Perjalanan Biden ke Ireland adalah sebahagian daripada kepulangan, sebahagian diplomasi dan sebahagian daripada politik
slot online

Perjalanan Biden ke Ireland adalah sebahagian daripada kepulangan, sebahagian diplomasi dan sebahagian daripada politik


Belfast, Ireland Utara
CNN

Ketika Presiden Joe Biden mengasingkan diri dengan Covid di White House pada musim panas lalu, di atas timbunan buku di atas mejanya terdapat buku kertas setebal 320 halaman: “JFK di Ireland.”

Presiden Katolik Ireland terakhir melawat tanah air nenek moyangnya pada tahun 1963, lima bulan sebelum pembunuhannya. Dia memberitahu pembantunya selepas itu ia adalah “empat hari terbaik dalam hidup saya.”

Enam puluh tahun kemudian, presiden Katolik Ireland semasa (nama kod Perkhidmatan Rahsia: Celtic) berlepas pada hari Selasa untuk lawatannya sendiri untuk membuat kesan yang sama – pertama ke Ireland Utara, yang merupakan sebahagian daripada United Kingdom, dan kemudian ke Ireland dari hari Rabu hingga Sabtu .

Sebahagian kepulangan, sebahagian kenegaraan dan sebahagian politik, perjalanan minggu ini merupakan persimpangan tepat pada masanya sejarah peribadi Biden yang sangat dirasai dengan pandangannya yang tertanam mengenai dasar luar Amerika sebagai kuasa untuk kebaikan yang berkekalan.

Lawatan itu ditetapkan untuk memperingati pemeteraian Perjanjian Good Friday 1998, yang menamatkan pertumpahan darah sektarian selama beberapa dekad di Ireland Utara yang dikenali sebagai The Troubles. Perjanjian itu dibuat dengan pelaburan Amerika yang besar, terutamanya daripada Demokrat seperti Bill Clinton dan Senator George Mitchell, warisan yang ingin diketengahkan Biden apabila dia singgah di Belfast mulai Selasa.

Tetapi ia akan menjadi penglibatan peribadinya di Republik Ireland akhir minggu ini, termasuk singgah di County Louth dan County Mayo untuk menerokai asal-usul keluarganya, yang terbaik akan menangkap apa yang Biden sendiri telah gambarkan sebagai satu-satunya sifat yang paling menentukan.

“Seperti yang anda ketahui, saya, seperti anda semua, berbangga dengan keturunan Ireland saya,” katanya semasa jamuan tengah hari Hari St. Patrick bulan lalu. “Dan selagi saya ingat, ia adalah sebahagian daripada jiwa saya.”

Disifatkan oleh perdana menteri Ireland bulan lalu sebagai “tidak dapat disangkal anak Ireland,” Biden pada beberapa ketika mengaitkan sifat marahnya, coretan nostalgianya, politiknya dan jenakanya semuanya berasal dari Ireland. Dia memetik penyair seperti William Butler Yeats dan Seamus Heaney secara bebas; petikan yang paling terkenal dari Yeats “Easter 1916” telah muncul tidak kurang daripada 12 kali dalam ucapan awam Biden sejak beliau memegang jawatan.

“Mereka fikir saya melakukannya kerana saya orang Ireland,” kata Biden baru-baru ini. “Saya melakukannya kerana mereka adalah penyair terbaik.”

Menjelang perjalanan itu, Rumah Putih mengedarkan salasilah keluarga yang meluas sejak 1803, kepada pembuat kasut dan jurutera awam dan pengawas kesatuan yang akhirnya akan meninggalkan Ireland dengan kapal menuju Amerika. Kebanyakannya pergi semasa kebuluran Ireland pada tahun 1840-an dan 1850-an di atas apa yang disebut oleh Biden sebagai “kapal keranda” kerana begitu ramai penumpang mereka tidak terselamat daripada laluan itu.

Pengalaman nenek moyangnya telah meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan pada Biden, yang personanya ditakrifkan oleh keyakinan abadi walaupun pengalamannya sendiri mengalami kehilangan yang mendalam.

