Suspek pembunuhan presiden Haiti menerima perjanjian pengakuan
slot online

Suspek pembunuhan presiden Haiti menerima perjanjian pengakuanCNN

Seorang suspek dalam pembunuhan Presiden Haiti Jovenel Moise, yang dibunuh di bilik tidurnya pada Julai 2021, menerima perjanjian pengakuan daripada pendakwa raya persekutuan AS pada hari Jumaat.

Rodolphe Jaar mengaku bersalah di mahkamah persekutuan AS atas tiga pertuduhan membabitkan penyediaan sokongan material termasuk kakitangan dan perkhidmatan dalam konspirasi untuk menculik dan membunuh Moise, menurut perjanjian pengakuan.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Jaar telah bersetuju untuk dijatuhkan hukuman oleh hakim. Hukuman maksimum bagi setiap tiga pertuduhan ialah penjara seumur hidup.

Sebagai pertukaran untuk perjanjian itu, Jaar mesti memberikan keterangan yang benar, mengemukakan dokumen dan rekod, dan hadir di hadapan juri besar dan pada prosiding undang-undang lain apabila dipanggil oleh pendakwa raya persekutuan. Dia juga bersetuju bahawa dia “tidak akan melindungi mana-mana orang atau entiti melalui maklumat palsu atau peninggalan, bahawa dia tidak akan mengaitkan mana-mana orang atau entiti secara palsu, dan bahawa dia tidak akan melakukan apa-apa jenayah selanjutnya.”

Dalam menerima perjanjian rayuan itu, beliau juga mengetepikan haknya untuk merayu sebarang hukuman yang dikenakan.

Perjanjian pengakuan itu boleh dibatalkan jika Jaar didapati salah nyatakan mana-mana fakta atau melakukan sebarang salah laku selepas memeterai perjanjian itu, menurut perjanjian itu.

Jaar, yang berasal dari Haiti, adalah salah seorang daripada beberapa suspek yang melarikan diri selama beberapa bulan selepas pembunuhan Moise, CNN sebelum ini melaporkan. Dia ditangkap di Republik Dominican dan diekstradisi ke Amerika Syarikat pada Januari 2022.

Hukuman Jaar dijadualkan pada 2 Jun 2023.

Pihak berkuasa berkata bahawa berpuluh-puluh orang terlibat dalam kematian Moise, termasuk 26 warga Colombia dan dua warga Amerika Haiti. Suspek warga Colombia Mario Palacios diekstradisi hanya beberapa minggu sebelum Jaar.

Jaar menyediakan dana yang digunakan untuk memperoleh senjata, menyediakan makanan dan penginapan kepada konspirator lain yang lain, dan menyediakan pembiayaan untuk merasuah pegawai Haiti yang bertanggungjawab untuk keselamatan Moise, menurut tawaran yang terikat dengan perjanjian rayuan.

result sgp toto

sidney pengeluaran

sydney totobet

angka hk keluar malam ini

pengeluaran singapura hari ini