Pertempuran fitnah Fox News tidak menghentikan pembohongan pilihan raya Trump
slot online

Pertempuran fitnah Fox News tidak menghentikan pembohongan pilihan raya TrumpCNN

Pertembungan fitnah antara Fox News dan firma perkhidmatan pilihan raya kecil, yang akan dibicarakan minggu ini, mewakili detik paling penting di mana mereka yang menyebarkan dakwaan palsu bekas Presiden Donald Trump bahawa pilihan raya 2020 telah dicuri mesti menjawab kelakuan yang masih meracuni demokrasi Amerika.

Sistem Pengundian Dominion mendakwa rangkaian konservatif mengisytiharkan teori konspirasi bekas presiden, termasuk mengenai mesin pengundinya, untuk mengelakkan pengasingan penontonnya dan untuk kebaikan keuntungannya.

Perbicaraan telah dijadualkan dibuka pada hari Isnin tetapi hakim mengumumkan petang Ahad bahawa ia akan ditangguhkan sehingga Selasa. Sebabnya tidak segera jelas. Tetapi The Wall Street Journal, yang dimiliki oleh Pengerusi Fox Corporation Rupert Murdoch, melaporkan bahawa Fox telah membuat desakan lewat untuk menyelesaikan pertikaian itu di luar mahkamah, memetik orang yang biasa dengan perkara itu.

Drama yang dijangka dimainkan di bilik mahkamah Delaware mewakili detik yang luar biasa dalam sejarah Amerika moden kerana ia boleh menunjukkan bagaimana kebenaran telah dicemari sebagai mata wang politik dan menyerlahkan model perniagaan sayap kanan yang bergantung pada berputar realiti alternatif. Namun, ia masih tidak jelas sama ada Trump – pengarang utama konspirasi menghakis bahawa pilihan raya 2020 adalah penipuan – akan akhirnya membayar harga peribadi atau politik yang ketara.

Idea bahawa dakwaan Trump – digemakan oleh pembantu dan sekutunya di Fox dan kadangkala oleh personaliti saluran itu – mempunyai sebarang merit bahkan tidak akan berjaya menjadi pangkalan pertama dalam perbicaraan. Dalam satu perkembangan yang luar biasa semasa perbicaraan pra-perbicaraan, Hakim Mahkamah Tinggi yang mengetuai Eric Davis memutuskan bahawa juri tidak perlu memutuskan satu isu penting: sama ada dakwaan Fox tentang Dominion adalah benar.

“Bukti yang dibangunkan dalam prosiding sivil ini menunjukkan bahawa KRISTAL jelas bahawa tiada satu pun Penyata yang berkaitan dengan Dominion mengenai pilihan raya 2020 adalah benar,” tulis Davis, dalam keputusan bulan lalu yang secara ketara mengecilkan laluan rangkaian untuk melancarkan pembelaan.

Kes epik itu kini menghidupkan percubaan oleh Dominion untuk membuktikan piawaian undang-undang untuk fitnah yang Fox pasti tahu (atau sangat disyaki) ia berbohong tentang isu yang dihadapi pada masa itu dan bahawa ia bertindak dengan “niat jahat sebenar.”

Walaupun dia bersungguh-sungguh menafikan melanggar mana-mana undang-undang, bekas presiden itu nampaknya menghadapi kemungkinan dakwaan dalam siasatan ke atas percubaannya untuk membatalkan kemenangan pilihan raya Presiden Joe Biden oleh seorang peguam daerah di Georgia dan oleh peguam khas Jack Smith dalam kelakuannya sebelum ini. kepada pemberontakan Capitol AS. Dan banyak lapisan tingkah laku Trump yang merosakkan demokrasi telah dikatalogkan dalam temu bual dan keterangan awam yang diambil oleh jawatankuasa pilihan Dewan apabila Demokrat mengawal dewan tahun lepas.

Tetapi kepalsuan pilihan raya yang korup masih membentuk asas kempen Trump 2024 untuk memenangi semula Rumah Putih. Berjuta-juta penyokong Trump telah menerima idea bahawa beliau telah disingkirkan secara haram daripada jawatan atas premis bahawa beliau benar-benar menang pada 2020.

