Rakyat Amerika yang terdedah tidak sabar dengan persoalan tentang satu lagi pusingan penggalak Covid-19 pada musim bunga ini
slot online

Rakyat Amerika yang terdedah tidak sabar dengan persoalan tentang satu lagi pusingan penggalak Covid-19 pada musim bunga ini

Walaupun kebanyakan rakyat Amerika dengan senang hati meletakkan langkah berjaga-jaga pandemik — termasuk vaksin — di pandangan belakang, sesetengah yang cuba melindungi diri mereka atau orang tersayang daripada penyakit yang teruk telah dengan cemas tertanya-tanya berapa lama mereka boleh mendapatkan suntikan sekali lagi.

Salah seorang daripada mereka ialah Michael Osterholm, yang mengarahkan Pusat Penyelidikan dan Pencegahan Penyakit Berjangkit Universiti Minnesota.

Lelaki berusia 70 tahun itu pantas mendapat penggalak bivalen yang dikemas kini apabila ia dilancarkan di AS pada musim gugur lalu. Penggalak bivalen kini disyorkan untuk semua rakyat Amerika 5 dan lebih tua sekurang-kurangnya dua bulan selepas dos terakhir vaksin mereka atau tiga bulan selepas jangkitan Covid-19.

Pada Februari, kira-kira enam bulan selepas penggalaknya sebelum ini, Osterholm bertanya tentang menambah perlindungannya dengan pukulan bivalen kedua, tetapi “Saya ditolak,” katanya.

Kajian keberkesanan vaksin Covid-19 menunjukkan bahawa perlindungan mereka terhadap jangkitan, lawatan bilik kecemasan dan kemasukan ke hospital memudar selepas enam bulan apabila tahap antibodi peneutral dalam darah menurun. Sesetengah perlindungan ditinggalkan dalam sel B dan sel T, komponen sistem imun yang mengekalkan ingatan penceroboh masa lalu, walaupun tempoh perlindungan itu tidak difahami sepenuhnya.

Minggu lalu, Osterholm dijangkiti Covid-19 buat kali pertama.

“Saya tidak tahu bagaimana saya menangkapnya,” katanya. “Saya memakai N95 [masks]keseluruhan sembilan ela.”

Osterholm tahu bahawa walaupun dia telah mendapat penggalak bivalen kedua, dia mungkin masih jatuh sakit — vaksin Covid-19 tidak memberikan jenis imuniti pensterilan yang diperlukan untuk menyekat jangkitan sepenuhnya — tetapi dia tidak boleh membantu tetapi tertanya-tanya sama ada dia mungkin bangkit sedikit lebih cepat.

“Saya tertanya-tanya bagaimana keadaannya jika mendapatnya,” katanya.

Memandangkan virus yang menyebabkan Covid-19 telah berkembang, ia telah mengatasi semua jenis imuniti pasif yang ada, antibodi yang doktor pernah berikan kepada orang yang terdedah untuk meningkatkan pertahanan imun mereka sendiri. Ini menjadikan vaksin sebagai salah satu daripada jumlah perlindungan yang semakin berkurangan untuk orang yang berisiko tinggi untuk jangkitan Covid-19 yang teruk.

Perlindungan daripada penggalak bivalen mungkin semakin berkurangan

Vaksin bivalen termasuk dua jenis arahan untuk membantu tubuh melawan Covid-19. Yang pertama menunjukkan cara mengenali strain nenek moyang Covid-19, yang tidak lagi beredar. Set kedua membantu ia lebih mengenali dan menyerang virus Omicron dan keturunannya.

Data yang dikumpul oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS menunjukkan bahawa kemas kini vaksin telah meningkatkan perlindungan.

Orang yang mendapat suntikan adalah 14 kali lebih kecil kemungkinannya untuk mati berbanding orang yang tidak divaksinasi dan tiga kali lebih kecil kemungkinannya untuk mati berbanding orang yang diberi vaksin yang tidak mendapat penggalak bivalen.

