Terkini mengenai pasaran global dan krisis perbankan
slot online

Terkini mengenai pasaran global dan krisis perbankan

Ibu pejabat UBS (kiri) dan Credit Suisse (tengah) terletak hanya beberapa meter di Zurich, Switzerland. (Michael Buholzer/Keystone/AP)

Penyelamatan saat-saat akhir Credit Suisse pada hari Ahad mungkin telah menghalang krisis perbankan daripada meletup, tetapi ia adalah perjanjian mentah untuk Switzerland, dan tidak bebas risiko.

Kerjasama dengan pesaingnya yang lebih besar, UBS, menawarkan peluang terbaik untuk memulihkan kestabilan dalam sektor perbankan, dan melindungi ekonomi Switzerland dalam tempoh terdekat.

Tetapi ia menyebabkan Switzerland terdedah kepada satu institusi kewangan besar-besaran, walaupun masih terdapat ketidakpastian besar mengenai kejayaan penggabungan mega itu. Beribu-ribu kehilangan pekerjaan dijangka.

Pembayar cukai tertumpu kepada sehingga 9 bilion Swiss franc ($9.8 bilion) potensi kerugian masa depan di UBS yang timbul daripada aset Credit Suisse tertentu, dengan syarat kerugian tersebut melebihi 5 bilion franc ($5.4 bilion). Negeri itu juga secara eksplisit menjamin 100 bilion franc Swiss ($109 bilion) pinjaman UBS, sekiranya ia memerlukannya.

Parti Sosial Demokrat Switzerland berkata “bank super mega” yang baru diwujudkan meningkatkan risiko untuk ekonomi Switzerland.

Dengan kira-kira 30% bahagian pasaran dalam perbankan Switzerland, “kami melihat terlalu banyak risiko penumpuan dan kawalan bahagian pasaran,” penganalisis JPMorgan menulis dalam nota sebelum perjanjian itu dilakukan. Mereka mencadangkan bahawa entiti gabungan itu perlu keluar atau IPO beberapa perniagaan.

Masalah dengan mempunyai satu bank besar dalam ekonomi kecil ialah jika ia menghadapi operasi bank atau memerlukan bailout — yang dilakukan UBS semasa krisis 2008 — kuasa kewangan kerajaan mungkin tidak mencukupi.

Pada kira-kira $1.7 trilion, gabungan aset entiti baharu itu berjumlah dua kali ganda saiz pengeluaran ekonomi tahunan Switzerland. Diukur dengan deposit dan pinjaman kepada pelanggan Switzerland, UBS kini akan menjadi lebih besar daripada gabungan dua bank tempatan seterusnya.
Dan pada 333 bilion franc ($363 bilion), deposit tempatan dalam entiti baharu itu menyamai 45% daripada KDNK — jumlah yang sangat besar walaupun untuk negara yang mempunyai kewangan awam yang sihat dan tahap hutang yang rendah.

UBS berada dalam kedudukan kewangan yang lebih kukuh berbanding pada tahun 2008 dan ia akan diperlukan untuk membina penampan kewangan yang lebih besar hasil daripada perjanjian itu.

“Setelah menjadi ketua pegawai kewangan [at Morgan Stanley] semasa krisis kewangan global yang lalu, saya amat menyedari kepentingan kunci kira-kira yang kukuh. UBS akan kekal kukuh,” kata pengerusi UBS Colm Kelleher Ahad.

Dalam panggilan dengan penganalisis, Ketua Pegawai Eksekutif Ralph Hamers berkata UBS akan cuba mengeluarkan 8 bilion franc ($8.9 bilion) kos setahun menjelang 2027, 6 bilion franc ($6.5 bilion) daripada pemotongan pekerjaan.

Menurut Andrew Kenningham dari Capital Economics, “rekod prestasi perkahwinan senapang patah dalam sektor perbankan adalah bercampur-campur.”

“Sesetengahnya, seperti pembelian Barings oleh ING pada 1995, telah terbukti tahan lama. Tetapi yang lain, termasuk beberapa semasa krisis kewangan global, tidak lama kemudian mempersoalkan daya maju bank yang memperoleh, manakala yang lain telah terbukti sangat sukar untuk dilaksanakan. “

result+sgp

minta pengeluaran sydney hari ini

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

hk malam ini keluar berapa

keluaran hk hari ini tercepat