Suis Lampu Pintar Wemo ialah penyelesaian yang pantas dan mudah untuk isi rumah Apple
slot online

Suis Lampu Pintar Wemo ialah penyelesaian yang pantas dan mudah untuk isi rumah Apple

Sepanjang tahun saya menulis tentang produk rumah pintar, saya telah menggunakan lebih banyak suis pintar — iaitu, suis lampu yang boleh anda kawal dengan telefon, pembesar suara pintar, tablet atau komputer anda — daripada yang sepatutnya dilakukan oleh sesiapa sahaja. Saya telah kecewa dan keluarga saya telah marah — banyak — tetapi saya juga telah belajar banyak. Salah satu pengajaran terbesar yang saya dapati ialah Wi-Fi, untuk semua kekuatannya, bukanlah medium komunikasi yang baik untuk peranti ini atas banyak sebab, tidak kurang daripadanya adalah kebolehpercayaan.

Masukkan suis pintar Wemo dengan Thread. Suis lampu ringkas dan mudah dipasang ini menggunakan protokol wayarles Thread, yang bermaksud ia beroperasi sepenuhnya secara bebas daripada internet, sebaliknya membentuk rangkaian mesh dengan peranti lain yang didayakan Thread. Ini adalah pendekatan yang lebih mudah, mengelakkan keperluan untuk penempatan penghala yang sempurna atau melabur dalam penghala Wi-Fi mesh yang mahal.

Jika anda mahukan penyelesaian mudah untuk mengawal lampu rumah anda — dan terutamanya menggunakan produk rumah pintar Apple — Wemo Smart Light Swtich ialah pilihan yang berpatutan dan boleh dipercayai.

Sebagai suis lampu pintar, adakah terpulang kepada alternatif terbaik di luar sana? Jika anda berada dalam ekosistem Apple, sama sekali. Inilah sebabnya:

Suis Lampu Pintar Wemo dengan Benang cnnu

Suis pintar cenderung untuk mengambil beberapa pendekatan berbeza untuk persediaan. Sesetengahnya mempunyai wayar berkod warna yang menonjol keluar dari badan suis, manakala yang lain hanya membenarkan anda menyambungkan pendawaian sedia ada sama ada pada skru di sisi atau melalui port di belakang. Suis pintar Wemo dengan Thread mengambil pendekatan yang kedua, yang saya lebih suka kerana ia akhirnya menjimatkan ruang – anda tidak menyekat empat nat wayar ke dalam kotak elektrik yang sudah sempit – dan membolehkan sambungan fizikal yang lebih selamat terus ke badan suis.

Lubang terminal di bahagian belakang cukup besar untuk saya melekatkan wayar dan perumahnya ke bahagian belakang, tanpa meninggalkan tembaga yang terdedah. Agak sukar untuk menggoyang wayar di bawah plat pengapit di dalam, tetapi apabila masuk, ia selesa. Dan kerana suis menggunakan wayar talian dan beban yang boleh ditukar ganti (wayar biasanya berwarna hitam yang membawa kuasa dari kotak pemutus anda dan ke lampu, masing-masing), anda tidak perlu risau jika anda mencampurkan kedua-duanya, menjadikan pemasangan semua lebih mudah.

Dalam kotak itu, Wemo menyertakan kabel pelompat putih untuk menyambung ke wayar neutral anda (yang juga sepatutnya berwarna putih) dan nat wayar untuk menyambungkannya dengan mudah. Ia juga dilengkapi dengan arahan yang jelas dan digambarkan dengan baik tanpa jurang yang saya rasa perlu diisi semula dengan penyelidikan bebas, yang tidak pernah menjadi jaminan dengan perkara ini.

Berkaitan: Mentol pintar terbaik yang boleh anda beli sekarang

Malangnya, Wemo membuat beberapa suis pintar huskier di pasaran, dan itu benar di sini. Jika anda mempunyai kotak elektrik yang lebih lama dan cetek, kedalaman 1.7-incinya mungkin menyukarkan untuk dijejalkan, terutamanya jika anda berhadapan dengan pendekatan DIY yang tidak teratur oleh pemilik rumah terdahulu untuk pendawaian. Dalam situasi tersebut, saya akan mengesyorkan mengupah juruelektrik untuk menyelesaikan masalah.

