Serangan udara Syria: Drone yang disyaki berkaitan Iran membunuh kontraktor AS dan mencederakan 5 anggota perkhidmatan AS
slot online

Serangan udara Syria: Drone yang disyaki berkaitan Iran membunuh kontraktor AS dan mencederakan 5 anggota perkhidmatan ASCNN

Seorang kontraktor AS terbunuh Khamis selepas dron yang disyaki berkaitan dengan Iran melanggar kemudahan yang menempatkan kakitangan AS di timur laut Syria, kata Pentagon dalam satu kenyataan.

Kontraktor itu adalah warganegara Amerika, jurucakap Komando Pusat AS mengesahkan. Lima anggota perkhidmatan AS dan seorang kontraktor AS tambahan turut cedera dalam mogok itu.

“Komuniti perisikan menilai UAV (kenderaan udara tanpa pemandu) itu berasal dari Iran,” kata Pentagon.

Sebagai tindak balas kepada mogok itu, Presiden Joe Biden membenarkan serangan udara tepat “di timur Syria terhadap kemudahan yang digunakan oleh kumpulan yang bergabung dengan Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC) Iran,” kata Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin dalam kenyataan itu.

AS, menurut kenyataan Pentagon, “mengambil tindakan yang berkadar dan sengaja bertujuan untuk mengehadkan risiko peningkatan dan meminimumkan kematian.”

“Seperti yang jelas Presiden Biden, kami akan mengambil semua langkah yang perlu untuk mempertahankan rakyat kami dan akan sentiasa bertindak balas pada masa dan tempat yang kami pilih,” kata Austin. “Tiada kumpulan yang akan menyerang tentera kami tanpa hukuman.”

Komander Komando Pusat AS, Jeneral Erik Kurilla, berkata AS boleh melakukan serangan tambahan jika terdapat lebih banyak serangan. “Kami bersedia untuk pilihan berskala dalam menghadapi sebarang serangan Iran tambahan,” kata Kurilla dalam satu kenyataan petang Khamis.

AS mengekalkan kira-kira 900 tentera di Syria.

Kurilla berkata awal Khamis bahawa proksi Iran telah melakukan serangan dron atau serangan roket terhadap tentera AS di Timur Tengah sebanyak 78 kali sejak awal 2021, purata hampir satu serangan setiap 10 hari.

“Apa yang Iran lakukan untuk menyembunyikan tangannya ialah mereka menggunakan proksi Iran,” kata Kurilla pada pendengaran Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Dewan pada awal hari itu. “Itu sama ada UAV atau roket untuk dapat menyerang pasukan kita sama ada di Iraq atau Syria.”

Ditanya sama ada serangan sedemikian dianggap sebagai tindakan perang, Kurilla berkata, “Ia dilakukan oleh proksi Iran adalah apa yang saya akan beritahu anda.”

Pentadbiran Biden telah melakukan serangan udara terhadap militia yang bergabung dengan Iran beberapa kali berikutan serangan sebelumnya terhadap kemudahan AS di rantau itu.

Pada Februari 2021, tindakan ketenteraan pertama Biden yang diketahui ialah melakukan serangan terhadap militia yang disokong Iran selepas serangan roket ke atas tentera AS di Iraq. Dan pada bulan Ogos, AS menyerang sekumpulan bunker yang digunakan untuk penyimpanan peluru dan sokongan logistik oleh proksi Iran di Syria, selepas roket mendarat berhampiran kemudahan AS yang lain.

Ketua Ketua Bersama Jeneral Mark Milley melawat tentera AS di Syria awal bulan ini, menandakan kali pertama beliau melawat sebagai jeneral tertinggi AS. Milley melawat tentera di timur laut Syria yang berada di sana sebagai sebahagian daripada kempen berterusan untuk mengalahkan ISIS, misi yang dijalankan AS bersama rakan-rakannya dalam Pasukan Demokratik Syria pimpinan Kurdish.

Tetapi lawatan Milley juga memberi tumpuan kepada keselamatan tentera AS, kata jurucakapnya, dan dia memeriksa langkah perlindungan di Syria.

Dua minggu sebelum lawatan Milley, tentera AS dan gabungan di Green Village di Syria diserang roket. Tiada tentera AS atau gabungan yang cedera dalam serangan itu, tetapi ia menekankan ancaman yang berpunca daripada musuh di rantau ini, selalunya dalam bentuk proksi atau militia yang disokong Iran.

Hanya dua hari sebelum serangan roket, empat tentera AS dan seekor anjing pekerja cedera dalam serbuan helikopter terhadap seorang pemimpin kanan ISIS di timur laut Syria.

Cerita ini telah dikemas kini dengan butiran tambahan.

sgp resul

sydney pengeluaran hari ini

keluaran sidney hari ini

hongkong hari ini keluar

pengeluaran sgp hari ini