Temui wajah baharu pemilik senjata di AS: Orang Asia Amerika
slot online

Temui wajah baharu pemilik senjata di AS: Orang Asia Amerika

Pendatang berusia 22 tahun dari tanah besar China itu berjalan melepasi bendera Trump, melepasi senapang, dan menuju ke kotak kaca yang memaparkan pistol. Dia tidak membesar dengan senjata api, tetapi selepas melihat laman web kedai senjata itu dalam bahasa Cina, dia berharap pemilik David Liu akan menjawab beberapa soalannya.

“Saya berbahasa Mandarin dan Kantonis. Mereka boleh menggunakan bahasa ibunda mereka dan bercakap dengan saya. Saya akan cuba menerangkan kepada mereka tentang undang-undang dan tentang keselamatan senjata api,” kata Liu.

“Saya takut di rumah saya,” kata Dia. Salah seorang rakan He kehilangan ibu saudaranya dalam insiden tembakan di Taman Monterey yang mengorbankan 11 orang, kebanyakannya orang Asia. Dia, yang bukan penutur asli bahasa Inggeris, berkata, “Saya rasa jika anda mempunyai pistol, saya mempunyai pistol. Saya takut anda, anda takut saya. Jadi, ia selamat.”

Liu membuka kunci kotak kacanya dan memberikan He pistol untuk dipegang, dengan terus terang menerangkan, dalam bahasa Mandarin, bagaimana pemilik senjata api baru harus berlatih dan selamat hidup dengan senjata maut. Dia berkata dia akan memikirkannya dan berjanji untuk kembali.

Serangan terhadap orang Asia Amerika semakin meningkat

Pembeli Asia Amerika membentuk peratusan kecil daripada keseluruhan jualan senjata api di AS. Pada tahun 2021, tinjauan Pusat Penyelidikan Pew mendapati 10% orang dewasa Asia melaporkan mereka memiliki senjata api secara peribadi dan 10% lagi berkata mereka tinggal seisi rumah dengan pemilik senjata. Tiga puluh enam peratus orang dewasa berkulit putih berkata mereka memiliki pistol dengan 11% lagi mengatakan mereka tinggal bersama pemilik senjata.
Tetapi semasa wabak itu, Tinjauan Senjata Api Kebangsaan 2021 mendapati bahawa ramai pemilik senjata api baharu adalah orang kulit berwarna, termasuk warga Asia Amerika.

Trish Sargentini, 34, adalah salah seorang pembeli senjata api Asia Amerika yang baharu.

Seorang pekerja bioteknologi, Sargentini membeli pistol untuk mempertahankan diri semasa wabak itu, didorong oleh ketakutan, perasaan yang sama sekali baru untuk dia tinggal di Bay Area. “Saya pasti berasa sangat bimbang untuk diri saya sendiri dan orang lain dalam komuniti Asia Amerika,” kata Sargentini, sambil merenung berpuluh-puluh video viral warga Asia Amerika yang diludah, dipukul, tersadung dan dalam beberapa kes, dibunuh. “Itu adalah kali pertama bahawa ia adalah sangat jelas bahawa saya bukan hanya orang Amerika. Tiba-tiba, saya orang Asia Amerika.”

Charlie Ha, seorang jurutera awam di San Jose Selatan dan warga Vietnam Amerika, membeli pistol pertamanya semasa wabak itu. “Orang ramai bersikap xenofobia, menyalahkan China dan minoriti lain yang kelihatan seperti orang Cina. Terpinggir sepanjang hidup anda, ia membebankan anda. Apabila perkara melanda kipas seperti dalam kes ini, ia pasti menggalakkan orang ramai untuk mendapatkan senjata api untuk melindungi diri mereka sendiri. “kata Ha.

Ha berpaling kepada rakan zaman kanak-kanaknya Conrad Bui, seorang pakar kiropraktik San Francisco, untuk mendapatkan bantuan mencari senjata dan latihan yang betul.