Akhir sekali, Wemo menyertakan plat muka yang cantik dan ringkas yang diklip, tidak meninggalkan skru yang kelihatan. Saya telah memasang ini dalam kotak tiga suis, jadi saya tidak menggunakannya dalam persediaan saya, tetapi ia bagus untuk dimiliki. Walaupun begitu, ia berfungsi dengan pelat muka suis paddle standard, jadi jika anda tidak menyukai yang disertakan, anda sentiasa boleh menggunakan sendiri.

Catatan: Walaupun memasang suis lampu pintar adalah salah satu kerja elektrik yang lebih mudah, akibat untuk berbuat demikian dengan buruk boleh menjadi teruk, malah membawa maut. Mematikan kuasa kepada suis adalah penting, begitu juga dengan ujian pendawaian untuk mengesahkan tiada elektrik yang mengalir kepadanya. Adalah idea yang baik untuk membeli multimeter atau sekurang-kurangnya penguji voltan untuk mendapatkan kepastian, tetapi yang terpenting, jika anda tidak pasti tentang kerja ini, upah juruelektrik profesional untuk melakukannya untuk anda — bukan sahaja ia akan menjimatkan masa anda, kekecewaan, dan kemungkinan kecederaan, tetapi kerja itu akan diinsuranskan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak kena. Anda boleh mendapatkan penulisan yang baik untuk pemasangan suis lampu DIY di Bob Vila.

Persediaan mudah dan kawalan responsif

Selepas pemasangan, persediaan adalah mudah. Oleh kerana suis lampu pintar Wemo dengan Thread menyokong HomeKit, tidak perlu melibatkan apl Wemo — anda hanya ketik butang ‘+’ dalam apl iOS Home, kemudian ‘tambah aksesori,’ kemudian imbas kod HomeKit yang dicetak di hadapan suis atau masukkan nombor secara manual (saya terpaksa melakukan yang kedua, kerana kamera telefon saya enggan mengenal pasti kod di ruang bawah tanah cahaya malap saya). Secara keseluruhan, sekiranya saya tidak memasang suis lampu lain dalam kotak yang sama, saya akan menyelesaikan semuanya dalam masa kurang daripada 20 minit.

Menjadi serasi dengan HomeKit bukan selalunya satu kemenangan. Sebaliknya, saya juga memasang pemalap pintar Wi-Fi Wemo yang lebih lama pada hari yang sama, dalam kotak tiga kumpulan yang sama. Ia mengambil sekurang-kurangnya lima percubaan sebelum saya dapat menyediakannya, akhirnya berjaya apabila saya mencuba helah lama yang berkesan untuk saya dengan produk rumah pintar Wi-Fi yang degil pada masa lalu: menggunakan iPad saya untuk persediaan sebaliknya. Saya akan menggantikannya dengan suis pemalap pintar Thread sebaik sahaja saya mampu.

Menggunakan suis Wemo baharu adalah mudah. Ia kebanyakannya boleh dipercayai bertukar-tukar dalam masa kira-kira dua saat apabila menggunakan kawalan suara melalui HomePod Gen Ke-2 saya, dan lebih pantas dengan Siri atau apl Home pada iPhone saya. Ujian jangka panjang akan mendedahkan sejauh mana prestasinya dari semasa ke semasa — saya tidak pernah memiliki peranti pintar yang sekurang-kurangnya sekali-sekala gagal sepenuhnya — tetapi sekurang-kurangnya dalam ujian saya, suis ini adalah kukuh, walaupun pesalah berulang yang lain bergelut .

Suis pintar Wemo mampu milik pada $50, dan ia kerap dijual pada harga yang lebih rendah (sehingga artikel ini ditulis, ia hanya $40 di pelbagai peruncit). Anda boleh membelanjakan lebih sedikit untuk suis pintar jika anda mahu, walaupun anda akan menemui kompromi, di sana — kebolehpercayaan cenderung tergelincir untuk suis pintar yang lebih murah, dan sukar untuk mencari apa-apa yang serasi dengan ekosistem rumah pintar Apple dengan harga yang lebih murah (walaupun anda Akan lihat dalam jadual pada penghujung ulasan ini, terdapat beberapa pilihan Wi-Fi lama yang menarik tersedia dengan harga yang lebih murah).

