Trump cenderung kepada ekstremisme pada perhimpunan pertama 2024 ketika masalah undang-undang meningkat
slot online

Trump cenderung kepada ekstremisme pada perhimpunan pertama 2024 ketika masalah undang-undang meningkatCNN

Donald Trump mencetuskan bidaan Rumah Putihnya pada saat bahaya yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam penyiasatan jenayah terhadapnya – pertemuan yang boleh membawa Amerika ke dalam pertembungan politik dan undang-undang baharu.

Retorik liar Trump pada perhimpunan kempen rasmi pertamanya pada 2024 pada hari Sabtu menyaksikan detik perpecahan negara di hadapan sekiranya dia didakwa dalam mana-mana siasatan jenayah. Semasa dia mencetuskan semangat demagogi di Waco, Texas, untuk cuba mendapatkan jawatan presiden baharu yang didedikasikan untuk “pembalasan,” ekstremisme Trump – diselubungi dengan cadangan keganasan – tidak ada keraguan bahawa dia akan bersedia membawa negara itu ke tempat yang gelap untuk menyelamatkan dirinya.

Namun amaran mengerikan Trump bahawa “samseng dan penjenayah” pentadbiran Biden telah mencipta “pertunjukan seram Stalinis Rusia” dengan “mempersenjatai” keadilan terhadapnya juga menggambarkan bahaya pilihan raya bagi GOP yang dicederakan oleh autoritarianismenya dalam pilihan raya baru-baru ini. Serangan watak berpanjangan yang luar biasa ke atas Ron DeSantis, di mana Trump menggambarkan potensi pesaing terbesarnya pada 2024 dengan menangis memohon sokongannya pada 2018, menunjukkan badai politik yang perlu dihadapi oleh gabenor Florida jika dia menyertai kempen Rumah Putih.

Walaupun dengan reputasi bekas presiden untuk hiperbola dan retorik yang menghasut, demagoguery seperti itu tidak pernah didengari sebelum ini dalam perhimpunan rasmi pertama mana-mana kempen pilihan raya Amerika moden.

Sementara itu, pengerusi jawatankuasa Dewan yang tidak sabar-sabar untuk merayu kepada pangkalan Trump meningkatkan usaha mereka untuk menggunakan kuasa majoriti Republikan mereka untuk menggagalkan siasatan Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg terhadap Trump – walaupun sebelum ia mengeluarkan sebarang kemungkinan dakwaan atau bukti. Pengerusi House Oversight James Comer memberitahu CNN “State of the Union” pada hari Ahad bahawa langkah GOP adalah wajar kerana penyiasatan terhadap dakwaan peranan Trump dalam skim wang diam untuk membayar seorang pelakon filem dewasa adalah berdasarkan politik semata-mata.

“Ini adalah, lebih baik atau lebih buruk, pesaing utama untuk pencalonan Republikan bagi pilihan raya presiden tahun depan, serta bekas presiden Amerika Syarikat,” kata Republikan Kentucky itu kepada Jake Tapper.

Ramai pakar undang-undang mempersoalkan sama ada siasatan Bragg yang berpotensi akan menghasilkan kes terkuat terhadap Trump, yang juga menghadapi beberapa siasatan lain berhubung tindakannya sekitar pilihan raya 2020 dan pengendaliannya terhadap dokumen sulit. (Trump, yang menegaskan dia tidak melakukan apa-apa kesalahan, setakat ini belum didakwa dalam mana-mana siasatan jenayah terhadapnya.)

Dan memandangkan kesan nasional yang lebih besar daripada penyiasatan lain tersebut, kemungkinan percubaan untuk menggunakan pelanggaran perakaunan perniagaan dalam kes wang senyap selama bertahun-tahun ini untuk mencadangkan kemungkinan pelanggaran undang-undang kewangan kempen boleh menjadi kontroversi terutamanya. Namun komen Comer juga mewujudkan implikasi bahawa bekas presiden atau calon Rumah Putih boleh dilindungi daripada penyiasatan walaupun mereka telah melakukan kesalahan jenayah. Ini sampai ke inti kes yang mungkin terhadap Trump: Adakah jika gagal menyiasatnya dan mendakwanya, jika bukti membenarkan langkah sedemikian, bermakna seorang bekas presiden berada di atas undang-undang? Atau adakah beberapa percubaan untuk memanggilnya untuk mengambil kira berisiko menyebabkan dia berada pada tahap penelitian yang mungkin tidak dihadapi oleh rakyat lain?

