Vladimir Kara-Murza dijatuhi hukuman penjara 25 tahun kerana mengutuk perang di Ukraine
slot online

Vladimir Kara-Murza dijatuhi hukuman penjara 25 tahun kerana mengutuk perang di UkraineCNN

Vladimir Kara-Murza, seorang peguam bela hak asasi manusia terkenal Rusia dan pengkritik Kremlin, telah dijatuhi hukuman penjara 25 tahun selepas secara terbuka mengutuk perang Moscow di Ukraine, lapor agensi berita Rusia TASS pada hari Isnin.

Kara-Murza pada mulanya ditahan setahun lalu, beberapa jam selepas temu bual dengan CNN di mana dia mengkritik “rejim pembunuh” Presiden Rusia Vladimir Putin.

Dia dibicarakan atas kesalahan jenayah yang termasuk pengkhianatan, menyebarkan berita palsu tentang tentera Rusia, dan memudahkan aktiviti organisasi yang tidak diingini. Rusia menjenayah kritikan terhadap tentera berikutan pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine tahun lepas. Mahkamah berkata dia akan menjalani hukumannya “dalam koloni pembetulan rejim yang ketat.”

Kara-Murza akan merayu hukuman itu, peguamnya, Vadim Prokhorov, memberitahu CNN pada hari Isnin.

Penahanan aktivis itu telah dikecam oleh pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa dan mendorong sekatan oleh pentadbiran Biden bulan lalu.

Hukuman hari Isnin menarik perhatian lebih lanjut mengenai tindakan keras Putin terhadap kebebasan bersuara, yang semakin meningkat sejak dia menyerang Ukraine Februari lalu.

Kara-Murza telah lama mengkritik Putin dan telah terselamat daripada dua keracunan.

Pada Mac 2022, beliau bercakap di hadapan Dewan Perwakilan Arizona menentang perang, dan dalam temu bual dengan CNN pada April 2022, penentang politik itu mengutuk rejim Putin kerana menyasarkan pengkritik. Dia ditangkap tidak lama selepas itu kerana “gagal mematuhi perintah penguatkuasaan undang-undang,” menurut isterinya.

Hukuman itu berkemungkinan akan menarik lagi kecaman antarabangsa terhadap Putin. Minggu lalu, Hugh Williamson, pengarah Eropah dan Asia Tengah di Human Rights Watch, berkata dalam satu kenyataan bahawa pembangkang itu berdepan hukuman penjara kerana “tidak lebih daripada meninggikan suara dan meninggikan suara orang lain di Rusia yang tidak bersetuju dengan Kremlin, perangnya di Ukraine, dan penindasan yang semakin memuncak di Rusia.”

Kerajaan British mengkritik apa yang dipanggil hukuman “bermotifkan politik”. “Vladimir Kara-Murza dengan berani mengecam pencerobohan Rusia ke atas Ukraine kerana apa yang berlaku – satu pelanggaran terang-terangan undang-undang antarabangsa dan Piagam PBB. Kekurangan komitmen Rusia untuk melindungi hak asasi manusia, termasuk kebebasan bersuara, adalah membimbangkan,” kata Setiausaha Luar James Cleverly pada hari Isnin.

Tuduhan pengkhianatan di Rusia telah diperluaskan pada 2012 untuk memasukkan perundingan atau sebarang bantuan lain kepada negara asing atau organisasi antarabangsa atau asing. Ia digunakan terhadap Kara-Murza atas kecamannya terhadap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Pada bulan Mac, Amerika Syarikat mengenakan sekatan ke atas beberapa individu Rusia yang berkaitan dengan apa yang Jabatan Perbendaharaan memanggil Kara-Murza sebagai “penahanan sewenang-wenangnya” dan meminta “pembebasan segera dan tanpa syarat.”

Dalam perbicaraan terakhir perbicaraannya minggu lalu, Kara-Murza berkata beliau “berbangga” dengan pandangan politiknya.

“Saya dipenjarakan kerana pandangan politik saya; kerana bercakap menentang perang di Ukraine, selama bertahun-tahun perjuangan menentang pemerintahan diktator Putin, kerana memudahkan penggunaan sekatan antarabangsa peribadi di bawah Akta Magnitsky terhadap pelanggar hak asasi manusia. Bukan sahaja saya tidak bertaubat dengan semua ini, saya bangga dengannya,” kata Kara-Murza.

Akta Magnitsky yang asal, ditandatangani menjadi undang-undang pada Disember 2012, menyekat kemasukan ke AS dan membekukan aset pegawai kerajaan Rusia dan ahli perniagaan tertentu yang dituduh melakukan pelanggaran hak asasi manusia. Undang-undang itu kemudiannya diperluaskan untuk memberikan skop global kepada perundangan yang berfokuskan Rusia.

Kara-Murza berkata dia menyalahkan dirinya sendiri kerana tidak dapat meyakinkan “rakan senegaranya” dan ahli politik negara demokrasi tentang bahaya yang ditimbulkan oleh rejim semasa di Kremlin untuk Rusia dan dunia.

Dia juga menyatakan bahawa dia berharap “akan tiba hari apabila kegelapan di negara kita akan hilang.”
“Malah hari ini, walaupun dalam kegelapan yang menyelubungi kita, walaupun duduk dalam sangkar ini, saya sayang negara saya dan percaya kepada rakyat kita,” tambahnya. “Saya percaya bahawa kita boleh berjalan di jalan ini.”

info result sgp hari ini

sidney pengeluaran hari ini

sidney sidney

pengeluaran togeĺ hongkong hari ini 2023

totobet singapur