Whole Foods menutup kedai utama San Francisco selepas setahun, dengan alasan jenayah
slot online

Whole Foods menutup kedai utama San Francisco selepas setahun, dengan alasan jenayah


New York
CNN

Whole Foods yang besar di pusat bandar San Francisco yang dibuka baru tahun lepas ditutup buat sementara waktu. Syarikat itu berkata jenayah berleluasa di kawasan itu memaksanya ditutup.

Lokasi hampir 65,000 kaki persegi di Trinity Place di kawasan kejiranan Pasar Pertengahan di bandar itu menutup pintunya Isnin untuk “memastikan keselamatan” pekerjanya, kata jurucakap Whole Foods. Walaupun Whole Foods tidak berkongsi sebarang maklumat tambahan mengenai syarat yang menyebabkan kedai ditutup, jurucakap itu menambah bahawa ia adalah “keputusan yang sukar untuk menutup kedai Trinity buat masa ini.” Pekerja yang terjejas akan dipindahkan ke kedai berhampiran.

Kedai di jalan 8 dan Market tidak akan dibuka pada hari Selasa, kata jurucakap itu. Laman web kedai juga telah hilang.

Digembar-gemburkan sebagai “kedai perdana” selepas pembukaannya pada Mac 2022, Whole Foods ialah salah satu pasar raya terbesar di pusat bandar San Francisco. Kedai itu menjual 3,700 produk tempatan dan direka bentuk dengan “mengangguk kepada San Francisco klasik,” menurut siaran berita.

San Francisco Standard, sebuah laman web berita bebas, melaporkan bahawa lokasi Whole Foods ini sebelum ini telah mengurangkan waktu operasi tahun lalu kerana kecurian dan menukar bilik mandinya selepas pekerja menemui picagari dan paip.

Ahli Lembaga Penyelia San Francisco Matt Dorsey berkata di Twitter bahawa dia “sangat kecewa” dengan penutupan itu.

“Kejiranan kami menunggu lama untuk pasar raya ini, tetapi kami juga menyedari masalah yang mereka alami dengan kecurian runcit berkaitan dadah, pasaran dadah bersebelahan dan banyak isu keselamatan yang berkaitan dengannya,” tulis Dorsey.

Jenayah harta benda di San Francisco telah mendapat perhatian negara kerana beberapa video yang menarik perhatian pencuri dalam tindakan. Walaupun masih jauh di bawah paras 2017, bandar ini menyaksikan peningkatan sebanyak 23% dalam jenayah harta benda antara 2020 dan 2022, dengan lonjakan dalam pecah rumah dan kecurian mendahului lonjakan itu, menurut data Jabatan Polis San Francisco.

Sementara itu, statistik jenayah kekerasan di San Francisco kekal agak stabil dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Data awal polis melaporkan 12 pembunuhan di San Francisco tahun ini, peningkatan sebanyak 20% berbanding tempoh yang sama pada tahun sebelumnya. Secara keseluruhan, terdapat 56 pembunuhan di San Francisco pada tahun 2022, iaitu jumlah pembunuhan yang sama yang berlaku di bandar itu pada tahun 2021.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, peruncit nasional telah mengadu tentang kecurian yang menjejaskan lokasi. Chains mengambil tindakan dengan mengunci produk harian seperti deodoran dan ubat gigi serta menambah pengawal keselamatan tambahan. Bagaimanapun, seorang eksekutif Walgreens baru-baru ini mengakui bahawa kesan kecurian itu mungkin telah melampaui batas.

Sebuah kedai San Francisco Cotopaxi ditutup buat sementara waktu pada Oktober 2022, dengan alasan kecurian dan keselamatan pekerja, dibuka semula pada pertengahan November.

Ketua Pegawai Eksekutif Cotopaxi Davis Smith, dalam siaran LinkedIn, berkata pada masa itu bahawa “kecurian dan serbuan berskala besar” menyebabkan pekerja kedai itu berisiko. Tetapi dia juga berkata dia kesal kerana penutupan kedai itu menjadi subjek perdebatan politik tentang jenayah di San Francisco dan bandar-bandar lain.

“Kami mempunyai ramai yang menyokong kami, ada yang berasa tersinggung dengan jawatan saya, dan beberapa yang mempolitikkan penutupan kedai kami (kerana ini adalah masa yang kami tinggali, malangnya),” tulis Smith. “Untuk lebih jelasnya, saya tidak pernah menjangkakan bahawa keputusan kami untuk menutup kedai Hayes Valley kami akan terjerat dalam wacana politik.”

singapore result hari ini

keluaran sydney

sidney

angka keluaran hongkong malam ini

totobet singapure