Raffles dan Fairmont Doha: Hotel ini berbentuk seperti pedang raksasa
slot online

Raffles dan Fairmont Doha: Hotel ini berbentuk seperti pedang raksasa

Nota Editor: Siri Perjalanan CNN ini, atau pernah, ditaja oleh negara yang ditonjolkannya. CNN mengekalkan kawalan editorial penuh ke atas perkara, pelaporan dan kekerapan artikel dan video dalam tajaan, dengan mematuhi dasar kami.CNN

Di Qatar, sebuah negara di mana kereta api bawah tanah mempunyai ruang kelas perniagaan dan makan tengah hari Jumaat adalah sukan yang kompetitif, kemewahan hanyalah asas.

Untuk hotel baharu benar-benar menonjol di sini, perekanya perlu melakukan sesuatu yang luar biasa dramatik – seperti menghabiskan masa lima tahun mendirikan bangunan serba baharu dalam bentuk lambang negara.

Tambahan baharu ini ke Doha latar langit dipanggil Menara Katara dan dibahagikan antara dua jenama hotel, Fairmont dan Raffles. Masing-masing menduduki separuh daripada bangunan seluas 300,000 meter persegi, yang direka bentuk menyerupai sepasang scimitar silang Qatar.

Terletak di samping perairan akuamarin di Teluk Parsi, hotel kembar persaudaraan ini masing-masing mewah dengan cara mereka sendiri.

The Raffles, hartanah semua suite di separuh kiri bangunan, mendapat inspirasi daripada seni halus. Di lobi, terdapat piano besar berwarna putih, dengan cahaya dipantulkan padanya dari kaleidoskop berputar 60 meter (197 kaki) yang ditayangkan di siling.

Terdapat pawagam peribadi, lengkap dengan tempat duduk baldu merah yang selesa dan makanan ringan khas yang disediakan oleh chef hotel. Bar atas bumbung, Acoustic, menganjurkan persembahan secara langsung di samping bar bergaris kristal yang direka bentuk menyerupai gelas wiski.

Suite paling tinggi ialah Suite Raffles yang dinamakan sesuai, yang terletak di atas dua tingkat hotel dan mempunyai kolam renang peribadi sendiri, lif dalaman, salun rambut dan juga hammam.

Blue Cigar, bar koktel dan cerut dengan bahagian dalam berwarna biru tua dan rak buku setinggi siling, terasa seperti tempat melepak Bond.

Tetapi rak buku setinggi siling itu bukan sekadar hiasan. Semasa sommelier cerut memilih stogie atau pelayan memberikan peluncur pada roti berwarna biru, pelawat akan ditanya nama pengarang kegemarannya.

Dalam masa sejam, kemungkinan ahli kakitangan akan kembali kepada pelawat dengan membawa salinan buku yang jarang ditemui oleh pengarang khusus itu. Pakar buku nadir telah dihantar ke seluruh dunia untuk membina perpustakaan hotel yang mengagumkan.

Beberapa sorotan koleksi ialah edisi pertama “Moby Dick” dan edisi terawal epik Homer “The Odyssey” yang pernah dicetak dalam bahasa Inggeris.

Para tetamu akan diberikan sepasang sarung tangan dan kaca pembesar untuk meneliti halaman itu sendiri atau boleh meminta seorang kakitangan membaca petikan tertentu dengan kuat.

Angela Moore, yang menjalankan PR antarabangsa dan komunikasi untuk lembaga pelancongan Qatar, mengambil giliran sebagai pelancong dalam lawatan ke Menara Katara baru-baru ini.

“Saya melihat banyak hotel dalam kerja saya,” katanya. “Banyak hotel berpendapat mereka boleh menawarkan bilik yang bagus dengan pemandangan yang cantik, tetapi apa yang Fairmont dan Raffles lakukan di sini adalah lebih daripada sekadar kemewahan. Setiap hartanah mengagumkan dan dipilih susun untuk setiap tetamu secara individu.”

Malaki Raffles Lounge ialah tempat popular untuk minum petang.

Jadi, bagaimanakah tetamu memilih separuh daripada bangunan yang mereka mahu tempah?

Christian Hirt, pengarah urusan bagi kedua-dua hartanah, menjelaskan bahawa setiap hotel mempunyai jenis asas pelanggannya sendiri.