Bui berkata, sikap isterinya sendiri tentang senjata telah berubah secara asasnya selepas menonton video di media sosial mengenai orang Asia Amerika yang diganggu. “Isteri saya merasakan bahaya pergi ke sana dan dia tidak berasa selamat lagi,” kata Bui.

Bagi Ha, membeli pistol menyedarkan dia bahawa “ia bukan sesuatu yang hanya boleh dilakukan oleh orang Amerika konservatif. Setiap orang mempunyai hak untuk melakukan perkara ini.”

Ha, Bui dan Sargentini berkumpul di sasar senjata peribadi Chris Cheng berhampiran Santa Cruz untuk latihan sasaran, yang mereka panggil komuniti senjata Asia Amerika mereka.

“Beginilah pengalaman saya menggunakan senjata api,” kata Cheng sambil melambai kepada tiga rakan Asia itu. “Wajah pemilik senjata api biasa ialah Putih, yang boleh menghantar mesej untuk berkata, ‘oh, pemilikan senjata api adalah hak sivil hanya untuk orang Putih,’ yang sebenarnya tidak betul,” kata Cheng.

Seorang lelaki gay, Cheng berkata, “Saya seorang penyokong kepelbagaian dan keterangkuman, tidak kira di mana saya berada, sama ada dalam komuniti senjata api, sama ada dalam pekerjaan harian saya di Silicon Valley.”

Industri senjata juga mendapat manfaat

Cheng mendapat kemasyhuran dalam rancangan TV realiti History Channel, “Top Shot.” Pada permulaan siri ini, dia adalah pemilik senjata amatur tanpa latihan formal. Dia akhirnya menewaskan 17 ahli menembak profesional di pameran itu untuk memenangi hadiah wang tunai $100,000 dan kontrak dengan penjual senjata api. Itu memindahkannya daripada kehidupan dalam teknologi kepada apa yang kini dia panggil advokasi hak sivil dalam komuniti senjata api.

Cheng tidak mengelak daripada apa yang dia percaya sebagai hak asasi yang telah dielakkan oleh budaya Asia Amerika. “Pemilikan senjata api yang bertanggungjawab adalah untuk setiap orang Amerika di negara ini, tanpa mengira warna kulit anda,” kata Cheng.

Dia membawa mesej itu ke mesyuarat 2015 Yayasan Sukan Menembak Kebangsaan, sebuah persatuan perdagangan industri senjata api, menyampaikan ucapan bertajuk, “Kepelbagaian: Peluang Besar Seterusnya.” Cheng memberitahu peserta bahawa terdapat “peluang untuk kami mempromosikan Pindaan Kedua, untuk mempromosikan perburuan dan menembak sukan kepada demografi baharu ini dan menjadikan mereka pelanggan berbilang generasi dan penyokong Pindaan Kedua sepanjang hayat.” Beliau menggesa industri untuk mengiktiraf bahawa “kepelbagaian adalah bidang kejayaan seterusnya” dengan menyasarkan mesej kepada kumpulan etnik dan menonjolkan orang kulit berwarna dalam pemasaran.
Mesej Cheng menarik perhatian Pusat Dasar Keganasan, sebuah organisasi pendidikan bukan untung yang mendekati keganasan senjata api dari perspektif kesihatan awam.
“Anda boleh memanggil Chris Cheng sebagai duta terbaik dan jurujual paling teruk,” kata Josh Sugarmann, pengarah eksekutif Pusat Dasar Keganasan. Organisasi itu memasukkan Cheng dalam analisis 2021 bertajuk, “Bagaimana Industri Senjata Api Memasarkan Senjata kepada Orang Asia Amerika.”

“Apa yang anda lihat secara langsung ialah usaha pemasaran oleh industri senjata api untuk menyasarkan pasaran baharu. Asas utama perhatian jualan industri senjata api ialah lelaki kulit putih yang lebih tua. Dan apa yang berlaku ialah mereka semakin mati. Untuk meminjam frasa dalam industri tembakau, industri tidak mencari penembak pengganti untuk menggantikan mereka.”