Pengerusi Comer dan Dewan Kehakiman Jim Jordan, yang merupakan antara tiga pengerusi jawatankuasa yang menulis surat kepada Bragg hujung minggu ini dengan permintaan yang semakin meningkat untuk keterangannya, memenangi laungan hangat daripada Trump pada perhimpunannya di Texas, mencerminkan cara GOP Dewan yang baharu bertindak. sebagai alat politik untuk bekas presiden dan kempen radikalnya. Bragg menjawab pengerusi dalam satu kenyataan dengan mengatakan adalah tidak wajar Kongres mengganggu siasatan tempatan dan berikrar untuk dipandu oleh kedaulatan undang-undang. Dia disokong hujung minggu ini oleh hampir 200 bekas pendakwa raya persekutuan yang menulis surat mengecam usaha untuk menakut-nakutkannya.

Juri besar dalam kes Trump dijangka bersidang semula pada hari Isnin, berikutan seminggu spekulasi awam yang berleluasa sama ada Bragg akan memanggil lebih banyak saksi dan sama ada kes itu cukup serius untuk melayakkan kemungkinan dakwaan pertama terhadap bekas presiden. Trump secara palsu meramalkan awal bulan ini bahawa dia akan ditangkap Selasa lalu – satu langkah yang mencetuskan usaha sekutunya untuk menakut-nakutkan Bragg. Tetapi minggu itu datang dan pergi tanpa sebarang berita dakwaan.

CNN melaporkan minggu lalu bahawa pejabat peguam daerah sedang cuba untuk menentukan sama ada akan memanggil semula bekas peguam dan pembetul Trump, Michael Cohen, untuk menyangkal keterangan yang diberikan oleh peguam Robert Costello, yang hadir atas permintaan peguam Trump – atau memanggil tambahan saksi untuk menyokong kesnya sebelum juri besar mempertimbangkan undi sama ada untuk mendakwa bekas presiden itu.

Konfrontasi yang semakin meningkat berhubung siasatan Bragg berlaku ketika penyiasatan lain di sekitar Trump nampaknya hampir membuat kesimpulan mereka sendiri.

Dalam kes yang sama sekali berasingan pada hari Jumaat, peguam bela utama Trump, Evan Corcoran, hadir di hadapan juri besar di Washington, DC, yang mendengar keterangan mengenai pengendalian dokumen sulit bekas presiden di rumahnya di Florida, termasuk kemungkinan menghalang keadilan. apabila kerajaan cuba mendapatkan semula dokumen tersebut. Pendakwa raya telah menjelaskan dalam prosiding mahkamah yang masih dimeterai bahawa mereka percaya Trump cuba menggunakan Corcoran untuk memajukan jenayah.

Bekas Timbalan Pengarah FBI Andrew McCabe memberitahu CNN Erin Burnett pada hari Jumaat bahawa penampilan Corcoran mewakili perkembangan serius untuk Trump. “Itu adalah perkara yang belum pernah berlaku sebelum ini yang kita lihat, dan Evan Corcoran berada dalam kedudukan untuk memberikan keterangan yang sangat merosakkan terhadapnya,” katanya.

Selain meneliti isu dokumen, peguam khas Jack Smith sedang menyiasat kelakuan Trump sekitar pilihan raya 2020 – yang pada hujung minggu ini bekas presiden sekali lagi secara palsu mendakwa dia menang – dan menjelang serangan ke atas Capitol AS pada 6 Januari. , 2021.

Dalam siasatan lain yang berkaitan dengan pilihan raya 2020, seorang peguam daerah di Georgia berkata pada penghujung Januari bahawa keputusan “hampir” dalam penyiasatan ke atas percubaan Trump untuk membatalkan kemenangan Presiden Joe Biden di negeri ayunan utama. CNN melaporkan minggu lalu bahawa pihak pendakwa sedang mempertimbangkan untuk membawa tuduhan pemerasan dan konspirasi.

Tuduhan dalam mana-mana satu penyiasatan ini akan menguji kekuatan institusi politik dan kehakiman negara, memandangkan bekas presiden dan calon presiden semasa terlibat. Dan hakikat bahawa Trump menunjukkan kesediaan untuk mengapi-apikan politik negara dalam pertahanannya sendiri menjadikan ini detik yang sangat serius untuk negara.

Perhimpunan berapi-api Trump di Waco berdenyut dengan kepalsuan mengenai pilihan raya 2020 dan jawatan presiden sepenggalnya dan menyalahgambarkan kes undang-undang terhadapnya. Datang sehari selepas dia memberi amaran dalam catatan media sosial tentang “kematian dan kemusnahan” jika dia didakwa, ucapannya dibumbui dengan teori konspirasi dan kebencian peribadi – retorik yang amat berbahaya selepas 6 Januari. Ia tidak hilang pada pemerhati bahawa acaranya bertepatan dengan ulang tahun ke-30 serbuan penguatkuasaan undang-undang di kawasan pemujaan di Waco yang dilihat di hujung kanan sebagai simbol jangkauan kerajaan, walaupun kempen mengekalkan lokasi itu telah dipilih untuk kemudahan.