Ia juga dipersoalkan sama ada penonton media konservatif akan mendengar banyak tentang perbicaraan dan mendapat maklumat yang mencukupi yang mungkin meyakinkan mereka untuk mengubah fikiran mereka tentang 2020.

Desakan Trump bahawa pilihan raya itu dicemari penipuan memberi beberapa orang kanan Republikan mimpi buruk ketika mereka cuba bangkit daripada kekalahannya pada 2020 dan mengatasi kekecewaan mereka kerana kekurangan “gelombang merah” pada pertengahan penggal tahun lalu, walaupun memenangi Dewan.

Sebagai Gabenor GOP Georgia Brian Kemp meletakkannya di CNN “Negeri Kesatuan” Ahad, bekas presiden memaksa partinya untuk terus melihat cermin pandang belakang dan menghalang usahanya untuk melihat masa depan.

Satu hujah teras di mahkamah mungkin akan cuba menunjukkan bahawa Fox percaya bahawa memberitahu penonton kebenaran yang menyusahkan adalah tidak baik untuk perniagaan – faktor yang mendorong media sayap kanan pada 2020 dan masih berlaku sehingga kini. Bukti ini dapat dilihat dengan cara Parti Republikan tetap tidak mahu menimbulkan kemarahan pengundi asasnya dua tahun kemudian. Walaupun ramai pemimpin tertinggi parti telah memberi isyarat bahawa mereka mahu beralih daripada Trump, satu-satunya bahagian GOP yang mempunyai kuasa di Washington – majoriti Parti Republikan Dewan – telah melakukan usaha berulang kali untuk melindungi Trump daripada akauntabiliti sepanjang pilihan raya 2020 dan untuk memutarbelitkan apa yang sebenarnya. berlaku pada 6 Januari 2021.

Tetapi prosiding mahkamah terhadap Fox – seperti proses perlembagaan yang menjamin peralihan kuasa antara Trump dan Biden, walaupun satu dicemari oleh keganasan – menunjukkan bahawa instrumen akauntabiliti negara itu tetap utuh, walaupun usaha Trump.

Fox News dan syarikat induknya, Fox Corporation, menafikan salah laku. Mereka berhujah bahawa siaran penuh teori konspirasi mereka selepas pilihan raya 2020 dilindungi oleh Pindaan Pertama dan bahawa kerugian dalam kes itu akan menjadi tamparan hebat kepada kebebasan akhbar.

Tetapi menjelang perbicaraan telah menjadi katalog yang memalukan dan pembalikan untuk kedua-dua rangkaian dan premis yang lebih luas bahawa terdapat apa-apa pada dakwaan palsu Trump.

Hakim, misalnya, memerhatikan minggu lalu dalam perbicaraan pra-perbicaraan bahawa terdapat had yang mantap dan diterima untuk hak Pindaan Pertama.

“Untuk pergi ke sana dan berkata, ‘Apa yang Fox lakukan telah dilindungi oleh Pindaan Pertama,’ itu separuh daripada cerita. Ia dilindungi oleh Pindaan Pertama jika anda tidak dapat menunjukkan niat jahat sebenar,” katanya.

Teks dan e-mel antara personaliti dan pengurus Fox, dan deposisi yang dikeluarkan oleh Dominion, mencadangkan bahawa secara peribadi, beberapa di saluran itu menolak dakwaan Trump tetapi menguatkannya di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa bercakap benar mungkin memaksa penonton beralih ke tempat lain.

Sebagai contoh, Murdoch menghantar e-mel kepada Ketua Pegawai Eksekutif Fox News Suzanne Scott memberitahunya bahawa rangkaian konservatif saingan Newsmax perlu “dipantau.” Dalam mesej lain, sauh Fox Tucker Carlson memberitahu rakan sekerjanya Laura Ingraham, “Penonton kami adalah orang yang baik dan mereka percaya [the election fraud claims].”

Fox telah menuduh Dominion memilih ceri memetik petikan dan teks yang merosakkan sebelum perbicaraan. Tetapi bukti yang telah muncul menunjukkan bahawa keinginan Fox untuk memenuhi kepercayaan penontonnya, walaupun dengan maklumat yang tidak benar, berkait rapat dengan pendekatan Trump sendiri dan mencerminkan cara Parti Republikan tidak suka menentang penyokong bekas presiden itu. .

