Semakan fakta: Trump secara palsu mendakwa Putin tidak berbangga dengan kekuatan nuklear Rusia semasa presiden Trump
slot online

Semakan fakta: Trump secara palsu mendakwa Putin tidak berbangga dengan kekuatan nuklear Rusia semasa presiden Trump


Washington
CNN

Bekas Presiden Donald Trump telah cuba menimbulkan hujah bahawa beliau adalah penghalang yang hebat kepada Presiden Rusia Vladimir Putin, pemimpin asing Trump selama bertahun-tahun dikritik kerana memuji dan mempertahankan. Tetapi Trump telah membuat tuntutan palsu yang terbukti untuk menyokong kesnya.

Pada hari Jumaat, dalam ucapan pada persidangan Persatuan Senapang Kebangsaan di Indianapolis, Trump berkata bahawa para pemimpin tidak boleh menggunakan perkataan “nuklear,” yang disifatkannya sebagai salah satu daripada dua “kata-N” yang dilarang, tetapi itu, di bawah Presiden Joe Biden, Putin telah mula bermegah dengan keupayaan nuklear Rusia.

“Kini ia diperkatakan setiap hari, termasuk oleh Putin. Dia berkata, ‘Anda tahu, kami adalah kuasa nuklear yang hebat.’ Dia berkata demikian secara terbuka sekarang – dia tidak pernah berkata demikian ketika saya berada di sini,” kata Trump. “Sebab awak tak cakap pasal tu. Ia terlalu merosakkan. Anda jangan bercakap mengenainya. Sekarang mereka bercakap mengenainya sepanjang masa.”

Trump membuat tuntutan yang lebih luas dalam a kenyataan video pada akhir Januari, mengisytiharkan bahawa perkataan “nuklear” tidak disebut semasa dia berada di Rumah Putih.

“Jika anda lihat sekarang, perkataan ‘nuklear’ disebut sepanjang masa. Ini adalah perkataan yang tidak dibenarkan anda gunakan. Ia tidak pernah digunakan semasa pentadbiran Trump. Tetapi sekarang negara lain menggunakan perkataan itu terhadap kami kerana mereka tidak menghormati kepimpinan kami,” kata Trump ketika itu.

Fakta Didahulukan: Dakwaan Trump adalah palsu. Semasa berada di Rumah Putih, Putin berulang kali merujuk kepada Rusia sebagai “kuasa nuklear utama” – sebenarnya, Putin menggelar kedua-dua Rusia dan AS sebagai “kuasa nuklear utama” ketika dia berdiri di sebelah Trump pada jsidang akhbar oint pada tahun 2018 – sambil memberi amaran tentang akibat bencana perang nuklear dan bermegah tentang apa yang didakwanya sebagai keupayaan nuklear Rusia.

Semasa ucapan pada 2018, Putin menggembar-gemburkan senjata nuklear Rusia secara terperinci (termasuk peluru berpandu hipersonik berkeupayaan nuklear yang didakwanya “tidak dapat dikalahkan”), memberitahu dunia untuk “mendengar sekarang” selepas kononnya mengabaikan “potensi nuklear” Rusia pada masa lalu, dan memainkan gambaran video kepala peledak nuklear yang menghujani kawasan yang kelihatan seperti negeri Florida, rumah kediaman dan resort Trump di Mar-a-Lago. Trump mengkritik Putin secara tajam berhubung video itu dalam panggilan telefon pada akhir bulan itu, lapor akhbar Axios pada 2018.

Putin mengeluarkan amaran yang sangat dramatik tentang perang nuklear pada forum kemudian pada 2018. Mengulangi perkataan biasa tentang bagaimana dia hanya akan menggunakan senjata nuklear apabila mengetahui serangan ke atas Rusia, dia meneruskan, menurut terjemahan Moscow Times, “Seorang penceroboh harus tahu bahawa dendam tidak dapat dielakkan, bahawa dia akan dimusnahkan, dan kita akan menjadi mangsa pencerobohan itu. Kita akan pergi ke syurga sebagai syahid, dan mereka akan mati. Mereka tidak akan mempunyai masa untuk bertaubat untuk ini.”