Ciri eksklusif dan terhad

Tiada yang sempurna di dunia ini dan terdapat beberapa perkara yang perlu diketahui jika anda mempertimbangkan suis pintar Wemo dengan Thread. Pertama, ia adalah eksklusif HomeKit, jadi jika anda tidak mempunyai iPhone atau iPad, anda tidak boleh menggunakannya sama sekali dan anda memerlukan hab rumah HomeKit — HomePod atau Apple TV — untuk mengawal peranti anda apabila jauh dari rumah. Selain itu, anda memerlukan HomePod atau Apple TV yang betul untuk kawalan Thread, kerana HomePod asal tidak mempunyai radio Thread, dan ia menjadi lebih mengelirukan untuk kotak penstriman TV Apple — kedua-dua model 2021 menyokong protokol, tetapi model 2022 , hanya model 128GB sahaja.

Ia juga terhad kepada fungsi hidup/mati yang mudah, jadi jika anda sedang mencari suis dimmer dengan keserasian Thread, malangnya anda tidak bernasib baik buat masa ini; cuma tiada di pasaran sekarang.

Berkaitan: Pilihan kami untuk palam pintar terbaik

Kelemahan potensi terbesar ialah sokongan Matter, atau kekurangannya. Wemo telah berkata ia akan mengeluarkan suis pintar yang mematuhi Perkara pada tahun ini, tetapi setakat ini tidak bercadang untuk mengemas kini suis Benang semasa kepada standard baharu. Itu bukan masalah besar jika anda sudah berada dalam ekosistem HomeKit, tetapi jika anda mengharapkan Google Assistant atau kawalan Alexa, mungkin lebih baik untuk menunggu lelaran suis seterusnya.

Pada penghujung hari, suis pintar terbaik ialah suis yang paling berkesan dengan persediaan anda. Saya mendapati suis pintar Wemo dengan Thread boleh dipercayai, mudah dipasang dan disediakan dan harganya tidak begitu menyakitkan, tetapi terdapat pilihan yang lebih murah di luar sana. Jika anda tidak keberatan sesuatu yang lebih tua sedikit — dan mungkin sedikit lebih mengecewakan untuk diteruskan — suis pemalap pintar Wemo Wi-Fi ialah pilihan pemalapan yang bagus yang menyambung ke penghala Wi-Fi anda, berfungsi dengan ketiga-tiga ekosistem rumah pintar utama, dan mempunyai antara muka kawalan yang sangat bagus. Ia adalah suis berusia tiga tahun, jadi kemas kini perisian boleh menjadi kebimbangan (walaupun Wemo cenderung untuk menyokong produk lamanya, setakat ini).

Meross membuat suis hidup/mati yang lebih murah dalam suis pintar Wi-Finya untuk HomeKit. Pada separuh harga suis pintar Wemo dengan Benang, ia mempunyai semua ciri yang sama (iaitu, ia menghidupkan dan mematikan lampu anda) dan ia sebenarnya lebih kecil, menjadikannya lebih mudah dimuatkan dalam kotak elektrik tradisional. Meross juga cenderung untuk membuat peranti rumah pintar Wi-Fi yang boleh dipercayai, yang bagus kerana beberapa perkara yang lebih mengecewakan daripada suis pintar yang memerlukan tetapan semula kilang biasa. Tetapi ia mempunyai beberapa kelemahan — pemasangan tidak sefleksibel seperti suis baharu Wemo, kerana anda perlu mengetahui dengan pasti wayar hitam yang mana adalah talian dan yang mana beban, dan ia sekali lagi merupakan produk yang lebih lama.

Akhirnya, Thread adalah sebahagian daripada masa depan rumah pintar, dan bagi pengguna rumah pintar Apple yang berdedikasi, suis Wemo adalah pembelian yang baik, walaupun syarikat itu merancang untuk mengeluarkan suis yang sama dengan sokongan penuh Matter dan mungkin tidak mengemas kini suis ini kepada sama.

results sgp hari ini

sidney pengeluaran hari ini

totobet sikni

hongkong hari ini keluar

sgp totobet