Apabila ditanya bagaimana membezakan antara mereka, dia berkata: “Tetamu Raffles adalah pengembara yang halus mencari pengalaman budaya baharu yang berbeza yang belum pernah mereka alami sebelum ini. Tetamu Fairmont adalah pengembara berpengalaman yang ingin menerokai destinasi dan budaya tempatan dengan cara yang asli, dengan pasangan dan keluarga yang ingin menikmati hartanah dan destinasi yang meriah.”

Perasaan keceriaan Fairmont bermula sebaik sahaja anda masuk.

Petak-petak emas 18 karat digunakan untuk mencipta tekstur pada dinding, dan candelier terbesar di dunia – dengan ketinggian 56 meter (183 kaki) – memancarkan cahaya mutiara dan emas pada anda.

Konsep reka bentuk Fairmont datang daripada budaya mewah yang lain – kapal layar.

Bilik-bilik adalah elegan dan hangat dalam warna putih dan biru, dengan bilik-bilik yang menghadap ke timur menghadap ke Teluk Parsi. Katil diliputi oleh kepala katil baldu putih melengkung yang menyerupai salah satu simbol paling terkenal di negara ini – mutiara.

Tema nautika diteruskan, tetapi secara halus – fikirkan arca cangkerang, lampu sisi katil yang diilhamkan oleh lampu taufan dan buku seni dengan gambar lautan dunia.

Terdapat juga meja dan butiran bilik lain yang bertatahkan jubin berwarna-warni, bentuk Islam klasik – patut dikunjungi ke Muzium Seni Islam rekaan IM Pei Doha untuk mengetahui lebih lanjut tentang tradisi ini.

Dalam bar Provok yang elegan di tingkat 33, kaca biru dan putih memberikan rasa ringan dan lapang sambil memaksimumkan cahaya matahari padang pasir yang terang.

Falconry ialah hobi yang popular di Timur Tengah, dengan souk tempatan mempunyai keseluruhan sayap (pun intended) khusus untuk burung dan gaya hidup kelas tinggi mereka di beberapa kediaman paling berprestij di Qatar.

Oleh itu, rasanya wajar bahawa dua suite termahal di Fairmont – Peregrine dan Lanner – dinamakan sempena baka falcon.

Perkhidmatan di kedua-dua hartanah adalah sopan dan bersahaja. Kakitangan meja depan dan concierge memakai sut dan pakaian yang direka khas daripada jenama fesyen British yang dinamakan No Uniform, yang turut mencipta pakaian kerja untuk hotel mewah seperti Claridge’s di London.

Pekerja wanita Fairmont memakai pakaian lengan panjang dengan perincian bunga berwarna-warni, manakala penjaga pintu dan penjaga pintu Raffles memakai sut tiga helai kecil dengan topi atas.

Menara Katara ialah salah satu daripada pusat seni bina Lusail, perbandaran kedua terbesar di Qatar, yang dibina di atas tanah tebus guna untuk melengkung di sepanjang sekerat Teluk Parsi.

Ia terletak kira-kira 20 kilometer (12.5 batu) di utara ibu kota Doha dan lima kilometer (tiga batu) di utara Perkampungan Budaya Katara.

Kawasan itu adalah rumah kepada Stadium Lusail, yang merupakan venue utama untuk Piala Dunia pada November dan Disember tahun lalu – terutamanya, perlawanan akhir antara Perancis dan akhirnya pemenang Argentina – serta litar perlumbaan Formula Satu yang menganjurkan Qatar Grand 2021. Acara prix.

Hotel Fairmont dan Raffles dibuka secara rasmi kepada orang ramai pada Januari 2023.

Walau bagaimanapun, sebelum itu, ia digunakan semasa Piala Dunia untuk pegawai FIFA dan – khabar angin mengatakan – ahli keluarga diraja Qatar.

Skimtar bersilang adalah ciri paling menonjol bagi lambang negara Qatar. Lambang yang dikemas kini telah didedahkan oleh kerajaan pada musim luruh lalu, yang kebetulan bertepatan dengan tamatnya kerja pembinaan bangunan itu.

Reka bentuk dua pedang Qatar boleh dilihat di seluruh negara Timur Tengah, daripada cawan kopi hinggalah kepada barang kemas. Tetapi ini adalah kali pertama bentuk itu muncul dalam bentuk bangunan.

sg totobet

pengeluaran sidney berapa

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

totobet data hongkong

totobet net singapura