Dari waktu pembukaan jawatan presidennya, Trump menjelaskan bahawa dia akan mencipta visi alternatif tentang realiti yang boleh diterima oleh penyokongnya dan yang akan membantunya menumbangkan peraturan dan konvensyen jawatan presiden. Gesaan marah oleh setiausaha akhbar pertama Trump, Sean Spicer, pada Januari 2017 bahawa bosnya telah menarik orang ramai perasmian terbesar dalam sejarah kelihatan pada masa itu pelik dan tidak masuk akal. Tetapi jika difikirkan semula, ia adalah tanda pertama usaha harian untuk memusnahkan kebenaran demi kepentingan politik Trump, yang akhirnya berubah menjadi pembohongan mengenai pilihan raya yang dicuri yang meyakinkan ramai penyokong bekas presiden itu. Kemuncak semua ini adalah serangan gerombolan oleh penyokongnya ke atas Kongres pada 6 Januari 2021, semasa pengesahan kemenangan Biden.

Idea bahawa perbicaraan fitnah Fox sebenarnya mungkin memainkan peranan dalam membersihkan pembohongan tentang pilihan raya 2020 nampaknya tidak masuk akal kerana kuasa kepalsuannya telah bertahan dalam banyak pertembungan dengan kebenaran sebelum ini. Walaupun beberapa mahkamah di beberapa negeri menolak kes Trump yang mendakwa penipuan pilihan raya selepas pilihan raya 2020, idea bahawa pilihan raya itu dicuri masih menjejaskan kepercayaan terhadap demokrasi Amerika di kalangan penyokongnya. Hanya 29% daripada Republikan dalam tinjauan pendapat CNN/SSRS yang diterbitkan pada Julai 2022 mempunyai keyakinan bahawa pilihan raya AS benar-benar mewakili kehendak rakyat.

Ini, mungkin, tidak menghairankan. Kerana semasa dia memegang jawatan, Trump tidak merahsiakan strateginya, memberitahu dunia secara terang-terangan bagaimana dia beroperasi.

“Tetap bersama kami. Jangan percaya omong kosong yang anda lihat daripada orang-orang ini, berita palsu,” katanya dalam arahan kepada penyokongnya pada konvensyen Veteran Perang Asing di Kansas City pada 2018. “Apa yang anda lihat dan apa yang anda baca bukan apa yang berlaku.”

Lima tahun kemudian, Trump masih melakukannya.

“Kami menang pada 2016. Kami menang lebih banyak pada 2020 tetapi ia telah ditipu,” kata Trump dalam perhimpunan besar pertama kempennya di Waco, Texas, pada akhir Mac.

Hakikat bahawa Trump terus menyebarkan kepalsuan seperti itu – dan bahawa ramai dalam Parti Republikan tetap tidak mahu mencabarnya – menjengkelkan beberapa pemimpin parti yang melihat sebagai calon pilihan Trump, yang menggembar-gemburkan pemilihannya sebagai harga sokongannya, berkobar-kobar. negeri dalam pilihan raya pertengahan tahun lalu.

Kemp dari Georgia memberi amaran, sebagai contoh, bahawa sentiasa membawa 2020 akan mewujudkan satu lagi bencana politik untuk partinya.

“Saya fikir mana-mana calon, untuk boleh menang, ialah bercakap tentang tujuan kami, fokus pada masa depan, bukan melihat cermin pandang belakang,” kata Kemp kepada Jake Tapper dari CNN pada hari Ahad.

“Jika anda melihat cermin pandang belakang terlalu lama semasa anda memandu, anda akan melihat ke atas, dan anda akan terserempak dengan seseorang, dan itu tidak akan menjadi baik.”

Namun hakikat bahawa Trump, menurut banyak tinjauan pendapat, kekal sebagai pendahulu untuk pencalonan Republikan pada 2024 dan masih sangat popular di kalangan pengundi akar umbi konservatif menunjukkan bahawa ia akan mengambil masa yang jauh lebih daripada paparan di mahkamah untuk memulihkan kebenaran tentang 2020.

Dan GOP mungkin akan melihat di cermin pandang belakang untuk beberapa waktu akan datang.

resul sgo

peng sidny

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

angka hk keluar malam ini

keluaran sgp