Saham prapasaran: Inflasi baru sahaja mencapai titik infleksi
slot online

Saham prapasaran: Inflasi baru sahaja mencapai titik infleksi

Versi cerita ini mula-mula muncul dalam surat berita CNN Business’ Before the Bell. Bukan pelanggan? Anda boleh mendaftar di sini. Anda boleh mendengar versi audio surat berita dengan mengklik pautan yang sama.


Washington DC
CNN

Selepas lebih setahun kenaikan harga memonopoli perhatian Wall Street, Main Street, ahli ekonomi dan wartawan, keadaan mungkin berubah.

Menurut beberapa pakar, kadar inflasi telah mencapai titik perubahan dan kenaikan kadar faedah yang menyakitkan tidak lama lagi akan berkurangan.

Indeks Harga Pengguna AS, ukuran inflasi yang digunakan secara meluas, telah menunjukkan penurunan ketara sejak ia melonjak sebanyak 9% pada Jun 2022. Setakat ini, inflasi IHP berada pada 5%, terendah sejak Mei 2021.

Sesetengah ahli ekonomi percaya bahawa tahap ini – sekitar 5% – adalah titik di mana inflasi tidak lagi dianggap sebagai isu kecemasan. Ini bermakna Rizab Persekutuan boleh merasakan kurang tekanan untuk menstabilkan harga dengan cepat melalui kenaikan kadar faedah yang agresif dan menyakitkan dari segi ekonomi.

“Apabila inflasi turun di bawah 5%. Ia hilang daripada tajuk utama,” kata ahli ekonomi Johns Hopkins dan sarjana bank pusat Laurence Ball kepada Before the Bell bulan lepas. “Orang ramai kembali bimbang tentang defisit belanjawan atau perubahan iklim atau isu awam lain yang ada.”

Tarikh idea 5%. kembali sekurang-kurangnya pada tahun 1980-an apabila bekas naib pengerusi Rizab Persekutuan Stanley Fischer mengenal pasti nombor ambang sebagai titik di mana inflasi menurun jauh ke bawah kedudukan masalah negara.

Walaupun Rizab Persekutuan mengekalkan kadar inflasi sasaran sebanyak 2%, kata Ball, “Saya boleh bayangkan bahawa beberapa tahun dari sekarang, inflasi masih boleh berada pada 3 atau 4% dan ia tidak akan menjadi isu pembakar hadapan.”

Barry Ritholtz dari Ritholtz Wealth Management menyuarakan sentimen itu pada hari Rabu. “Pemegang 5 adalah perkembangan besar,” tulisnya.

Ahli ekonomi lain telah menyokong idea itu: Kajian baru-baru ini oleh jabatan ekonomi di Universiti Massachusetts Amherst mendapati bahawa tidak ada kemunduran ekonomi yang ketara dengan sasaran inflasi sekitar 5%.

“Penemuan kami mencadangkan bahawa ia tidak lazimnya perlu untuk menurunkan inflasi ke paras yang begitu rendah, terutamanya memandangkan dasar monetari penguncupan berjaya mengawal inflasi terutamanya melalui saluran meningkatkan pengangguran beramai-ramai dan melemahkan kuasa tawar-menawar pekerja,” tulis mereka.

“The Fed … akan menegaskan bahawa tugas mereka selesai apabila inflasi mencecah 2%,” kata Ball kepada Before the Bell pada hari Rabu. Tetapi jika inflasi terapung di atas sasaran itu sambil kekal rendah, “itulah keadaan di mana ramai orang, termasuk saya, ragu-ragu bahawa Fed akan benar-benar bertindak mengikut apa yang dikatakannya,” tambahnya.

Ia tidak semestinya angka yang buruk untuk pasaran saham, sama ada. Analisis prestasi saham oleh BlackRock sejak tahun 1920 mendapati bahawa selagi inflasi tidak melepasi 10%, ekuiti terus menunjukkan prestasi yang agak baik. Antara tahun 1966 dan 1999, pulangan tahunan nominal purata 12.3% berbanding purata kadar inflasi tahunan 5%.

Namun, terdapat peluang 67% bahawa Fed akan menaikkan kadar sebanyak suku peratusan mata pada mesyuarat seterusnya pada bulan Mei, menurut Alat CME FedWatch.

Sistem perbankan AS yang lebih luas kekal kukuh dan stabil, tetapi dua bank serantau yang gagal itu “diuruskan dengan baik” dan “mengambil risiko yang tidak boleh diterima,” kata penasihat ekonomi Rumah Putih Lael Brainard kepada CNN Poppy Harlow dalam temu bual Rabu di Sidang Kemuncak Ekonomi Dunia Semafor di Washington , DC.

Kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank bulan lalu pasaran bergolak dan menyebarkan ketakutan melalui ekonomi kemungkinan krisis perbankan yang lebih meluas.

Perbendaharaan AS, Rizab Persekutuan dan Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan semuanya campur tangan untuk memastikan pelanggan bank boleh mengakses semua wang mereka dan cuba menghalang urusan bank pada masa hadapan.

“Sistem perbankan, ia sangat kukuh, ia stabil; teras sistem perbankan mempunyai banyak modal yang telah disediakan berikutan krisis kewangan global 2008-2009,” kata Brainard, pengarah Majlis Ekonomi Negara Rumah Putih. “Terdapat beberapa bank yang tidak menguruskan risiko mereka dengan berkesan. Mereka gagal, dan presiden mengambil tindakan tegas bersama Setiausaha Perbendaharaan dan pengawal selia perbankan,” katanya.

“Tindakan itu meyakinkan rakyat Amerika bahawa deposit mereka selamat, sistem perbankannya kukuh; tetapi ia juga penting kepada presiden bahawa eksekutif bank yang gagal itu dipertanggungjawabkan dan, sangat penting, wang pembayar cukai tidak berisiko,” sambungnya.

Klaas Knot, pengerusi Lembaga Kestabilan Kewangan, badan pengawal selia global dan pegawai kerajaan, menulis dalam surat yang dikeluarkan pada hari Rabu bahawa – tidak seperti kejutan baru-baru ini terhadap pasaran kewangan – krisis di bank serantau AS dan Credit Suisse (CS) pada bulan Mac berpunca daripada “dalam sistem kewangan.”

Kemudian pada hari Rabu, Andrew Bailey, gabenor Bank of England, berkata bahawa pengawal selia kini boleh meletakkan keperluan mudah tunai yang lebih ketat kepada pemberi pinjaman.

Jadi apa maksudnya? Rakan sekerja saya Anna Cooban melaporkan: Bank boleh diberitahu untuk memegang lebih banyak aset yang boleh ditukar dengan mudah kepada tunai untuk membayar balik pemiutang semasa krisis.

tesult sgp

pengeluaran sidney hari ini berapa

info keluaran sydney

pengeluaran angka hk

singapore totobet net