Siapa kata percintaan sudah mati?  Pasangan menggunakan ChatGPT untuk menulis ikrar perkahwinan mereka
slot online

Siapa kata percintaan sudah mati? Pasangan menggunakan ChatGPT untuk menulis ikrar perkahwinan merekaCNN

Apabila Elyse Nguyen menghampiri tarikh perkahwinannya pada bulan Februari dan masih belum mula menulis ikrarnya, seorang rakan mencadangkan dia cuba sumber inspirasi baharu: ChatGPT.

Chatbot AI, yang dikeluarkan secara terbuka pada akhir November, boleh menjana respons bertulis yang menarik kepada gesaan pengguna dan menawarkan janji untuk membantu orang ramai mengatasi sekatan penulis, sama ada untuk esei, e-mel atau ucapan emosi.

“Pada mulanya kami memasukkan gesaan itu sebagai jenaka dan hasilnya agak murahan dengan rujukan peribadi kepada saya dan suami saya,” kata Nguyen, seorang penganalisis kewangan di Qualcomm. “Tetapi intipati apa yang harus dimasukkan dalam ikrar – janji kami antara satu sama lain dan struktur.”

Dia membuat suntingan, menukar gesaan untuk menambah jenaka dan butiran tentang minat pasangannya dan menambah beberapa sentuhan peribadi. Nguyen akhirnya menggunakan sebahagian besar cadangan ChatGPT dan berkata suaminya mengikutinya.

“Ia membantu mengurangkan tekanan kerana saya tidak mempunyai pengalaman terdahulu dengan ikrar perkahwinan dan saya tidak tahu apa yang perlu disertakan,” kata Nguyen. “Selain itu, ChatGPT adalah seorang genius dengan aliterasi, analogi dan metafora. Mempunyai sesuatu seperti, ‘Saya berjanji untuk menjadi pasangan anda dalam hidup dengan keghairahan lubang pertama pemain golf dalam satu’ di poket belakang saya adalah lucu.

Hampir lima bulan selepas ChatGPT menjadi tular dan mencetuskan perlumbaan senjata AI baharu di Silicon Valley, lebih ramai pasangan mencari bantuan berkenaan perancangan perkahwinan, termasuk menulis ikrar dan ucapan., merangka kontrak perkahwinan agama, dan menyediakan laman web untuk hari istimewa itu.

Ellen Le baru-baru ini mencipta beberapa laman web perkahwinannya melalui alat Writer’s Block Assistant baharu pada perkhidmatan perancangan perkahwinan dalam talian Joy, yang merupakan salah satu platform pihak ketiga pertama yang menggabungkan teknologi ChatGPT. (Bulan lepas, OpenAI, syarikat di belakang ChatGPT, membuka akses kepada chatbot, membuka jalan untuk disepadukan ke dalam pelbagai aplikasi dan perkhidmatan.)

Le, seorang pengurus produk di sebuah syarikat permulaan, berkata dia menggunakan ciri ini untuk mendraf halaman “tentang kami” dan menulis arah dari San Francisco ke perkahwinannya di Lembah Napa. Alat Pembantu Blok Penulis membantu pengguna menulis ikrar, ucapan lelaki dan pembantu rumah terbaik, kad terima kasih dan laman web perkahwinan “tentang kami”. Ia juga membolehkan pengguna menyerlahkan cerita peribadi dan memilih gaya atau nada sebelum menariknya ke dalam ucapan.

“Saya mula merangka ikrar saya dan apabila saya menaip bagaimana kami bertemu, ia menghasilkan cerita yang sangat menggembirakan ini,” kata Le. “Sesetengahnya adalah tidak tepat, membuat butiran tertentu, tetapi ia memberi saya bantuan dan sesuatu untuk bertindak balas, bukannya hanya menghabiskan 10 jam memikirkan cara untuk bermula.”

Le berkata, tunangnya, yang sering menggunakan ChatGPT untuk kerja, sedang mempertimbangkan untuk menggunakan AI untuk membantu ikrarnya juga.

Pengasas bersama Joy Vishal Joshi, yang mempelajari kecerdasan buatan dan kejuruteraan elektrik di NIT Rourkela di India, berkata syarikat itu melancarkan Pembantu Blok Penulis pada Mac selepas ia menjalankan kajian dalaman yang mendapati kebanyakan penggunanya agak terharu dengan mula menulis ikrar dan ucapan, dan berharap mereka mendapat bantuan. Beliau berkata syarikat itu telah melihat beribu-ribu penyerahan sejak melancarkan alat itu.

“Hampir dua dekad yang lalu, peminat AI seperti saya dan rakan penyelidik saya hanya mengimpikan penggunaan pasaran besar-besaran yang kita lihat hari ini, dan kita tahu ini hanyalah permulaan yang benar,” kata Joshi. “Sama seperti telefon pintar, jika digunakan dengan baik, impak positif AI pada kehidupan kita boleh mengatasi kesan negatif. Kami sedang berusaha untuk berinovasi secara bertanggungjawab menggunakan AI untuk memajukan industri perkahwinan dan acara secara keseluruhan.”

Michael Grinn dan Kate Gardiner menggunakan alat AI viral ChatGPT untuk menulis Ketubah, kontrak perkahwinan Yahudi, untuk perkahwinan mereka pada bulan Jun.

ChatGPT telah mencetuskan kebimbangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini tentang potensinya untuk mengekalkan berat sebelah, menyebarkan maklumat salah dan menaikkan mata pencarian tertentu. Kini, apabila ia memasuki upacara perkahwinan, ia boleh menimbulkan lebih banyak persoalan tentang sama ada orang ramai berisiko kehilangan sesuatu dengan menyuntik teknologi ke dalam apa yang sepatutnya menjadi detik peribadi dan, bagi kebanyakan orang, momen rohani dalam hidup.

Michael Grinn, pakar bius dengan amalan di Miami dan New York, sedang bereksperimen dengan ChatGPT apabila dia memintanya untuk menghasilkan Ketubah tradisional – kontrak perkahwinan Yahudi – untuk perkahwinannya pada bulan Jun yang akan datang.

Grinn dan tunangnya Kate Gardiner, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif firma perhubungan awam, kemudian meminta ia membuat beberapa perubahan bahasa sekitar kesaksamaan jantina dan keintiman. “Akhirnya, kami berdua saling berpandangan dan seperti, kami tidak boleh tidak bersetuju dengan keputusan itu,” katanya.

Penyuntingan mengambil masa kira-kira sejam, tetapi ia masih mengurangkan beberapa jam daripada proses yang boleh menjadi panjang, katanya. Namun, Grinn merancang untuk menulis ikrarnya sendiri. “Saya mahu mereka menjadi kurang halus dan sesuatu yang tiada orang lain membantu saya.”

Dia, bagaimanapun, merancang untuk menggunakan ChatGPT sebagai inspirasi untuk merasmikan perkahwinan lelaki terbaiknya. “Kebanyakannya mengikut masa kerana saya telah bekerja begitu banyak,” katanya, “dan ini sangat cekap.”

resul singapor

pengeluaran sidney hari ini

totobet net sidney

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

keluarann hk