Sekumpulan pakar yang menasihati FDA AS mengenai keputusan vaksinnya mengesyorkan pada bulan Januari supaya agensi itu menghentikan vaksin monovalen, yang hanya melindungi daripada strain nenek moyang, dan memberikan dos bivalen untuk suntikan pertama kepada rakyat Amerika yang belum mendapat Covid pertama mereka -19 vaksin, kumpulan yang terutamanya termasuk bayi dan kanak-kanak kecil.

Walaupun vaksin bivalen telah membantu, data baharu menunjukkan bahawa sama seperti penggalak yang datang sebelum mereka, perlindungan mereka mungkin mula berkurangan.

Dalam dua bulan pertama selepas orang dewasa mendapat penggalak yang dikemas kini, suntikan nampaknya lebih kurang 50% lebih berkesan untuk mencegah lawatan ke hospital atau bilik kecemasan kerana Covid-19, di samping sedikit perlindungan yang tinggal daripada suntikan sebelumnya.

Menjelang empat bulan, bagaimanapun, perlindungan tambahan daripada vaksin bivalen untuk langkah yang sama jatuh kepada lebih sedikit daripada 30%, menurut data yang dibentangkan pada mesyuarat Februari Jawatankuasa Penasihat CDC mengenai Amalan Imunisasi.

Memetik trend ini, United Kingdom dan Kanada telah mula membenarkan orang tertentu untuk mendapatkan satu lagi penggalak bivalen.

Pada bulan Februari, Jawatankuasa Bersama Vaksinasi dan Imunisasi UK mengesyorkan bahawa penggalak bivalen tambahan ditawarkan sekurang-kurangnya enam bulan selepas dos terdahulu kepada orang dewasa 75 tahun ke atas, warga emas yang tinggal di rumah jagaan kediaman dan sesiapa yang berumur 12 tahun ke atas yang telah menindas imun. fungsi.
Agensi Kesihatan Awam Kanada berkata orang dewasa mungkin ditawarkan suntikan bivalen tambahan jika mereka lebih tua, tinggal di penjagaan kediaman, atau berumur lebih dari 12 tahun dengan keadaan atau rawatan yang menjejaskan fungsi imun mereka.

Malah, pegawai AS masih cuba memujuk majoriti rakyat Amerika untuk mempertimbangkan untuk mendapatkan pukulan bivalen pertama sekalipun. Hanya kira-kira 54 juta rakyat Amerika — kurang daripada 1 dalam 5 daripada mereka yang layak — telah menerima penggalak bivalen sejak kerajaan melancarkannya pada September.

Keizinan penggunaan kecemasan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS untuk vaksin bivalen tidak membenarkan doktor menetapkan penggalak lain untuk orang yang terdedah atau untuk CDC mengesyorkannya.

“Kami terus memantau dengan teliti data yang muncul di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia, dan kami akan mendasarkan sebarang keputusan pada penggalak tambahan yang dikemas kini berdasarkan data tersebut. Yang penting, individu yang belum menerima penggalak (bivalen) yang dikemas kini digalakkan untuk bercakap dengan mereka penyedia penjagaan kesihatan dan pertimbangkan untuk menerimanya,” kata jurucakap FDA dalam e-mel kepada CNN.

Terdapat beberapa cara agensi boleh melonggarkan sekatan ke atas penggunaan vaksin bivalen.

Yang pertama ialah meluluskan sepenuhnya tangkapan dwi-terikan ini. Pada 24 Februari, pembuat vaksin Pfizer meminta FDA berbuat demikian dengan mengemukakan permohonan pelesenan biologi tambahan. Moderna belum mengumumkan langkah serupa dan tidak menjawab permintaan untuk komen.

Jika FDA memberikan permohonan itu, ia akan memberikan fleksibiliti CDC untuk menukar cadangannya untuk penggunaan penggalak, menawarkan kebenaran doktor untuk memberikan dos lain kepada pesakit yang terdedah.

Pengeluar vaksin juga boleh meminta FDA mengubahsuai kebenaran penggunaan kecemasannya untuk memasukkan apa yang dipanggil bahasa permisif yang membolehkan dos bivalen kedua.

Osterholm berkata apa jua mekanisme yang digunakan oleh FDA, dia sangat menyokong memberi orang fleksibiliti untuk mendapatkan dos penggalak lain jika doktor mereka merasakan mereka memerlukannya.