“Salah seorang rakan sekerja saya di Senat, Daniel Patrick Moynihan, pernah membuat pemerhatian yang mudah tetapi mendalam tentang kami Ireland: ‘Gagal memahami bahawa kehidupan akan menjatuhkan anda adalah gagal memahami kehidupan Ireland,'” dia menulis dalam memoir 2017 beliau.

Kembali ke Ireland sebagai presiden telah lama menjadi pilihan Biden, yang juga merancang untuk bertemu dengan pemimpin Ireland, berucap di Parlimen dan menyampaikan ucapan pada waktu malam di hadapan Katedral St. Muredach, di barat laut Ireland, sebelum kembali ke Washington pada Sabtu. Rumah Putih berkata datuk moyang Biden, Edward Blewitt menjual 28,000 batu bata kepada katedral pada 1828 untuk membina tiangnya.

Dia akan disertai oleh beberapa ahli keluarganya untuk perjalanan itu. Apabila dia melawat sebagai naib presiden pada 2016, dia menghabiskan enam hari merentasi pulau itu bersama beberapa cucu dan kakaknya, salasilah keluarga yang baru dijana di tangan.

Secara kebetulan, Biden dalam lawatan itu ke Ireland pada hari yang sama majoriti pengundi British memilih untuk meninggalkan Kesatuan Eropah, keputusan yang ditentangnya dan menimbulkan persoalan pelik bagi Ireland Utara, yang merupakan sebahagian daripada UK.

Ketika pembantu bersedia untuk bekerja merancang lawatannya sebagai presiden, legasi Brexit terus kelihatan. Pertikaian mengenai peraturan perdagangan antara UK dan Kesatuan Eropah, yang menjadi milik Republik Ireland, menguji perjanjian Good Friday dan keamanannya yang rapuh.

Ia adalah satu perkara yang Biden mengambil perhatian terlalu besar apabila mengambil alih jawatan. Dia memberi amaran kepada perdana menteri British yang berturut-turut untuk menyelesaikan pertikaian sebelum ulang tahun – secara diam-diam bergantung pada keseluruhan perjalanannya. Selepas berbulan-bulan rundingan, PM semasa Rishi Sunak mencapai perjanjian untuk menyelesaikan pertikaian itu pada Februari, walaupun parti politik kesatuan utama Ireland Utara masih belum menandatanganinya. Namun, pengaturan itu membuka jalan untuk lawatan Biden bulan ini.

Sunak dijangka bertemu Biden apabila dia tiba, dan kedua-duanya akan bertemu untuk perbincangan di Belfast pada hari Rabu.

Biden berharap untuk menggunakan perjalanannya sebagai peringatan tentang apa yang dapat dihasilkan oleh diplomasi yang berterusan pada saat peranan Amerika di luar negara sedang dibahaskan. Ketegangan pengasingan di kalangan Republikan telah membawa kepada persoalan tentang ketahanan kepimpinan global Washington. Perjanjian Good Friday, yang diuruskan oleh Amerika Syarikat, berdiri sebagai salah satu contoh diplomasi AS yang paling kekal sejak akhir abad ke-20.

“Presiden Biden telah bercakap tentang internasionalisme liberal sebagai sesuatu yang boleh kembali, dia bercakap tentang demokrasi berbanding autokrasi, semua perkara seperti ini. Jadi dalam itu, saya fikir dia mahu melihat contoh yang baik tentang kedaulatan undang-undang dalam dasar luar AS. Dan ini adalah contoh yang bagus untuk itu. Ini adalah satu pencapaian,” kata Liam Kennedy, pengarah Institut Clinton untuk Pengajian Amerika di Kolej Universiti Dublin.

“Perjanjian Good Friday sudah tentu merupakan salah satu perkara di mana anda boleh mendapatkan pembelian dua parti sebenar di Washington,” kata Kennedy. “Percayalah, itu adalah perkara yang agak luar biasa.”

