Thomas Bach: Presiden IOC mempertahankan rancangan untuk memasukkan atlet Rusia dan Belarus ke Sukan Olimpik Paris
slot online

Thomas Bach: Presiden IOC mempertahankan rancangan untuk memasukkan atlet Rusia dan Belarus ke Sukan Olimpik Paris


Berlin, Jerman
CNN

Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) Thomas Bach telah merayu ahli politik untuk “menjauhkan politik dan sukan” sambil mempertahankan rancangan kontroversi IOC untuk memasukkan atlet Rusia dan Belarus pada Sukan Paris 2024.

“Jika politik memutuskan siapa yang boleh mengambil bahagian dalam pertandingan, maka sukan dan atlet menjadi alat politik,” kata Bach semasa ucapan selama berjam-jam dalam bahasa Jerman pada hari Rabu di Essen, Jerman.

“Maka adalah mustahil untuk sukan memindahkan kuasa penyatuannya. Kita mesti berkecuali dari segi politik tetapi tidak berpolitik. Kita tahu betul bahawa politik menguasai dunia. Kami tahu betul bahawa keputusan kami mempunyai implikasi politik dan kami perlu memasukkannya dalam pemikiran kami,” tambahnya.

“Tetapi kita tidak seharusnya membuat kesilapan dengan mengangkat diri kita sebagai pengadil pertikaian politik kerana kita akan dihancurkan oleh kuasa politik ini.”

Pada bulan Februari, IOC mengulangi kecamannya terhadap perang di Ukraine, satu tahun selepas permulaan pencerobohan, dalam satu kenyataan.

Menurut Reuters, Bach terus berkata, “Ukraine mahu, dan ini adalah petikan langsung ‘pengasingan menyeluruh semua orang Rusia,'” sambil beberapa penonton bertepuk tangan.

“Ia adalah dilema bagi kami dan situasi yang sama sekali baru. Jika kita mengecualikan atlet atas sebab politik, kita berdepan dengan kemerosotan sistem sukan antarabangsa,” kata Bach.

“Kami berasa, menderita dan memahami rakyat dan atlet Ukraine. Sebaliknya, kita mempunyai, sebagai organisasi global, tanggungjawab terhadap hak asasi manusia dan Piagam Olimpik,” tambahnya, menurut Reuters.

Pada bulan Januari, IOC menggariskan pelan pelbagai langkah untuk atlet Rusia dan Belarus menyertai Sukan Musim Panas 2024 di Paris dan Sukan Musim Sejuk 2026 di Milan, yang mendapat kritikan daripada Amerika Syarikat, Kanada dan kebanyakan negara Eropah.

Bulan lalu, AS dan lebih 30 negara lain yang “sefahaman” menyokong cadangan larangan atlet Rusia dan Belarus daripada bertanding dalam sukan antarabangsa, menurut satu kenyataan bersama.

Sementara itu, menteri sukan Ukraine berkata pada Januari negara itu tidak akan menolak untuk memboikot Sukan Olimpik jika atlet Rusia dan Belarus dibenarkan bertanding di Paris 2024.

Pada hari Khamis, presiden Olahraga Dunia Sebastian Coe mengumumkan atlet Rusia dan Belarus masih akan dikecualikan daripada Acara Siri Olahraga Dunia “untuk masa hadapan” kerana pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, mengesahkan semula keputusan organisasi itu pada Mac 2022.

IOC sebelum ini mendapat kritikan hebat daripada pemain tenis Ukraine dan pemenang pingat gangsa Olimpik Elina Svitolina, serta bekas juara tinju Wladimir Klitschko, yang memenangi emas untuk Ukraine pada Sukan Olimpik 1996.

“Kita mesti berpegang pada pengharaman atlet Rusia dan Belarus, menghantar mesej kuat ke seluruh dunia bahawa kita bersatu dalam sekatan yang dikenakan terhadap Rusia dan Belarus dan bahawa terdapat akibat untuk tindakan keji kerajaan mereka,” kata Svitolina.

redul sgp

pemetuan sidney

totobet sydney hari ini

info keluaran hk

sgp