Selepas ketua TikTok memanggang di Washington, Tim Cook dari Apple tersenyum di Beijing
slot online

Selepas ketua TikTok memanggang di Washington, Tim Cook dari Apple tersenyum di Beijing


Hong Kong
CNN

Ketua Pegawai Eksekutif Apple (AAPL), Tim Cook memberi tanda sokongan kepada China sebagai pasaran dan pangkalan pembuatan semasa lawatan ke Beijing Sabtu, walaupun ketika ketegangan sektor perdagangan dan teknologi meningkat antara Amerika Syarikat dan ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Apple dan China telah “berkembang bersama” sejak tiga dekad yang lalu, Cook memberitahu Forum Pembangunan China anjuran kerajaan, sambil menambah bahawa dia sangat teruja untuk kembali ke negara itu, yang hanya membuka semula sempadannya tahun ini selepas meninggalkan sifar Covid yang ketat. dasar. Kali terakhir Cook melawat China adalah pada 2019.

“Kami mempunyai rantaian bekalan yang sangat besar di China. Kami juga mempunyai App Store yang berkembang maju,” kata ketua Apple itu dipetik sebagai berkata dalam China Daily yang dikendalikan kerajaan.

Lawatan Cook telah menimbulkan kemarahan di sesetengah pihak, memandangkan pertempuran teknologi yang berterusan antara Amerika Syarikat dan China dan melaporkan bahawa Apple telah melihat ke India sebagai pangkalan pengeluaran alternatif yang berpotensi.

Pada hari Jumaat, Cook telah menyiarkan gambar dirinya tersenyum dengan pelanggan dan kakitangan di kedai Apple di daerah beli-belah Sanlitun di laman media sosial China Weibo.

Siaran itu dibuat hanya sehari selepas Shou Zi Chew, Ketua Pegawai Eksekutif TikTok dibicarakan selama lima jam di hadapan jawatankuasa Kongres di Washington, di mana penggubal undang-undang AS tetap yakin aplikasi media sosial buatan China mewakili ancaman segera kepada keselamatan negara.

Media negara China dengan cepat menangkap perbezaan yang nyata antara pengalaman kedua-dua CEO.

“Ketua Pegawai Eksekutif TikTok dikepung pada perbicaraan AS, manakala Ketua Pegawai Eksekutif Apple disambut dengan penuh semangat oleh orang ramai di kedai China utamanya. Ini menunjukkan bahawa China adalah negara yang sebenarnya mengamalkan perdagangan yang adil dan bebas,” Global Times yang dikendalikan kerajaan memetik seorang netizen sebagai berkata.

Pentadbiran Biden telah menuntut pemilik China TikTok menjual bahagian mereka dalam syarikat itu atau menghadapi larangan dari Amerika Syarikat, pasaran terpenting aplikasi itu. Kementerian perdagangan China berkata pada Khamis bahawa penjualan TikTok secara paksa akan “merosakkan” keyakinan pelabur global terhadap Amerika Syarikat.

AS mempunyai kebimbangan tentang amalan pengumpulan data syarikat, dan ini telah diburukkan lagi oleh populariti TikTok dan aplikasi Cina yang lain. Daripada 10 apl percuma paling popular di kedai Apple di AS, empat telah dibangunkan dengan teknologi China: TikTok, aplikasi beli-belah Temu, peruncit fesyen pantas Shein dan aplikasi penyuntingan video CapCut, yang seperti TikTok juga dimiliki oleh ByteDance.

Sementara itu, Apple dilaporkan telah memikirkan semula sejauh mana hubungannya dengan China.

Rantaian bekalan syarikat itu terganggu oleh peraturan koronavirus China yang keras dan terdapat bantahan ganas berhubung gaji di kilang pemasangan iPhone terbesar di dunia di kampus Foxconn di wilayah Henan, China.

Di tengah-tengah masalah ini, dan perselisihan perdagangan yang lebih meluas antara Washington dan Beijing, Apple dilaporkan telah melihat India sebagai hab pembuatan alternatif yang berpotensi untuk iPhone 14.

Walau bagaimanapun, ramai penganalisis mengatakan bahawa walaupun Apple boleh menambah kepelbagaian kepada pangkalan bekalannya, ia mungkin akan terus bergantung kepada China untuk masa yang lama.

Cook berkata dalam panggilan pendapatan tahun lepas bahawa India adalah “pasaran yang sangat menarik” dan “fokus utama” untuk Apple yang mencatatkan “dua digit yang sangat kukuh tahun demi tahun,” menunjukkan minatnya yang tinggi untuk mengembangkan pengeluaran di negara Asia Selatan itu.

Walaupun ketegangan AS-China yang semakin meningkat telah membawa kepada cadangan dua ekonomi terbesar dunia boleh “terpisah”, data terkini menunjukkan perdagangan antara mereka mencecah rekod tertinggi pada 2022.

Perdagangan barangan dua hala antara negara meningkat kepada $690.6 bilion tahun lepas, menurut data rasmi AS.

Eksport ke China meningkat sebanyak $2.4 bilion kepada $153.8 bilion, manakala import produk China meningkat sebanyak $31.8 bilion kepada $536.8 bilion menurut Biro Analisis Ekonomi AS.

Data menunjukkan bahawa idea “menyahgandingkan,” atau mengurangkan pergantungan bersama dalam pelbagai bidang, adalah lebih jelas dalam perbincangan dasar di Washington dan bukannya realiti perdagangan di lapangan.

toto bet sgp

totobet sydney

toto bet sdy

keluaran hk

pengeluaran hk