Presiden Joe Biden mengadakan pertemuan dua hala dengan TYT Leo Varadkar, Taoiseach dari Ireland, di Pejabat Oval Rumah Putih, di Washington pada hari Jumaat, 17 Mac 2023.

Ketegangan berdarah antara Kesatuan Protestan, yang menyokong baki sebahagian daripada United Kingdom, dan Nasionalis Ireland Katolik, yang menyokong penyatuan semula dengan Republik, kebanyakannya telah ditinggalkan dalam era lain. The Troubles membawa kepada lebih daripada 3,500 kematian, kebanyakannya orang awam, dan lebih banyak korban.

Sebagai senator, Biden lantang bersuara menyokong usaha perdamaian Amerika di Ireland Utara. Dia juga menentang mengekstradisi suspek IRA dari AS ke Britain, dengan alasan sistem keadilan yang wujud di Ireland Utara pada masa itu adalah tidak adil.

Pada tahun 1988, dia memberitahu majalah Amerika Ireland dalam cerita muka depan (tajuk: “Fiery Joe Biden: White House bound?”) bahawa sebagai presiden dia akan aktif dalam usaha mencapai keamanan.

“Jika kita mempunyai kewajipan moral di bahagian lain di dunia, mengapa dengan nama Tuhan kita tidak mempunyai kewajipan moral kepada Ireland? Ia adalah sebahagian daripada darah kita. Ini darah darah saya, tulang tulang saya,” katanya.

Sedekad kemudian, perbincangan tiga hala antara AS, Ireland dan Britain menghasilkan Perjanjian Good Friday, yang berusaha untuk menamatkan pertumpahan darah melalui kerajaan perkongsian kuasa antara ahli kesatuan dan nasionalis.

Namun kerajaan itu hanya berfungsi secara sporadis dalam suku abad sejak perjanjian itu ditandatangani dan telah dibekukan selama lebih setahun selepas Kesatuan Demokratik menarik diri kerana pertikaian perdagangan Brexit.

John Finucane, ahli Parlimen Britain dari parti nasionalis Ireland Sinn Fein, berkata lawatan Biden ke Ireland Utara minggu ini akan menjadi “bantuan besar” ke arah menyelesaikan beberapa perbezaan yang berlarutan.

Seorang peguam yang bapanya sendiri dibunuh oleh kumpulan paramilitari Loyalist dalam pakatan sulit dengan pasukan kerajaan UK pada 1989, Finucane berkata lawatan Biden adalah peringatan tentang peranan Amerika dalam mengawal keamanan.

“Bukan satu rahsia bahawa saya tidak fikir kita akan mempunyai proses damai atau sudah tentu Perjanjian Good Friday tanpa penglibatan pentadbiran Amerika, dan pentadbiran Amerika berturut-turut dalam melaksanakan keamanan kita,” katanya. “Joe Biden sendiri mempunyai rekod prestasi yang sangat kukuh dalam menyokong proses damai kami. Jadi saya rasa sangat sesuai dia akan datang ke sini minggu depan.”

Namun, ancaman keganasan tidak pernah hilang sepenuhnya, satu realiti terbukti apabila perkhidmatan perisikan British meningkatkan tahap ancaman keganasan di Ireland Utara daripada “banyak” kepada “teruk” pada akhir Mac.

Operasi yang dipanggil “Operasi Rondoletto” yang berlangsung pada hujung minggu Paskah menjelang lawatan Biden ditetapkan menelan belanja kira-kira $8.7 juta (£7 juta), kata perkhidmatan polis, dan termasuk pegawai pengiring motosikal, pakar senjata api dan pakar pencarian.

Ditanya bulan lalu sama ada tahap keganasan yang meningkat akan menghalangnya daripada melawat, bagaimanapun, Biden tidak kelihatan bimbang.

“Tidak, mereka tidak boleh menghalang saya,” katanya.

result togel singapore

pemetuan sidney

signi togel hari ini

info togel hari ini hk

data hk 4d