Bekas presiden itu sering menggunakan ucapan pelampau untuk cuba mendapatkan lebih banyak masa dalam perhatian atau lebih perhatian, sama ada daripada penonton yang memuja atau pengkritik yang marah. Masih terlalu awal untuk menilai sejauh mana taktiknya berfungsi dalam kempen 2024 dan ketika masalah undang-undangnya nampaknya semakin teruk. Sehingga kini, tidak ada bantahan besar seperti yang sering dipanggil Trump. Harga yang boleh dibayar penyokongnya untuk menjadi ganas juga telah ditunjukkan oleh ratusan sabitan mereka yang menceroboh Capitol lebih dua tahun lalu selepas perhimpunan besar di Washington. Oleh itu, terdapat sekurang-kurangnya kemungkinan bahawa walaupun Trump kekal popular dengan pangkalan GOPnya, retorik marahnya tidak mempunyai kuasa yang pernah dilakukannya.

Tetapi juga jelas selepas perhimpunan kempen pertama ini bahawa Trump, yang masih mengetuai kumpulan Republikan untuk 2024, telah melepasi garis politik baharu. Dia melukis gambar negara yang uzur dan tidak berkuasa – dibelenggu oleh rasuah, pilihan raya yang ditipu dan manipulasi jenayah undang-undang terhadap penyokongnya – itu jauh lebih melampau daripada “pembunuhan beramai-ramai Amerika” yang dia lakukan dalam ucapan perasmiannya pada 2017.

“Penyalahgunaan kuasa yang kini bersama kita di semua peringkat kerajaan akan menjadi antara bab yang paling memalukan, korup dan bejat dalam semua sejarah Amerika,” kata Trump sambil menyelar AS sebagai “republik pisang dunia ketiga.”

“Sama ada negara dalam memusnahkan Amerika, atau kita memusnahkan negeri dalam,” katanya pada satu ketika.

Dan walaupun niat Trump adalah untuk mengejutkan, sejarah menunjukkan bahawa pihak autoritarian yang mencari kuasa mengikut buku permainan nasionalisme populis yang sama – memburukkan pilihan raya bebas, mencemarkan sistem perundangan dan menyasarkan sektor masyarakat yang terdedah – bahawa Trump adalah perintis dalam kempen baharunya.

Perhimpunan beliau juga terkenal kerana fakta bahawa ia hampir didominasi sepenuhnya oleh rungutan dan aduan beliau, yang mungkin membayangkan rasa firasat mengenai kedudukan undang-undang beliau. “Setiap bahagian dalam kehidupan peribadi saya, kehidupan kewangan, kehidupan perniagaan dan kehidupan awam telah terbalik dan dibedah seperti tiada siapa dalam sejarah negara kita,” kata Trump.

Ini menimbulkan persoalan sama ada dia menawarkan mesej, berakar umbi dalam obsesinya, bahawa majoriti pengundi Republik sebenarnya mahu mendaftar, malah mereka yang menganggap jawatan presidennya berjaya. Pada 2016, Trump muncul sebagai kenderaan yang tidak mungkin tetapi berkemahiran tinggi untuk akar umbi konservatif, yang kebanyakannya merasa dilindungi oleh ahli politik dan ketinggalan dalam gelombang globalisasi yang menghantar berjuta-juta pekerjaan kolar biru ke luar negara.

DeSantis mungkin mencuba sesuatu yang serupa pada tahun 2024. Pada langkah awal kempennya yang belum diisytiharkan, gabenor Florida itu telah meletakkan dirinya sebagai juara pengundi konservatif yang percaya cara hidup mereka diserang oleh golongan liberal dan pelbagai budaya yang mendesak. ideologi “bangun”. Salah satu persoalan utama kempen utama GOP ialah sama ada pendekatan ini boleh menarik lebih ramai pengundi Republikan daripada percubaan berterusan Trump untuk menggambarkan penyiasatan ke atasnya sebagai gejala serangan yang lebih meluas oleh kerajaan yang korup ke atas pengikutnya.

Tetapi menjelang satu lagi minggu yang berpotensi penting, Trump membuktikan bahawa dia tidak akan berpaling daripada taktik menentukan kerjaya politiknya: menundukkan institusi negara kepada ujian tekanan yang lebih sengit dan tidak pernah berlaku sebelum ini.

result pengeluaran sgp hari ini

sdy hari ini

sidney

hk totobet

data hk 4d