Philadelphia mencapai penyelesaian .25 juta atas salah laku polis semasa protes George Floyd 2020
slot online

Philadelphia mencapai penyelesaian $9.25 juta atas salah laku polis semasa protes George Floyd 2020CNN

City of Philadelphia telah mengumumkan penyelesaian $9.25 juta dengan beratus-ratus orang yang menyaman bandar itu dengan mendakwa “kekuatan yang berlebihan dan tidak munasabah” oleh polis semasa pergolakan awam berhubung pembunuhan George Floyd pada 2020.

Tuntutan yang difailkan bagi pihak 343 plaintif mendakwa bahawa tindak balas oleh polis menyebabkan penunjuk perasaan mengalami “kecederaan fizikal yang, dalam beberapa kes, memerlukan rawatan perubatan dan kemasukan ke hospital, serta kesedihan emosi” semasa protes terhadap kekejaman polis pada 31 Mei 2020 – hanya beberapa hari selepas Floyd dibunuh oleh seorang pegawai polis di Minneapolis.

Pegawai polis Philadelphia menggunakan “gas pemedih mata, semburan lada, dan peluru getah” terhadap penunjuk perasaan “dan dalam beberapa kes menahan peserta dan orang ramai” mengikut tuntutan mahkamah, yang difailkan oleh Dana Pertahanan Undang-undang, Pusat Undang-undang Penghapusan, dan Kairys, Rudovsky , Messing, Feinberg & Lin LLP.

Bandar itu juga bersetuju untuk melepaskan diri daripada program 1033, “program persekutuan yang mempersenjatai penguatkuasaan undang-undang negeri dan tempatan dengan senjata dan peralatan ketenteraan,” menurut kenyataan oleh Dana Pertahanan Undang-undang mengenai penyelesaian itu.

Di bawah perjanjian itu, bandar itu juga akan memberi geran antara $500,000 dan $600,000 kepada Dana Komuniti Bread & Rose untuk menyediakan kaunseling kesihatan mental percuma dan pengaturcaraan yang diterajui komuniti untuk “semua penduduk dalam radius koridor 52nd Street di Philadelphia Barat, bukan hanya plaintif dalam tuntutan mahkamah,” menurut kenyataan akhbar bandar itu.

Penyelesaian itu tidak termasuk pengakuan liabiliti atau salah laku oleh defendan, dan pemfailan mahkamah dengan syarat penyelesaian menunjukkan bandar itu terus menafikan sebarang salah laku.

Cara polis bertindak balas terhadap protes mendapat perhatian yang mendalam semasa protes besar-besaran yang meletus di seluruh negara selepas kematian Floyd ketika polis di bandar-bandar utama cuba meredakan kekacauan dengan gas pemedih mata dan peluru getah.

Dalam kenyataan itu, Dana Pertahanan Undang-undang berkata ini adalah “penyelesaian yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan Kota Philadelphia untuk penggunaan kekerasan ketenteraan yang berlebihan oleh Jabatan Polis Philadelphia” semasa protes 2020.

Pesuruhjaya Polis Philadelphia Danielle Outlaw berkata “Jabatan Polis Philadelphia ialah organisasi pembelajaran, dan kami tetap berdedikasi untuk bergerak ke hadapan dengan cara yang bermakna dan produktif,” menurut siaran berita dari bandar itu.

“Kami akan terus berusaha tanpa henti ke arah menambah baik perkara yang kami lakukan sebagai polis untuk melindungi hak pindaan pertama penunjuk perasaan, memastikan komuniti dan pegawai kami selamat, dan akhirnya membuktikan bahawa kami komited kepada standard yang lebih tinggi,” sambungnya.

Penyelesaian itu “mempamerkan pengiktirafan terhadap kerosakan yang telah dilakukan oleh PPD di seluruh Philadelphia Barat dan ia menyampaikan kepentingan untuk memusatkan komuniti dalam laluan ke arah penyembuhan,” kata Cara McClellan, pengarah dan profesor profesor bersekutu Advokasi untuk Klinik Keadilan Perkauman dan Sivil. di Universiti Pennsylvania.

“Penyelesaian hari ini menetapkan duluan penting untuk akauntabiliti dalam kes akan datang,” tambahnya.

pengeluaran sgp hari ini

pengeluaran sdy hari ini

sidney

pengeluaran hongkong

totobet.net singapore