bulan Jun, kepada 35,000. Penurunan itu bertepatan dengan masa Pengeluaran SDY ketika beberapa bilik hotel diperuntukkan untuk kuarantin wajib 14 hari yang dikenakan ke atas beberapa orang yang datang ke bandar, termasuk pemegang ID Macau yang pulang dari luar negara.

Biro perangkaan itu berkata bahawa data penghunian hotel dan rumah tamu yang digunakan untuk pemerhatian perubatan “dikecualikan” daripada data penghunian bulan Jun.

Berdasarkan data itu, purata kadar penghunian setiap malam untuk bilik tetamu turun sebanyak 77.6 mata peratusan tahun ke tahun kepada 11.8 peratus.

Kadar penghunian untuk hotel lima bintang merosot sebanyak 84.7 mata peratusan, kepada 5.8 peratus; manakala kadar penghunian hotel empat dan tiga Keluaran SDY bintang masing-masing turun sebanyak 69.8 mata peratusan dan 69.5 mata peratusan, kepada 19.9 peratus dan 21.1 peratus.
Bilangan tetamu yang mendaftar masuk ke hotel dan rumah tetamu pada bulan Jun, menurun sebanyak 88 peratus tahun ke tahun, kepada 134,000.

Jumlah tetamu yang mendaftar masuk dari tanah besar China dan Hong Kong kedua-duanya mencatatkan penurunan lebih daripada 90 peratus, masing-masing 67,000 dan 11,000.

“Tiada pelawat pakej pelancongan yang datang ke Macau pada bulan Jun,” kata Perkhidmatan Perangkaan dan Banci. Pihak berkuasa di tanah besar China, pasaran sumber penting untuk pelanggan pakej pelancongan, pada masa ini tidak mengeluarkan permit keluar kumpulan pelancongan untuk lawatan ke Macau.

Namun begitu pada bulan Jun, bilangan tetamu “tempatan” meningkat sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun, “disebabkan oleh promosi penginapan yang ditawarkan kepada penduduk oleh beberapa hotel,” kata biro perangkaan itu.