Simon Saradzhyan, pengarah pengasas projek Russia Matters di Harvard Kennedy School, berkata dalam e-mel pada hari Isnin: “Putin telah berulang kali merujuk kepada Rusia sebagai ‘kuasa nuklear’ serta ‘kuasa besar nuklear’ sejak dipilih untuk jawatan itu. [of] presiden Rusia pada tahun 2000. Rujukan sedemikian tidak berhenti apabila Trump berkuasa dan ia berterusan selepas Trump meninggalkan Rumah Putih.”

Saradzhyan berkata tanggapannya ialah “Putin mula merujuk kepada status kuasa nuklear Rusia dengan lebih kerap selepas 24 Februari 2022,” apabila Rusia menyerang Ukraine, “dan dia menggunakan bahasa yang lebih kuat dalam usaha untuk (a) menakut-nakutkan Ukraine supaya menyaman. untuk keamanan; dan (b) menghalang AS dan sekutunya daripada penglibatan yang lebih besar/langsung dalam perang.” Beliau berkata Putin mengecilkan bahasanya sekurang-kurangnya pada musim gugur yang lalu selepas Presiden China Xi Jinping menggesa agar ancaman nuklear dihentikan yang berkaitan dengan Ukraine.

Walau apa pun, jelas tidak benar bahawa Putin “tidak pernah” bermegah dengan kekuatan nuklear Rusia, atau bercakap tentang perang nuklear, di bawah Trump.

“Trump tidak betul di sini,” kata Pavel Podvig, penyelidik kanan di Institut Penyelidikan Perlucutan Senjata PBB dan pengarah inisiatif penyelidikan Projek Pasukan Nuklear Rusia, dalam satu temu bual pada hari Isnin. “Anda tidak boleh mengatakan bahawa semasa presiden Trump, Putin tidak pernah menyebut perang nuklear atau apa-apa seperti itu.” Podvig menyifatkan ucapan 2018 di mana Putin menggembar-gemburkan keupayaan peluru berpandu Rusia sebagai “satu kebanggaan besar.”

Podvig berkata konteks di sekeliling komen Putin mengenai senjata nuklear jelas berbeza sekarang, memandangkan perang di Ukraine, tetapi “pada asasnya tidak ada perubahan” dalam mesej Putin antara era Trump dan era Biden: Rusia akan mempunyai cara untuk bertindak balas dan akan bertindak balas terhadap serangan AS.

Kemegahan Putin di bawah Trump tentang keupayaan nuklear Rusia adalah jelas dan banyak, walaupun kenyataannya mengenai persenjataan Rusia sering disambut dengan keraguan oleh pegawai AS dan pakar luar.

Sebagai contoh, pada Januari 2020, Putin berkata, menurut terjemahan rasmi Kremlin, “Buat pertama kalinya – saya ingin menekankan perkara ini – buat pertama kali dalam sejarah senjata peluru berpandu nuklear, termasuk zaman Soviet dan zaman moden, kami tidak mengejar sesiapa, tetapi, sebaliknya, negara terkemuka lain masih belum mencipta senjata yang sudah dimiliki Rusia.” (Terjemahan Kremlin kadangkala berbeza dalam tatabahasa dan perbendaharaan kata daripada terjemahan bebas kenyataan Putin.)

Pada Disember 2018, Putin mengkritik penarikan AS daripada Perjanjian Peluru Berpandu Anti-Balistik di bawah Presiden George W. Bush dan berkata, menurut terjemahan rasmi: “Selepas itu, kami terpaksa bertindak balas dengan membangunkan sistem senjata baharu yang boleh melanggar ABM ini sistem. Sekarang, kita mendengar bahawa Rusia telah mendapat kelebihan. Ya, ini benar.” Dia juga mengeluarkan amaran standardnya terhadap perang nuklear, mengatakan ia “mungkin memusnahkan seluruh tamadun atau mungkin seluruh planet.”

singapore result

minta pengeluaran sidney hari ini

totobet sdy 2023

hongkong malam ini keluar

pengluaran sgp