Terkini mengenai isu undang-undang Donald Trump
slot online

Terkini mengenai isu undang-undang Donald Trump

Sudah hampir lapan tahun sejak dia menaiki eskalator di Menara Trump dan lebih dua tahun sejak pemberontakan 6 Januari 2021, tetapi Donald Trump kini menghadapi beberapa contoh masalah undang-undang.

Berikut adalah beberapa penyiasatan yang paling ketara:

Pembayaran diam-diam: peguam daerah Manhattan

Peguam Daerah New York Alvin Bragg nampaknya berada di peringkat akhir penyiasatan ke atas wang senyap yang dibayar kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels lewat kempen presiden 2016.

Bayaran $130,000 telah dibayar oleh bekas peguam dan pembetul Trump Michael Cohen kepada Daniels untuk berdiam diri mengenai dakwaan hubungan sulit antara Daniels dan Trump beberapa tahun sebelumnya. Trump telah menafikan mempunyai hubungan sulit dengan Daniels dan mengatakan siasatan oleh Bragg, seorang Demokrat, adalah bermotifkan politik.

Dokumen Mar-a-Lago: Adakah Trump salah mengendalikan bahan terperingkat?

Peguam khas Jack Smith menyelia penyiasatan jenayah Jabatan Kehakiman terhadap pengekalan maklumat pertahanan negara di pusat peranginan Trump dan sebahagian daripada pemberontakan 6 Januari 2021.

Siasatan Jabatan Kehakiman meneruskan sama ada dokumen dari Rumah Putih Trump disalahgunakan secara haram apabila ia dibawa ke Mar-a-Lago di Florida selepas beliau meninggalkan pejabat. Juri besar persekutuan telah menemu bual saksi berpotensi mengenai cara Trump mengendalikan dokumen itu.

Pilihan raya 2020 dan 6 Januari: Jabatan Kehakiman AS

Bidang tugas Smith juga termasuk tempoh selepas kekalahan Trump dalam pilihan raya 2020 kepada Joe Biden dan membawa kepada pemberontakan di Capitol AS.

Sebagai sebahagian daripada siasatannya, pejabat peguam khas itu telah mendapatkan keterangan daripada beberapa orang dalaman utama Rumah Putih, termasuk bekas Naib Presiden Mike Pence, anak perempuan Trump Ivanka Trump dan menantu lelaki Jared Kushner.

Aspek siasatan Jabatan Kehakiman termasuk penggunaan pemilih palsu dari negeri-negeri yang Trump secara palsu mendakwa dia menang, seperti Georgia dan Arizona.

Pilihan raya 2020 dan 6 Januari: Jawatankuasa pemilihan dewan

Jawatankuasa pilihan Dewan yang menyiasat serangan Capitol AS mengeluarkan laporan setebal 845 muka surat – berdasarkan 1,000 lebih wawancara dan dokumen yang dikumpul, termasuk e-mel, teks dan rekod telefon – yang mendakwa Trump “mengawasi” usaha yang meragukan undang-undang untuk mengemukakan senarai palsu pemilih di tujuh negeri dia kalah. Bukti menunjukkan, laporan itu berkata, bahawa Trump secara aktif bekerja untuk “menghantar undi palsu Kolej Pilihan Raya kepada Kongres dan Arkib Negara.”

Dalam langkah simbolik, jawatankuasa itu merujuk Trump kepada Jabatan Kehakiman atas sekurang-kurangnya empat pertuduhan jenayah sebelum ia berakhir pada penghujung 2022, sebelum Republikan mengambil alih Dewan.

Pilihan raya 2020: Usaha untuk membatalkan keputusan Georgia

Fulton County, Georgia, Peguam Daerah Fani Willis menyelia juri besar khas yang menyiasat perkara yang mungkin dilakukan Trump atau sekutunya dalam usaha mereka untuk membatalkan kemenangan Biden di Georgia.

Juri besar mengeluarkan laporan – yang kebanyakannya masih dimeterai – yang mendapati tiada penipuan pengundi yang meluas di negeri ini dan juga mencadangkan pertuduhan sumpah bohong dipertimbangkan terhadap beberapa orang yang memberi keterangan. Secara keseluruhannya, juri besar mengesyorkan pertuduhan terhadap lebih daripada sedozen orang, kata ketua jurucakap itu dalam temu bual bulan lepas.

Menyelam lebih dalam di sini.

result singapur

pengeluaran sidney siang tadi

totobagus sydney

data pengeluaran hongkong hari ini

pengeluaran hk