Semasa wabak, industri senjata api dipromosikan di media sosial bahawa laluan ke #StopAsianHate adalah melalui lebih banyak senjata. “Mereka melihat peluang dengan jenayah kebencian yang dilakukan terhadap orang Asia Amerika semasa wabak itu dan mereka melangkah masuk dan berkata, ‘ini adalah sesuatu yang boleh kita eksploitasi,'” kata Sugarmann.

Cheng mengakui bahawa mempelbagaikan asas pelanggan membawa kepada perniagaan yang lebih kukuh. “Jika anda ingin melihat industri senjata api dari perspektif perniagaan. Sudah tentu, bukan? Pada bila-bila masa perniagaan mempelbagaikan (nya) demografi, sudah tentu, itu bagus untuk asasnya. Tetapi tuduhan bahawa syarikat senjata api meletakkan keuntungan berbanding orang adalah bukan tentang industri itu. Industri adalah mengenai menyediakan orang ramai dengan senjata api untuk melindungi diri mereka jika mereka memilih untuk berbuat demikian.”

Menyertai arus perdana

Gloria Pan, naib presiden kanan di Moms Rising, kumpulan keselamatan senjata api, berkata tentang ketakutan Amerika Asia, “Saya faham. Saya juga orang Asia.” Tetapi dia tidak bersetuju dengan idea bahawa lebih banyak senjata api dalam komunitinya menjadikannya lebih selamat. “Terdapat sangat sedikit kes penggunaan senjata pertahanan yang disahkan, hanya kira-kira beberapa ribu setiap tahun. Seimbangkan itu dengan lebih daripada 48,000 kematian senjata api, berpuluh-puluh ribu kecederaan, ratusan ribu penggunaan kesat dan fakta bahawa hampir setengah juta senjata api dicuri setiap tahun. Adakah dia benar-benar mahu membawa pistol dan berisiko menembak seseorang secara tidak sengaja apabila faedah keselamatan sebenar sangat tipis?”

Pan berkata dari segi sejarah, komuniti Asia Amerika telah mengalami tahap bahaya paling rendah daripada keganasan senjata api kerana secara ringkasnya, terdapat lebih sedikit senjata api dalam komuniti.

“Kami tidak mempunyai senjata api di otak, yang, apabila orang menghadapi masalah, menjadikan penggunaan senjata api sebagai penyelesaian yang lebih mungkin,” kata Pan. “Membawa senjata api ke dalam komuniti AAPI hanya akan meningkatkan keganasan senjata api dalam komuniti kita. Itulah yang berlaku di Monterey Park. Fikiran lelaki tua Asia yang seolah-olah tidak berbahaya telah ditangkap oleh idea senjata api. Dia memutuskan bahawa ia adalah idea yang baik dan membawanya ke dalam masyarakat. Lihat apa yang berlaku.”

Sargentini, bagaimanapun, berbulu dengan hujah bahawa menjadikan senjata lebih sedap kepada orang Asia adalah berbahaya.

“Mengapa anda cuba melucutkan senjata dan terus menindas seluruh kumpulan orang?” kata Sargentini. “Ia seperti mengatakan wanita yang boleh membaca mengancam, bukan? Wanita lain, wanita kulit berwarna, minoriti, yang tidak mempunyai hak — ini adalah peluang untuk mereka belajar melindungi diri, mempelajari kemahiran baru. Kami mahu menjadi orang yang baik dan menjadi warganegara yang baik.”

Selepas dua tembakan besar-besaran di California, Sargentini dan rakan-rakannya di sasar senjata telah membincangkan cabaran yang dihadapi oleh orang Asia Amerika dan halangan untuk mendapatkan rawatan untuk penyakit mental. Mereka juga membincangkan cara menyimpan senjata dengan selamat, melatih dan melaporkan tingkah laku berbahaya.

Apabila orang Asia Amerika membeli lebih banyak senjata api, mereka kini juga berhadapan dengan cara untuk mencegah kematian senjata api dalam komuniti mereka.

tobet sgp

togel sidney

totobet sidny

hasil pengeluaran hongkong

lagutogel sgp