Menunggu pada penggalak musim bunga

Sesetengah orang tidak sabar-sabar menunggu peluang untuk mendapatkan dos lain.

“Ini benar-benar soalan yang paling kerap ditanya yang saya terima pada masa ini,” kata Dr William Schaffner, pakar penyakit berjangkit di Universiti Vanderbilt. “Ia dalam fikiran segmen penduduk yang memikirkan perkara ini dengan sangat, sangat berhati-hati.”

Walau bagaimanapun, dia tidak melihat penggalak musim bunga di kaki langit di AS.

“Tiada Jawatankuasa Penasihat FDA atau CDC mengenai Amalan Imunisasi tidak akan membuat cadangan tanpa data, ” kata Schaffner. “Dan tiada siapa yang mengumpul data sekarang pada satu lagi penggalak bivalen, sama ada mengenai keberkesanan atau keselamatannya.”

Pakar lain berpendapat FDA harus memudahkan orang yang mahukan penggalak Covid-19 bivalen lain untuk mendapatkannya.

“Salah satu kekecewaan tentang vaksin mRNA ialah mereka tidak bertahan seperti yang kita mahukan atas sebab yang saya fikir kita tidak melakukannya. faham sepenuhnya,” kata Dr. Peter Hotez, dekan Sekolah Kebangsaan Perubatan Tropika di Kolej Perubatan Baylor di Houston.

“Tetapi itulah realitinya, dan selagi itulah realitinya dan selagi Covid masih ada, saya fikir kita harus menyokongnya,” kata Hotez sambil menambah bahawa dia ingin melihat gambar yang tersedia untuk orang dewasa yang berumur. 50 dan lebih tua, bukan kumpulan 65 dan lebih tua yang dilaporkan sedang dipertimbangkan oleh FDA.

“Dos sudah ada, dan jika kita tidak menggunakannya tidak lama lagi, ia akan perlu dibuang. Jadi lebih baik untuk memberikannya kepada orang yang sudah sedia dan sanggup mengambilnya daripada hanya melambung, bukan? ” Hotez berkata. “Jadi saya fikir FDA dan CDC akan mengatakan sesuatu tidak lama lagi. Itulah tekaan saya, bahawa terdapat cukup banyak di luar sana dalam domain awam yang saya fikir kita akan mendengar daripada mereka tidak lama lagi mengenai perkara ini.”

Yang lain bimbang bahawa tawaran lebih banyak penggalak kepada warga emas dan imunokompromi mungkin berakhir memberi mereka rasa selamat yang palsu tetapi sedikit perlindungan tambahan.

Oleh kerana usia mengurangkan keupayaan tubuh untuk bertindak balas terhadap vaksin dan orang yang mempunyai fungsi imun yang lemah juga tidak cenderung untuk melihat peningkatan besar dalam perlindungan selepas vaksinasi, Dr. Yvonne Maldonado, seorang profesor kesihatan Global dan penyakit berjangkit di Universiti Stanford, tertanya-tanya berapa banyak perubahan dalam dasar yang baik sebenarnya akan dilakukan.

“Dalam situasi itu, saya tidak tahu sama ada penggalak tambahan akan membuat perubahan, kerana kita tahu bagi kebanyakan orang itu, tindak balas imun mereka tidak akan menjadi hebat,” katanya.

Sebaliknya, katanya, Covid-19 masih belum mencapai sebarang corak yang boleh diramalkan yang akan membantu pegawai kesihatan mengetahui sama ada mereka memberikan satu lagi suntikan pada masa terbaik.

“Jika ini adalah virus bermusim, saya akan mengatakan kita semua baik kerana ia hanya akan muncul sekali setahun, tetapi kita hanya belum membangunkan corak peredaran sebenar untuk virus ini. Jadi ia agak berisiko untuk pergi. melalui beberapa bulan akan datang menunggu penggalak musim gugur,” kata Maldonado.

totobet singapure

keluaran sidney

togel hongkonģ hari ini 2021 hari ini keluar berapa angka keluaran terbaru

keluaran hk malam ini