Perjalanan baharu: ‘kereta api wain’ antarabangsa dan makanan Mexico yang popular
slot online

Perjalanan baharu: ‘kereta api wain’ antarabangsa dan makanan Mexico yang popular

Nota Editor: Daftar untuk Membuka Kunci Dunia, surat berita mingguan CNN Travel. Dapatkan berita terkini dalam penerbangan, makanan dan minuman, tempat tinggal dan perkembangan perjalanan lain.CNN

“Kereta api wain” langsung tidak lama lagi boleh menghubungkan London dan selatan Perancis, dan negara paling gembira di dunia itu bersedia untuk berkongsi rahsianya dengan segelintir yang bertuah dalam kelas induk percuma di halaman rumah, dengan perbelanjaan perjalanan ditanggung.

Berita baik untuk lelaki yang suka menyerikan mesin mereka. Switzerland baru sahaja melancarkan Kereta Api Shania, kereta api lompat trek berkelajuan tinggi baharu yang revolusioner. Ia dinamakan – tidak mungkin dan hebat – sempena legenda pop negara Kanada Shania Twain.

Dan parti itu tidak berhenti di situ. “Kereta api wain” baharu yang menghubungkan London dengan ladang anggur Bordeaux sedang dalam peringkat perancangan dan boleh membawa rakyat Britain dalam perjalanan lima jam ke selatan Perancis menjelang 2026.

Diharapkan ia boleh menjadi yang pertama daripada beberapa laluan baharu yang menghubungkan London dengan bandar-bandar Eropah termasuk Cologne, Frankfurt, Geneva, Marseille dan Toulouse. Dyan Crowther, Ketua Pegawai Eksekutif HS1, kereta api berkelajuan tinggi pertama di UK, memberitahu CNN, “Kami berminat untuk mengembangkan rangkaian kami dan berkembang melalui laluan antarabangsa baharu.”

Beg pakaian yang sesuai untuk percutian wain sudah ada di pasaran: beg pakaian VinGardeValise Grande dilengkapi dengan 12 sisipan buih untuk mengangkut botol dengan selamat. Rakan kongsi kami di CNN Underscored, panduan ulasan dan pengesyoran produk yang dimiliki oleh CNN, mencubanya.

Salah satu lapangan terbang tersibuk di Eropah, Schiphol di Amsterdam, terpaksa memotong penerbangan bulan ini kerana rancangan Belanda untuk mengurangkan pelepasan karbon. Jadi ini adalah masa yang baik untuk membiasakan diri dengan perjalanan kereta api baharu yang terbaik untuk tahun 2023. (Tetapi berhati-hati terhadap kelewatan yang disebabkan oleh badger yang menjengkelkan).

Orang di seluruh dunia suka menggali taco, burrito dan margarita, tetapi pelawat ke Mexico akan menemui beratus-ratus hidangan yang jarang muncul dalam menu di luar negara. Berikut adalah 23 hidangan Mexico awak patut cuba.

Dan jika anda mempunyai ruang untuk lebih banyak, cuba empat resipi daripada Eva Longoria yang diilhamkan oleh warisan Mexiconya. Siri CNNnya “Mencari Mexico” bermula Ahad.

Bulan suci Ramadan bermula 22 Mac dan berlangsung hingga 21 April, dan beberapa bilion orang di seluruh dunia berpuasa dari matahari terbenam hingga terbenam setiap hari. Berikut adalah beberapa petua adab untuk orang bukan Islam.

Seekor kura-kura berusia 90 tahun yang sangat terancam bernama Mr. Pickles mengejutkan pengendali di Zoo Houston dengan menjadi bapa kali pertama kepada tiga anak kura-kura, bernama Dill, Gherkin dan Jalapeño. Tonton di sini.

Dan jika testudine kecil kecil tidak melakukannya untuk anda, mengapa cuba video anak panda kekok ini terjatuh dan berguling di Pangkalan Penyelidikan Chengdu Pembiakan Panda Gergasi di China.

“Pemeluk beruang profesional” diperlukan di Jabatan Permainan dan Ikan New Mexico, yang mengupah pegawai pemuliharaan. Selain daripada tugas berpelukan, pelatih juga akan terlibat dalam menjalankan tinjauan hidupan liar dan mendidik orang ramai tentang pengurusan hidupan liar.

Siput gergasi telah melanda Detroit! Pegawai kastam dengan cepat merampas gastropod Afrika, yang baru diseludup dari Ghana, kerana mereka boleh membawa parasit berbahaya yang dipanggil cacing paru-paru tikus.

Dua juruterbang SpiceJet India telah digantung selepas didakwa kopi cockpit break yang boleh mendatangkan kesan buruk sekiranya minuman panas mereka tertumpah.

Dan dalam pengurusan kenderaan yang lebih melulu, seorang pelancong AS didenda kerana memandu ke Piazza della Signoria yang dipenuhi pengunjung di Florence. Mengapa ia sentiasa lelaki dalam Ferrari merah?

Kebahagiaan global telah “sangat berdaya tahan” walaupun menghadapi ujian beberapa tahun kebelakangan ini, kata Laporan Kebahagiaan Dunia edisi 2023.

Finland telah dinamakan sebagai negara paling gembira di dunia untuk tahun keenam berturut-turut, dan kini ia menganjurkan kelas induk empat hari di mana orang Finland akan berkongsi rahsia mereka. Permohonan dibuka sehingga 2 April untuk kelas, yang percuma dan termasuk perjalanan berbayar ke Finland untuk peserta yang dipilih. Acara itu akan berlangsung di Lakeland Finland pada Jun ini.

Jabatan Negara AS menghadapi “permintaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini” untuk pasport.

Masa menunggu semasa adalah sehingga 13 minggu.

Seorang pelancong terselamat daripada terjunan bungee di Thailand selepas talinya putus.

Tonton video yang menakutkan.

Gempa bumi besar Februari lalu memusnahkan Turki.

Inilah maksudnya untuk pelancongan.

CNN Travel mempunyai surat berita Membuka Kunci Mexico yang baharu.

Daftar di sini.

Terdapat sebuah hotel berbentuk seperti dua pedang raksasa.

Begini rasanya.

resulut sgp

lihat pengeluaran sidney

keluaran sydney hari ini

bukaan hongkong